Valami más

Szeretnek zenélni, rajzolni, imádkozni, táncolni, beszélgetni, sportolni, és minden egyebet, amit a legtöbb átlagos fiatal. Sokak számára ez a legmeglepőbb, amikor megismerkednek keresztyén egyetemistákkal egy zenei fesztiválon. Mit keres valaki ilyen fiatalon az egyházban, és tud-e újat mondani annak, aki az egyházból csak a templomfalakat látja?

Nyaranta három-négy zenei fesztiválon több ezren térnek be a Közös Pont misszió sátrába egy érdekes játékra, finom limonádéra vagy jó beszélgetésre. Több mint tíz éve római katolikus, református és evangélikus önkéntesek várják a fesztiválozókat a programsorozatok civil utcáiban. A nyitottság „alap", a fiatalok erre a néhány napra hátrahagyják otthoni gondokat, szórakozásra és kikapcsolódásra vágynak, sőt van, aki egy jó beszélgetésért órákig képes elidőzni a keresztyén sátorban, akár egy koncert helyett is.

Jó tanácsok a jövőbe
A soproni VOLT fesztiválon 2004-óta vannak jelen a Közös Pont misszió önkéntesei, és idén is kreatív feladatokkal várták a fesztiválozókat.
– Írtunk levelet magunknak – meséli Baji-Gál Fanni és Montlika Tamás. A debreceni fiataloknak tetszett az ötlet, hogy amit most papírra vetettek, egy év múlva postázzák nekik, és megláthatják, vajon mennyit fogadtak meg saját tanácsaikból.
– Előre tudom, hogy megnevettetem magamat – mondja Tamás.
– Én pedig elláttam magamat néhány jó tanáccsal. Arról írtam, hogy legyen bennem kitartás, folytassam amit elkezdtem, és maradjak mindig ilyen kis laza, vicces vidám, jókedvű. De azért vegyem komolyan azokat a dolgokat, amit komolyan kell venni – árulja el Fanni. Nem titkolja, felszabadultságához az is hozzájárul, hogy most fejezte be az első évét a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán.
Kovács Miklós szerint sok embert közelebb tudnak hozni magukhoz az egyházak azzal, hogy részt vesznek a fesztiválon, a rajzolás, a levélírás őt és barátait is maradásra bírta.
– Aki nem találkozik mindennap a vallással, az itt többet megtudhat, aki pedig vallásos, annak biztosan jó érzés ide bejönni. Nem érzem azt, hogy minden áron meg akarnak téríteni, mégis jól éreztem magam ez alatt az egy óra alatt.

A rajzon és a levélíráson kívül sokakat megmozgatott a bibliai totó, ahol a Szentírásból vett idézeteket kellett összepárosítani népszerű magyar előadók dalszövegeivel. Számos érdeklődőt vonzottak azok a beszélgetések is, amelyeket a fesztiválon fellépő zenészekkel szerveztek a Közös Pont sátorban. Horváth Gáspár, az Irie Maffia billentyűse és zeneszerzője, Kardos-Horváth János a Kaukázus együttesből, és Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekese meséltek életútjukról a fesztiválozóknak. 

Átlépni a határokat
– Nagyon pozitív csalódás volt, hogy a legtöbb embert érdekli a vallás, és egyáltalán nem közömbösek a téma iránt, mint ahogy azt korábban gondoltam. Mindenkinek van véleménye, és általában meg tudja fogalmazni miben hisz – mondja Székely Marcell, aki először vesz részt a misszió munkájában. Persze, mint mondja, a felszínes érdeklődéstől, vagy kritikus véleménynyilvánításoktól nem könnyű eljutni a mélyebb beszélgetésekig.
– Ahhoz, hogy mélyebbre kerüljünk vagy magamat vagy a másikat meg kell botránkoztatni. Arra azért vigyázok, nehogy nevetségessé váljon a mondanivalóm, de ha az ember elkezdi kitapasztalni a beszélgetőtársai határait, "előítéleteit", meg kell próbálni átlépni azokat, így alakulhat ki egy jó beszélgetés – magyarázza Marcell.
– A legtöbb ember aki bejön, és elmondom neki, hogy ez egy keresztyén sátor, teljesen meg van rökönyödve, és kérdően néz, hogy ilyen fiatalon mi mit keresünk itt. Elég téves képe van a mai fiataloknak az egyházról, ezért jó megmutatni nekik, attól még, hogy nekünk hitünk van, hiszünk Istenben, nem zárkózunk be, sőt mi is szeretünk bulizni, szórakozni – mondja Sági Viktória.

 

 

 

Régi és új ismerősök
Bella Péter spirituálisként segíti az önkéntesek munkáját. A református lelkipásztor szerint a természetesség az egyik legnagyobb ereje a Közös Pont missziónak.
– Az idei témánk az életút volt. Azt kérdeztük a fesztiválozóktól, hogy honnan érkeztek, hol vannak, és hová tartanak. Érdekes volt, hogy legtöbben a "hol vagy" kérdésre válaszoltak nehezen, hiszen sokan az érettségi vagy diploma után érkeztek ide, hogy kikapcsolódjanak. Így inkább az a meghatározó számukra, mi van mögöttük vagy éppen mi vár rájuk, a kettő között pedig itt ez a fesztivál. Van akivel tíz percet vagy fél órát beszélgetünk, de mindig van, aki akár több alkalommal is bejön a sátorba. Sőt vannak régi ismerősök, akik évről évre visszatérnek hozzánk, és elmesélik mit kaptak itt, mi történt velük tavaly óta. Sok embernél aki visszajön, ott a reménység, hogy nem csak ide tér vissza, hanem megkeresi a saját gyülekezetét, vagy egy egyetemi közösséget.

 

A Közös Pont misszióval július 23. és 27. között közelebbről megismerkedhetnek a református fiatalok, hiszen idén először a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón is sátrat vernek a római katolikus, református és evangélikus fiatalok. Az állandó programokon kívül filmvetítésekkel és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Dobó Márti