Szívügyeink

Tahy Ádám kardiológus főorvos kapta idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. A jubileumi ünnepségen az orvos azt mondta, barátjával, Dizseri Tamással együtt küszködtek a „Krisztus-arcú keresztyén egészségügyi intézmények kialakításáért".

Kiemelkedő
A Dizseri-díjjal kitüntetett főorvos neve egybeforrt a budapesti Szent Ferenc Kórházzal és a református Bethesda Kórházzal is, amelynek munkáját tanácsadóként segítette tíz éven át. Három évig volt a Balatonfüredi Állami („Szív") Kórház főigazgatója és emellett osztályvezető főorvosa - mondta laudációjában Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója. Az indoklás szerint Tahy Ádám szakorvosi, elsősorban kardiológusi tevékenységéért, a szívbetegek rehabilitációjában tett több évtizedes erőfeszítéseiért, az egyházi kórházak ügyének képviseletében betöltött szerepéért, a Mosdósi Kórház református egyházi időszakában vállalt elkötelezett segítségnyújtásáért, és a feladatai teljesítése közben hitéből fakadó karitatív, diakóniai szemléletű emberi hozzáállásáért kapta a kitüntetést. A 72 éves orvos kiemelkedő munkát végez a prevenció területén, jelenleg a betegoktatás, a betegoktatók versenyeinek és fórumának megszervezése és menedzselése az egyik fő társadalmi tevékenysége.


 Ami összeköt

A szív mindnyájunkat összeköt. A bibliai szóhasználatban a szív nem csupán érzelmi dolog, hanem az akarat központja – mondta az emberierőforrás-miniszter, református lelkipásztor. Balog Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott: ellenakaratról gyakran szó esik Magyarországon, de akaratról ritkábban. Az egészségüggyel és szociális rendszerrel összefüggésben leginkább struktúráról, projektekről, fenntartókról, finanszírozásról, reformokról beszélnek, de a szívről és az emberről kevesebbet. Balog Zoltán a tíz éve elhunyt Dizseri Tamásra emlékezve azt mondta: a Bethesda Kórház igazgatója mestere volt annak, hogyan lehet valamit elindítani, valamint egy fenntartható struktúrát működtetni.

A különbség
Szabó István dunamelléki református püspök Pál apostol a Korinthusiakhoz írt 1. levele 12. fejezet 1. verse alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta: „A keresztyén élet különbözősége a megváltozásban van. A püspök úgy fogalmazott: „az emberek között az igazi különbség akkor kezdődik, amikor megjelenik a Lélek, (...) mert a Lélek megváltoztat. Dizseri Tamás, aki hivatása szerint gyógyító volt, megértette, hogy sem az ajándék, sem a csodatévő erő nem ér semmit, ha nem köti össze a kettőt a szolgálat".

A dózis
A szeretet egészségmegőrző erejéről beszélt előadásában Bagdy Emőke. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológus professzora azt mondta, hogy a szívből jövő érintés, simogatás és ölelés bizonyítottan támogatja a szívkoszorúereket, védi a szívet, az egészséget. Kifejtette, hogy a test minden egyes részére jó hatással vannak a pozitív érzelmeink. A professzor tudományos kutatásokra hivatkozva arról is beszélt, hogy az önzetlen segítségből fakadó pozitív érzelem szintén támogatja a szervezetet, mert „az örömközpont tüzelni kezd és endorfin, vagyis örömhormon termelés indul. A segítő jutalma, hogy egészségdózist kap, ami megerősíti saját vitalitását" – tette hozzá.

Négyéves barátság
Dizseri Tamáshoz fűződő négyéves barátságáról beszélt a kitüntetés átvétele után Tahy Ádám. A szakember úgy fogalmazott: együtt küszködtek a „Krisztus-arcú keresztyén egészségügyi intézmények kialakításáért". A főorvos mesélt arról is, hogy a Dizseri Tamás halála előtti estén, 2003. január 19-én együtt vacsoráztak családjaikkal. – Azért találkoztunk Tamáséknál, hogy beszéljünk arról a méltatlan támadásról, amely a felekezeti kórházakat érte az interneten(...) Másnap reggel vizitelés közben kaptam a hírt, hogy Tamás hirtelen meghalt. Teljesítette küldetését, odaát talán nagyobb szükség van rá, de itt nekünk nagyon hiányzik – fogalmazta meg érzéseit, hozzátéve, hogy Dizseri Tamást igaz, istenfélő embernek ismerte, „ő maga volt a jóság és szeretet, sugárzott belőle a mély hit."

 

A díj
A Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díj célja, hogy a Bethesda Kórház korábbi igazgatója halálának évfordulóján elismerésben részesítsen egy olyan közösséget vagy személyiséget, aki Dizseri Tamás lelkületével, példamutatóan szolgálja a beteg, elesett emberek ügyét, egyszerre gyógyítva szeretettel azok testét és lelkét. A díjat a Németajkú Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezésére a Magyarországi Református Egyház Zsinata és a Dunamelléki Református Egyházkerület alapította. A kitüntetéssel 700 ezer forint pénzjutalom jár. A díjat idén tizedik alkalommal adták át Budapesten a Hold utcai református templomban március 23-án. 

Fekete Zsuzsa