Újragondoló, Takkcenter és a többiek

„Az egyházban általában nem beszélünk egyértelműen, vagy ha szót ejtünk is aktualitásokról, nem helyénvalóan tesszük – sokszor elkésünk a véleménynyilvánítással vagy nem hallatszik a hangunk" – állítja a lelkész, aki blogot ír. 

Áldás vagy átok az internet? – A kérdés valószínűleg mára már érvényét vesztette. Vannak, akik használják – több-kevesebb időt töltve a monitor előtt –, és vannak, akik nem. Hírportáloknak, blogoknak, közösségi oldalaknak vélhetően e sorok olvasói is visszatérő vendégei, hiszen ezeken a felületeken virtuális ablak nyílik a világra, vagy éppen az annál is sokkal érdekesebbre: a szomszédra, az iskolatársra, az alkalmazottra, a plátói szerelemre. És viszont: mi is láthatóvá, elérhetővé és bizonyos fokig megismerhetővé válunk. Vannak, akik bojkottálják a közösségi oldalakat, mondván, a nemzetbiztonsági szervek kitűnő információforrásai abból a célból, hogy megtudják: ki, kivel, mikor, hol, mit és hogyan. És vannak, akik éppen a nyilvánossággal, vagy inkább: a nyilvánosságban élve alkalmat adnak és találnak arra, hogy megláttassák és elérhetővé tegyék, hogy mit gondolnak bibliáról, keresztyénségről, egyházról és életről.

Keresztyén karikaturisták
Iskolában, munkahelyen pihenésképp vagy megszokásból egy-egy pillanatra rá-rávetődik az internetezők tekintete a monitoron felsorakoztatott weboldalakra. Hosszú cikkekre, videókra és vaskos gondolatokra nem jut időnk, energiánk, és a kommunikációs szakemberek arra is felhívták már a figyelmet: a kép – ma újra – többet mond nekünk a szavaknál. Vannak keresztyének szerkesztette weboldalak, amelyek rövid idő alatt befogadható, mégis rengeteg asszociációt magába sűrítő kép–szöveg társításokkal lepik meg nap nap után a befogadókat. Irónia, szarkazmus, ön- és egyházkritika sűrűsödik a vallaskeplet.blogspot.com karikatúráiba, míg a maipixel.web4.hu weboldalon bibliai igék, filmek, szépirodalmi művek és a keresztyén kultúrkör mindenkori témái ihlette plakátok láthatók.
– Ahogy a fülszöveg – „Biblia. Másképp." – is sejteti, a célunk, hogy a Biblia mondanivalóját felekezettől függetlenül kommunikáljuk, ha úgy tetszik, serkentsük a Biblia iránti érdeklődést. Ebbe belefér egy kis provokáció, meghökkentés, kérdésfeltevés, humor, elgondolkodtatás, új nézőpontok felmutatása – mondta el portálunknak Záborszky Dávid alkotó.
– A Biblia érdekes és gazdag tárház, társ a mindennapokban – próbáljuk a kevésbé ismert részeire is felhívni a figyelmet. Törekszünk rá, hogy minden napra jusson nézni- és gondolkodnivaló, és tesszük ezt azért is, mert a vizuális kommunikációban és művészeti ágakban a keresztyénség kevésbé áll jól, mint például a zenében, magyar nyelven pedig bőven van mit behozni.



Újragondolnak hitet, életet
„Hiszem, hogy a hibák javíthatóak, csak fel kell ismerni. Hiszem, hogy Istennek van humora, és olykor nagyokat nevet azon, hogy mennyire ostobák tudunk lenni" – írja az ujragondolo.blogspot.com szerzője. És hogy miért ragadott klaviatúrát, arra is megadja a választ blogjában: „bár tizennégy éve vagyok keresztény, volt egy hosszú korszak, amikor Isten létében is kételkedtem. Mivel sokszor félrevezettek, és sokszor hagytam is magam félrevezetni, igyekszem mindent újragondolni, amivel találkozom."A blog szerzője kilétét nem fedi fel, szerinte nem ez a lényeges. Annyit viszont elárul magáról: „Sorstárs vagyok szinte mindenben saját generációmmal. (...) ha mindenben kételkedem is, egyvalamiben már nem: Isten létezik és szeret."

Újragondoló célja az volt, hogy aktualitásokra és örökérvényű kérdésekre egyaránt választ kereső írásaival egy valóságos ifjúsági csoporthoz hasonló virtuális közösségbe hívja azokat, akik szeretnének párbeszédet folytatni, és nem riadnak vissza a merésznek tűnő, őszinte témafelvetésektől. A blog olvasóiból és kommentelőiből az egyik közösségi oldalon csoport is alakult, akik már maguk is publikálnak írásokat a weboldalon.

Dunántúli lelkészek a közéletről
Teológusok és lelkészek is indítottak már útjára blogot az elmúlt években. A meglehetősen színes, és éppen „alvó" Vallásos Ábrándozók (www.preka.blog.hu) áhítatokat, elmélkedéseket, közéleti írásokat vonultat fel – azaz vonultatna, ha lenne, aki folytatja az írást.
„Egy blog, ahol a klérus nem papol, hanem gondolkodik, megoszt, reagál. Ahogy néhány dunántúli református lelkész és lelkészfeleség látja a világot" – hirdeti a napokban elkészült www.reposzt.hu. Az oldal készítői egy receptben pontosan körülhatárolták céljukat. „Hozzávalók: napi, heti események; újszerű megközelítések, gondolatok; hét kreatív egyházi ember és egy csipetnyi íráskészség."

A független oldal szerzője hat lelkész és egy lelkészfeleség, akik a hét minden napján aktuális közéleti eseményekhez fűződő írásokat tesznek közzé. Nem hivatalos álláspontot képviselnek, ugyanakkor egyéni hangvételű kommentárjaikkal párbeszédre hívnak keresztyéneket és egyházhoz nem kötődő embereket is. Utóbbiak tették szóvá többször is, hogy igényük lenne erre – tudtuk meg az egyik szerzőtől, aki hozzátette:
– Az egyházban általában nem beszélünk egyértelműen, vagy ha szót ejtünk is aktualitásokról, nem helyénvalóan tesszük – sokszor elkésünk a véleménynyilvánítással vagy nem hallatszik a hangunk. Az emberek ugyanakkor nem azt várják, hogy megmondják nekik, mit gondoljanak; beszélgetni szeretnének a mindennapi élet eseményeiről.

„Takk"
Norvégül azt jelenti: „köszönöm". A takkcenter.hu nevű honlap két hónappal ezelőtt indult, azzal a céllal, hogy keresztyének és nem keresztyének párbeszédet folytassanak: nem elbeszélve egymás mellett. A két tábor között a legalkalmasabb összekötő kapocs a honlap kitalálója szerint a hála.

– A tengerentúlon a hálaadás ünnepét egy egész nemzet tudja együtt ünnepelni, míg például karácsonykor a keresztyének Jézus Krisztus születését, míg a nem hívők a családot ünneplik.
De van más oka is a Takkcenter életre hívásának.
A magyar médiában és a mindennapjainkban is sok a pesszimizmus, az elégedetlenség, a negatív felhang. Szeretnénk változtatni ezen – árulta el portálunknak Beke András, a honlap szerkesztője.

Művészek alkotják újra
A takkcenter.hu-ra bárki megírhatja és beküldheti, hogy mi miatt hálás. A szerkesztő szerint a hála teológiája is vitára okot adó, fogas kérdés lehet.
– Teológusok és művészek is sokat mondhatnának még ezekről a történetekről azoknak, akik átélték őket.
A szervezők hamarosan tárgytervezői grafikai pályázatot írnak ki a honlapra, az írásokat feldolgozó pályaműveket rangos zsűri bírálja majd el. A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség tél táborában dramatizálják a történeteket, és tervezik azt is, hogy néhány hónap múlva hálafesztivált rendeznek, ahol világi és keresztyén zenekarok háláról írt szerzeményeiket adják majd elő. Beke András hozzátette:
– A honlap léte és a köré szerveződő események számomra olyanok, mint a hálaáldozati oltárról folyamatosan fölszálló füst.

Miért így?
Az említett példákból is látszik: igény van a keresztyének szerkesztette weboldalakra. Az interneten megjelenő írások, karikatúrák szerzője és olvasói reflektálhatnak egymás leírt gondolataira, és egyébként is sokkal többen megnyitnak egy weboldalt, mint ahányan fellapoznak egy újságot. Az interneten induló kezdeményezésekgyakran emberek tömegeit is képesek megmozgatni egy jó ügy érdekében.
Kielégítő választ arra azonban nem kaptunk, hogy néhány esetben miért nem vállalható teljes névvel egy-egy írás. Talán épp a keresztyén blogok egyik-másik karikatúrája világítja majd meg ezt a kérdést is...

Jakus Ágnes