Zenei Nyár Sukorón

Zenekedvelő környékbeliek és turisták térnek vissza minden nyáron Sukoróra, hogy a templom hűvösében meghallgassák a zeneirodalom legszebb műveit.

 

 

A kiváló akusztikájú épületben már évtizedekkel ezelőtt is felhangzott hangversenyen az orgona hangja, sőt, az Országos Filharmónia fel is vette koncerthelyszínei közé a református templomot, mondta el érdeklődésünkre Szabó Balázs, a Sukorói Zenei Nyár művészeti vezetője. Idővel elmaradtak a koncertek, ám amikor Kardos Ábel sukorói lelkész hallott a korábbi hangversenysorozatról, folytatta a tradíciót. A kiváló állapotban lévő orgonát megszólaltatva öt évvel ezelőtt nagysikerű hangversenyt tartottak, majd négy éve elkezdődött a máig tartó koncertsorozat.

A hallgatóság akarta

A szervezők nem tervezték, hogy évről évre megismétlődő sorozatot indítanak útjára, mégis igazodtak a hallgatóság igényeihez. A vendégek száma négy év alatt ugyanis megháromszorozódott.
– A hallgatóság nagyon figyelmes és lelkes – mondta el portálunknak Szabó Balázs.
– Érződik, hogy törzsközönségünk van már, akikhez évről évre csatlakoznak újabb vendégek.
A szervező elmondta, sok turista is betér a nyáresti koncertekre.
– Többre jutottunk, mint amit terveztünk. Ez Isten áldása.

Tehetséggondozás és növekvő színvonal

A fesztiválra meghívott művészek nemcsak egyházi zenét játszanak: a műsorok felölelik a zeneirodalom teljességét, a magyar kultúrában megbecsült helyet elfoglaló szerzők, köztük kortársak műveit is beleértve. A neves fellépők sorában mindig szerepelnek pályakezdők, hiszen ahogy azt a művészeti vezető hangsúlyozta, a tehetséggondozás is céljuk a rendezvénnyel.

Régi zene, klasszikusok és kortársak

Az egy órás koncerteket négy estén át július 10. és augusztus 13. között rendezik a sukorói református templomban.
Az idei programban többek között Bach orgona- és hegedűdarabok, Balassi Bálint megzenésített versei, Mozart-dalok és zongoradarabok is szerepelnek.

 

A koncertsorozatot 2011. július 10-én este 6 órakor a Gárdonyi Zoltán zeneszerző és fia, Gárdonyi Zsolt zeneszerző-orgonaművész tiszteletére rendezett ünnepi hangverseny nyitja meg.

A koncertek ingyenesek, bár a szervezők szívesen fogadják az adományokat, melyek összegét a következő évi hangversenyek költségeire fordítják.

Jakus Ágnes

 

Részletes program és a hangversenysorozat honlapja itt érhető el.