Tényleg, mit is ír?

Rendező, színész, költő és pedagógus is jár a Károli egyetem protestáns teológus szakára. A protestáns értelmiség képzésében hiánypótlónak bizonyult szakra még két hétig lehet jelentkezni.

– Nem feltétlenül szeretnék lelkész lenni, de mindig is érdekelt a teológia – mondta el portálunk érdeklődésére Halász Zsolt közgazdász-informatikus.
A harmadéves teológus pünkösdi közösség tagja, számára a lelkészi képesítést nem adó egyetemi képzés ezért is bizonyult ideálisnak. Arról, hogy miért nem a képzés más formáját választotta, így nyilatkozott:
– A bibliaiskolák szükségképpen lezárt gondolkodást oktatnak: így értelmezd és nem másként, viszont a teológia több változatot nyújt az ige értelmezésére; sokkal mélyebbre nyúlik, a lehetőségei sokkal széleskörűbbek. Itt olyan tantárgyakat oktatnak, amelyeket máshol nem. A tanáram mind rendkívül tiszteletre méltó és nagyon komoly felkészültségű emberek, ezért is jöttem ide, és nem egy másik iskolába.

Elveszti a hitét, aki teológiát tanul?
Vannak, akik szerint a teológián az emberek elvesztik a hitüket. Halász Zsolt erről másként vélekedik:
– Tizennyolc évesen tértem meg, most negyvenöt éves vagyok – tudom, miben hiszek és miért. Nem mondom, hogy nem próbálta meg a hitemet ez a képzés, hiszen alapvető dolgokat szedünk szét elemeire a teológiában. Egy tudomány mindig arról szól, hogy analizálunk és szintetizálunk: elkülönítjük, megvitatjuk vizsgálati tárgyunk elemeit, majd újból összerakjuk azokat. Ha a tanult ismeretek közül van, amivel meg kell küzdeni, legalább az igazán az enyém lesz. Ki kell tennünk a hitünket megpróbáltatásoknak, nem pedig félve őrizgetni, különben nem nő fel – gyermeki marad.

Tényleg azt írja?
A teológus szerint a képzés azért is hasznos, mert a hallgatók alaposabban megismerhetik a Szentírást.
– Volt, hogy a bibliai szöveg vizsgálatakor rácsodálkoztam, hogy nem szerepel benne olyan, amit a hagyomány szerint hiszünk. Nem tudjuk például, hogy hányan voltak a napkeleti bölcsek, pusztán azon az alapon hisszük, hogy hárman voltak, hogy három ajándékot hoztak. Ezek a rácsodálkozások megtisztulásjellegűek, a biblia vizsgálatakor lehámlik a hitünkről minden hozzátoldás.

Bababarát oktatás

A protestáns teológus szakot ezúttal is esti tagozaton hirdetik meg, az órákat péntekenként délután és szombaton egész nap tartják.
– A képzést mindazoknak ajánljuk, akiknek nincs lelkipásztori elhívása, de érdeklődnek a Biblia iránt. Dolgozó, családos embereket várunk; a hallgatók nyugodtan elhozhatják magukkal kisbabájukat is az órákra – adott tájékoztatást portálunknak Egeresi László Sándor egyetemi docens, szakfelelős.

Művészek és hittudósok
A protestánsteológus-képzés abban tér el a reformátuslelkész-képzéstől, hogy a tananyagból hiányzik számos, a lelkészképzéshez tartozó gyakorlati tárgy, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek az elméleti képzésre is.
– A szándékunk az volt, hogy elsősorban a protestáns értelmiséget képezzük tovább, és az érdeklődők tanulhassanak bibliai nyelveket, valamint más szakokon nem oktatott tárgyakat is. A hallgatók jól tudják kamatoztatni az itt megszerzett tudásukat a szakmájukban – nyilatkozta a szakfelelős. A szakon jelenleg is tanul rendező, színész, költő és pedagógus, tette hozzá.

A képzés önköltséges, a minimálisan meghatározott tandíjat kell kifizetnie a hallgatóknak, vagyis szemeszterenként kilencvenezer forintot. A jelentkezés előfeltétele az érettségi bizonyítvány megszerzése. Az egyetemen igényelt jelentkezési lapot a megfelelő mellékletekkel együtt február 15-ig kell beküldeni az Oktatási Hivatal részére.

Jakus Ágnes

További információk:
KRE Tanulmányi Osztály
+36(1) 218 02 66/217
valamint a KRE honlapján: http://www.kre.hu/htk/index.php/protestans-teologus.html