A keresztyén szellemiség megerősítéséért

Barankovics-emlékérmet kapott Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Az elismerést Magyarország fejlődésének előmozdításáért, és a keresztyén szellemiség megerősítéséért végzett kiemelkedő munkáért adományozzák.

A Barankovics-emlékérmet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány elnöke adta át a püspöknek szombaton Budapesten, a Ráday Konferenciaház dísztermében. Az elismerést Navracsics Tibor és Surján László európai parlamenti képviselő, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök is átvehette a KDNP országos választmányi ülésén.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott az ülésen: a kereszténydemokrácia küldetése az európai kultúra küldetése. "A kereszténység mindannyiunk számára azt a kulturális hátteret, műveltség- és hitbéli alapot adja, amelynek következtében bár válságok jönnek, válságok mennek, de a kereszténydemokrácia mint iránytű a legnagyobb válságban is a leghasznosabb útmutató lehet."

A kormányfőhelyettes idézte Barankovics Istvánt, aki a Demokrata Néppárt programjáról azt mondta: "tisztes jólét, amit a munka biztosít, szabadság, amely nem ismer elnyomást és nemzeti függetlenség, amely nem sért senki mást, ez az az ország, amit építeni akarunk". Navracsics Tibor szerint bár ezek a mondatok 64 éve hangzottak el, ma is ez a programjuk. A kormányfőhelyettes azt mondta, a jólét az alapja a jövő gyarapodó Magyarországának, és ez csak úgy képzelhető el, ha munkaalapúvá teszik ismét a magyar társadalmat. "Szabadság, ami nem ismer elnyomást" - folytatta az idézetet, hozzátéve: az elmúlt 20 évben nem ismer olyan politikai pártot, közösséget Magyarországon, amelynek többször kellett volna elszenvednie mások gúnyát, megvetését, kirekesztését, mint a kereszténydemokratáknak. 

Fotó: Füle Tamás