Új harang Gödöllőn

Új "kisharangot" szentelnek fel a Gödöllői Református Egyházközség templomában március 17-én vasárnap, miután a korábbi, több mint kétszáz éven át szolgáló harang tavaly elrepedt, elvesztette csengő hangját.

 

Az 1744-ben épült templom tornyába 1768-ban szerelték fel az első harangot, majd 1832-ben egy nagyobb másodikat. Ez utóbbit az első világháborúban elvitték és hadi célokra beöntötték, a gyülekezet csak 1923-ban tudta pótolni - tájékoztatta az MTI-t az előzményekről Péterfi Csaba, a gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatója.
Mint mondta, a kisharang az akkori presbitérium kiállása nyomán a helyén maradhatott, és 244 éven át szolgált, ám 2012 tavaszán megrepedt, elvesztette szépen zengő hangját. Az egyházközség történelmi emlékeként a templomban helyezték el.
Nemrégiben - részben a hívők adakozásának köszönhetően - sikerült új kisharangot öntetni, ezt szentelik fel március 17-én délután. A hálaadó istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdet igét.