Új korszak kezdődik

A bizniszegyházak megszüntetéséről, az állam és az egyház közötti bizalom újjáélesztéséről, valamint az adó-egyszázalékos felajánlási rendszer esetleges változásairól is beszélt az egyházi ügyekért felelős államtitkár a Vértesaljai Református Egyházmegye rendezvényén, Alapon.

 

– Az állam és az egyházak egymástól elválasztottan működnek, de a közös célok érdekében együtt munkálkodnak –mondta Szászfalvi László az Alapi református templomban tartott férfikonferencián. Hangsúlyozta, hogy az egyházak nemcsak munkájuk, hanem küldetésük, missziójuk, közösségmegtartó erejük miatt is fontosak a kormányzatnak. – Az már csak hab a tortán, hogy Magyarországon végre újra egyházi, vallási-hitéleti tevékenységre lehet egyházakat létrehozni, és nem megfordítva. Korábban ugyanis azért hoztak létre úgynevezett egyházakat, hogy valamiféle szociális intézményt működtessenek, leszivattyúzva az egyházi kiegészítő normatívát a költségvetésből. Elmondta, hogy a kormányzat nem az egyházak materiális építkezését akarja a jövőben támogatni, hanem a lelki, szellemi és missziós projekteket.

Párbeszéd

Szászfalvi László szólt arról is, hogy az elmúlt nyolc esztendőben az állam és az egyházak közötti megrendült bizalom mára helyreállt és folyamatossá vált a párbeszéd. – Többek között azért jöttem el a férfikonferenciára, mert alapelvem szerint a kormányzati tényezőknek az egyházpolitikában nem az a feladatuk, hogy évenként egyszer-kétszer Budapesten szép, csillogó palotákban pezsgőspohárral koccintsanak, hanem az, hogy mindennapos, személyes dialógust folytassanak.

Egyenlő finanszírozás elve

Az államtitkár előadásában a pénzügyekről szólva elsőként az egyházi oktatási intézmények kiegészítő normatíváját említette. – Tavaly a zárszámadási törvényben a szocialista kormány több mint négy milliárd forintot vont el, illetve nem fizetett ki az egyházi oktatási intézményeknek, ebből egymilliárdot december 31-ig visszafizettünk. Idén a második egymilliárdot és a következő év végéig a megmaradt kétmilliárdot, tehát 2012. december 31-ig az előző kormány által itt hagyott költségvetési „sarat" visszafizetjük az egyházaknak. Helyreállt újra az egyenlő finanszírozás elve az egyházi közoktatási intézmények tekintetében azzal, hogy 230 forintra emelkedett az egyházi kiegészítő oktatási normatíva. Ebben az esztendőben az egyházi közgyűjtemények támogatását 100 millió forintra emelte a költségvetés, 100 millió forinttal emelkedett a hitoktatási támogatás, 43 millió forinttal az ötezer lélekszám alatti településeken szolgáló lelkészek jövedelempótló támogatása. Az 1 százalékos állami kiegészítés összege 2,3 milliárd forinttal nőtt, amit a hitéleti támogatásra, illetve hitéleti célokra használhatnak az egyházak. Az egyházi kulturális örökség és egyéb beruházások címén az előző költségvetési időszakra a szocialista kormány 0 forintot tervezett, jelenleg 1,2 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, ami nagyon kevés, de a 0 forinthoz képest mégis több – hangsúlyozta az államtitkár.

Hitelesítés

A készülő egyházi törvény céljáról azt mondta Szászfalvi László, hogy szeretnék, ha Magyarországon teljes mértékben érvényesülne a lelkiismereti és vallásszabadság. – Minden eszközt meg akarunk ragadni annak érdekében, hogy azokat a bizniszegyházakat, szerveződéseket, amelyek azért jöttek létre, hogy költségvetési forrásokat leszivattyúzzanak, rakjuk ki a rendszerből, a valódi egyházakat pedig hitelesítsük, a többieket azonban száműzzük más területekre. Jelenleg mintegy 330 bejegyzett egyház van, ebből maximum 40-50 marad egyház vagy vallási közösség – tette hozzá. Az államtitkár úgy véli, hogy a törvény alkalmas lesz arra, hogy a hiteles egyházi és vallási közösségek méltóképpen tudják betölteni a nemzetfenntartó, a nemzeti közösséget építő szolgálatokat is a hitéleti és a vallási tevékenység mellett. Az egyházi törvény a jövő év elején léphet hatályba.

Új korszak

A második félév fontos feladataként említette az államtitkár az egyházfinanszírozási törvény újragondolását. Az új adórendszer miatt kevesebb 1 százalékos felajánlás juthat az egyházaknak. – Nem véletlen, hogy az új egyházi törvény úgy fogalmaz, hogy nyitva hagyja a kaput: ha az egyházi 1 százalék átalakul, akkor az átalakuló forrás szintén hitéleti támogatásként szerepeljen később. – Jövőre egy új korszak kezdődik. Mindenki látja, hogy képlékeny helyzetben van hazánk, rengeteg mozgás, sokféle igazság és sérelem is van, de mindenképpen új talapzatra kell állítanunk az országot, különben összeomlik – zárta gondolatait Szászfalvi László. 

Szerkesztő-riporter: Fekete Zsuzsa

A Szászfalvi László államtitkárral készült teljes interjút itt hallgathatja meg.