Új szerepben

Varázsjáték, művelődéstörténeti séta, takarítás, borkóstolás, argentin tangó, blogolás – számos program várta a diákokat egy héten át az egyetem falain belül és kívül. Tanárok és diákok mutathatták meg magukat új szerepben a Károli Gáspár Református Egyetem tréninghetén.

Különleges hét
A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem második alkalommal rendezte meg Tréninghét nevet viselő programsorozatát március 26-a és 30-a között. Az egyetem az előző félévben döntött arról, hogy beiktatja a különleges hetet a szemeszter rendjébe, amikor a megszokottól eltérően nem a padokban ülnek a diákok. Az intézmény vezetői azért határoztak így, mert fontosnak tartják, hogy a hallgatók alapvető tudástárukat ne csupán az egyetemi élet formális keretei között sajátítsák el, hanem különleges élményeket nyújtó, interaktív foglalkozásokon is fejleszthessék magukat. A hallgatók egy héten át érdeklődésüknek megfelelően választhattak számos izgalmas, érdekes, foglalkozás közül.

Tevékenyen
A testi, lelki és a szellemi fejlődést egyaránt elősegítő programsorozaton a diákok szakmai, lelki, illetve egészséggel kapcsolatos kurzusokon is részt vehettek. Emellett úgynevezett összegyetemi programokat is választhattak: a vállalkozó szelleműek kitakarították és megszépítették az egyetem Hittudományi Karának otthont adó Ráday udvart, megnézték Magyarország egyik leglátogatottabb tárlatát, a Kontrasztkiállítást. (A református egyház és a rendőrség közös kiállításának a budapesti, Pozsonyi úti református templom ad otthont.) Meglátogatták a X. kerületi Ability parkot, ahol saját bőrükön tapasztalhatták meg a fogyatékkal élők mindennapos küzdelmeit, és életre szóló tanulságokat szerezhettek az egészséges és a fogyatékkal élő emberek viszonyáról, kapcsolatrendszeréről, mentalitásáról.

Oktatók új szerepben
A kurzusokon az oktatók is kiléphettek megszokott szerepeikből, és hozzájuk közel álló, kedvelt témákat mutathattak be, eközben tanítványaik új oldalukról ismerhették meg tanáraikat. A színvonalas tréningeken neves előadók kalauzolták a diákokat az élet különböző területeire. Így tett többek között Ákos Zsuzsa, többszörös magyar siklóernyős bajnok, aki a sportág rejtelmeibe avatta be a hallgatókat. Az egyetemen is oktató Hidán Csaba, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola vezetője a pusztakezes és fegyveres önvédelem fogásaival ismertette meg az érdeklődőket.

Argentin tangó és varázsjáték
Az egészséggel kapcsolatos programokon argentin tangót is járhattak a táncos lábúak, aki pedig a hasát szereti jobban, itáliai főzőcskén kóstolhatott bele a latin ízekbe. A hallgatók megismerkedhettek a Z generáció, vagyis a kis tinik lelki problémáival, és a kábítószer-használatra adott közösségi válasz alternatívájával. A hallgatók varázsjátékkal csökkenthették az egyetemi élettel járó frusztrációjukat, megterheltségüket.

Segítség állásinterjúkhoz
A szakmai kurzusokon egy-egy tudományterület leginkább érdekes, izgalmas, gyakran még meg sem válaszolt kérdéseivel találták szemben magukat a jelentkezők, így például azzal, hogyan alakul a jövőben csángók sorsa. Kommunikációs elsősegélyként praktikus tanácsokat kaptak jövőbeli állásinterjúik sikerességéhez, megízlelhették Babits borait, művelődéstörténeti sétát tehettek fővárosunk utcáinak gazdagságában gyönyörködve. Bekapcsolódhattak az egyetem hallgatói blogjába, a bátrabbak pedig önreklámjukat is elkészíthették az internetes oldalra.

Valami mélyebb felé
Az egészség és a szakmai fejlődés azonban csak lelkünk ápolásával lesz teljes egész. Erre adtak lehetőséget a lelki kurzusok, ahol néhány órára a világ minden gondját-baját, talmi ingerét kikapcsolhatták a fiatalok, és valami mélyebb, igazibb felé fordíthatták szívüket-lelküket. Útmutatást kaphattak arról, hogy mi is az igazi kincs, mi a különbség a szabadság és szabadosság között, mi válhat a javukra. A gazdag ifjú és a tékozló fiú történetét ki-ki a saját életére vetítve vihette haza és gondolhatta tovább.

Valódi lehetőség a közösségépítésre
Jó érzés volt a tanárokat új oldalukról, egy-egy kötetlenebb helyzetben megismerni. Mindez segít abban, hogy a hétköznapok hajrájában is türelmesebbek legyenek a pad két oldalán helyet foglaló felek, hiszen immár miondenki bizonyosságot nyerhetett: mindannyian emberből vagyunk. A diákok jól fogadták a programokat, arról számoltak be, hogy a tréninghéten átélt élményeik révén gazdagodtak, többek lettek, tágult a világszemléletük, gondolkodásmódjuk és nem utolsó sorban sok új ismeretséget kötöttek.
A tréninghét sokszínűségével, gazdagságával egyetemi szinten kínál valódi lehetőséget az igazi közösségépítésre, az összetartozás-tudat kialakítására, és az értelmiségképzésre a református értékek mentén. Mindezt az egyetem falai közül kilépve a hallgatók majdani életpályájukkal, munkájukkal, hitükkel igazolhatják a későbbiekben.

Szoták Orsolya 
kommunikáció szakos hallgató (KRE)