Valljuk meg vallásunkat!

Bár a népszámláláskor nem kötelező elárulni a felekezeti hovatartozást, az egyházvezetők arra buzdítják híveiket, tegyék meg.

 

 

Internet vagy számlálóbiztos

Magyarországon általában tízévente tartanak népszámlálást. A legutóbbi 2001-ben volt, így idén október 1-jétől újra megkezdődik a lakosság összeírása.
A népszámlálások sorában idén először lehetőség van internetes adatszolgáltatásra is. Akik ezzel nem élnek, azokhoz október 17-től kérdezőbiztosok csengetnek be, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan felvegyék adataikat. Ez esetben lehet választani: vagy a kérdezőbiztos olvassa fel a kérdéseket, vagy saját kezűleg tölti ki a megkérdezett a kérdőívet. Aki viszont nem engedi be házába a számlálóbiztost, szabálysértést követ el.

 

Cél: felkelteni a vallási hovatartozás érzését

Metróaluljárókban plakátok szólítják fel a lakosságot, hogy a népszámláláskor válaszoljanak a vallási hovatartozásukra vonatkozó kérdésre. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők egyaránt kampányolnak azért, hogy minél többen válaszolják meg, melyik felekezethez tartozónak érzik magukat.
Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának szóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta, éppen a reformátussághoz való tartozás érzését szeretnék felébreszteni a reformátusokban a népszámlálási kampány idején. Ahogy arról a hirado.hu beszámol, Tarr Zoltán elmondta, nyáron körlevelet írtak a református gyülekezeteknek, a napokban pedig újabbat küldenek ki. Az egyházközségekhez és a református intézményekhez szeptember 27-ig egy brosúrát is eljuttatnak, amelyben arra kérik a híveket, vallják meg a református egyházhoz tartozásukat. A Központi Statisztikai Hivatallal együttműködve pedig korábban buzdították a reformátusokat a számlálóbiztosi munka ellátására.

 

Szolid református kampány

A zsinat szóvivője szerint plakáttal és internetes kampánnyal is készülnek, ám anyagi okokból nem terveznek óriási médiakampányt, inkább kevés forrásból megvalósítható, szolid változattal állnak elő. A magyarországi református kampányban a logót és a jelszavakat a felvidéki református egyháztól vették át, az ő engedélyükkel. A „Kezdje a végén!” jelmondattal arra utalnak, a kérdőív utolsó oldalának legalján szerepel a vallási hovatartozást firtató kérdés. Minden felhívásukban jelzik majd azt is, hogy a kérdésekre szabadon válaszolhat a lakosság, és dönthet úgy is, hogy e kérdésben nem nyilatkozik.

 

Mire jók az adatok?

Tíz évvel ezelőtt 1 622 796-an, vagyis a lakosság 15 százaléka vallotta magát reformátusnak Magyarországon. Tarr Zoltán arról nem tud, hogy a felekezeti hovatartozásra vonatkozó népszámlálási adatok az egyházfinanszírozást bármilyen formában érintenék. A szóvivő szerint a majdani adatokat belső statisztikákhoz, kutatásokhoz, valamint a református egyház missziós tevékenységének koordinálásához használják fel.

 

Jakus Ágnes

 

Csatolt állományok