Újabb tanoda

Újabb tanodát nyitott a Református Missziói Központ: Jándon a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai lemorzsolódását szeretnék megakadályozni. Korábban Dencsházán indítottak tanodát a reformátusok szegény gyerekeknek, Budapesten pedig migráns tanodát működtetnek, ahol menekülteknek segítenek.

A Szabolcs-Szatmár – Bereg megyei településen indult uniós programban szeretnék növelni a gyerekek felzárkózási esélyeit, és elérni, hogy minél többen járják végig a nyolc általánost, valamint jelentkezzenek középiskolába. A jándi, gergelyugornyai, valamint a vásárosnaményi fiatalokkal naponta foglalkoznak a szakemberek, és segítenek felzárkóztatásukban egyéni, tanulást elősegítő, támogató, személyiségfejlesztő foglalkozásokon. A tanodás gyerekek a humán és reál tantárgyak mellett idegen nyelvből is kaphatnak korrepetálást. A gyerekek a pályaválasztáshoz is segítséget kapnak: részt vehetnek pályaorientációs tréningeken, középiskolák nyílt napjain, valamint ellátogathatnak különböző cégekhez, vállalatokhoz, hogy megismerhessék az ott folyó munkát. A tanulás mellett lehetőségük nyílik arra is, hogy kipróbálják magukat különböző területeken: akár újságszerkesztő- vagy híradó szakkörben, drámapedagógiai foglalkozásokon. A felső tagozatosoknak a mindennapi élethez is segítséget nyújtanak a háztartástan, a csecsemőgondozás, és a családi életre nevelés alapjai ismeretének átadásával.


A projektnek a jándi református parókia ad otthont, a szakmai vezető Forró Éva református lelkipásztor. A kétéves pályázati programban egy főállású és egy részmunkaidős pedagógus dolgozik. A tanoda munkája iránt érdeklődők több alkalommal is részt vehetnek nyílt napokon.

A „Bölcs Salamon Tanoda" programot mintegy 30 millió forint értékben támogatja az Európai Unió és az Európai Szociális Alap. 

Tanoda típusú programok támogatása – „Bölcs Salamon Tanoda" TÁMOP-3.3.9.C-12-2012-0020