Adj találós mesét, mondj példabeszédet…

Mi fán terem, miféle gyümölcs az irodalomban a mese, és mi köze a meséknek, elbeszéléseknek, és szerzőjüknek  a bibliai mondandóhoz, evangéliumhoz?

A Rózsatéri tanulmányi napok keretében három estén át Lázár Ervin világában próbálunk szerencsét dr Michna Ottóné Ablonczy Ágnes könyvtáros-pedagógus vezetésével.

„- Tulajdonképpen hol vagyok most látogatóban?... Nem árt, ha tudja az ember.
- Hát hol lennél? Itt.
- Jó, jó, de mi ennek a helynek a neve?”

                                                                                   (Lázár Ervin – Bab Berci)

November 14. hétfő
SZÉLJÁRTA FÁK TERE
Vedd tudomásul, hogy mindig szívesen látlak. Egy föltétellel. Ha nem jössz hozzám látogatóba!”   
Lázár Ervin – Bab Berci

November 15 kedd
NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ
 „Aki távolodik Istentől, az is közeledik hozzá, csak a hosszabbik utat választotta. Félúton lehetek”
Lázár Ervin - Napló

November 16. szerda
CSILLAGMAJOR
Ha nagyon távoli, homályos csillagot látsz az éjszakai égen, nézz egy kicsit mellé, meglátod, fölragyog.”
Lázár Ervin - Zárványok

Épp búba-bánatba veszni készült Lázár Ervin, mikor 1996-ban megszólítottam. Meséit szerető könyvtáros lévén író-olvasó találkozóra hívtam, de azt jelezték az Írószövetség felől, hiába hívnánk, idén nem megy sehova. Nem én lettem volna, ha lemondok a lehetőségről, hisz írásai nyomán régtől szerettem volna megismerni. Levelet küldtem hát, ő válaszolt, mesét írtam neki, ráfelelt. Tíz éven át leveleztünk.
Lehet ezt rosszul érteni, de tudom, szüksége volt rám, aki az eget ostromolja – érte is. Majd minden hónapban postáztam legalább egy kiadós levelet. Hogy szívét deríthesse az, amiről meséinek bábozása után beszélgettünk a kicsikkel. Majd száz levél, amire ő alig negyvenszer válaszolt, és ezek egyharmada is, ahogy ő nevezte, kutyafutta, röstellvény. E tíz év alatt ötször találkoztam vele. Ezekből három különféle író-olvasó találkozó volt, kettő ifjúsági tábor, ahova előadónak hívtam (a harmadikra már nem tudott jönni). Nevet adott a mi négyszögletű kerek erdőnknek, és írt nekem egy nyúlfarknyi, folytatásért kiáltó mesét (el is kezdtem, de azóta se tudtam befejezni). Lehet ezt elmondani, lehet mindezzel mások elébe állni? Meg kéne próbálni. Kerek évfordulós az idén. Nyolcvan esztendős lenne, ha volna, de tíz esztendeje nincs itt közöttünk…
A mesék világában az ünnep három nap, három éjjel tart. A mi lehetőségünk három estidőbe futó délutáni óra. Lázár Ervint idézzük, ki teste nyűgét, lelke röptét ólomsúllyal is derűt fakasztó szóba tudta tenni, mely ha érint, ha eltalál, holnapot áhító, holnaputánt remélő (virág)koldussá tehet …

dr Michna Ottóné Ablonczy Ágnes

 

 

Csatolt állományok