Anyaként is egyensúlyban

Az anyák lelki egészsége, a baba és a mama táplálkozása a szülés után, gyermekbetegségek és az édesapák kérdései is szóba kerülnének abban a programban, amelyet egy gyógyszerészekből, pszichológusból és dietetikusból álló csapat indítana a fővárosban és két vidéki helyszínen.

Az anyák testi-lelki jóllétéért, és saját, valamint kisbabájuk egészségével kapcsolatos ismereteik bővítéséért tartanának állapotfelméréssel és személyes tanácsadással egybekötött előadás-sorozatot Budapesten, Miskolcon és Vecsésen a Richter Anna-díj döntős pályázatának – részben református kötődésű – szakemberei. Ábrám Boróka dietetikus elmondta: a szülésen átesett nőket szeretnék segíteni, hogy testük átalakulása ellenére mielőbb jól érezzék magukat a bőrükben, és lelkileg is önmagukra találjanak az új szerepben, amelyet kisbabájuk érkezése hozott el számukra.

Személyesen, online és anyák egymás közt
Egy-egy helyszínen négy hét alatt tartanák meg a három blokkból álló ingyenes sorozatot, amelyben szó esne a szoptatás ideje alatt szükséges tápanyagbevitelről, valamint a szülés utáni mentális egészségről, így a helyes testkép és önbizalom újjáépítéséről is.
„Abban nyújtana mindez átfogó segítséget, hogyan tudnák az édesanyák visszaszerezni a számukra komfortos testösszetételt. Az előadás után feltehetik kérdéseiket, megbeszélhetik tapasztalataikat, és igénybe vehetnek étkezési tanácsadást is.”

A második előadáscsokorba teljes körű állapotfelmérést: vérnyomás- és vércukorszint-, valamint ismételt testösszetétel-mérést is beépítenének. „Így azt is megállapíthatják, hogy a tanácsadás óta változott-e valami a testsúlyukban, testösszetételükben. Szó esne a testmozgásról is, hiszen szülés után ideiglenesen megváltoznak a kötőszövetek. Sorra vennénk, milyen mozgásformát választhatnak, ami nem megterhelő, de hatékony.”

A harmadik csokor témája a gyermekbetegségek és azok otthoni kezelése. „Ebben a blokkban a gyógyszerészi gondozásról lenne szó, például arról, hogy szoptatás alatt milyen készítményeket szedhetnek az édesanyák, ezek hogyan hatnak rájuk és a babájukra. Hallhatnának arról, mikor kell orvoshoz fordulni, és milyen elsősegélynyújtást alkalmazhatnak otthon.”

Amellett, hogy az ösztöneikben is jó okkal bízó édesanyáknak kézzelfogható és összehangolt ismereteket adnának át, az előadás-sorozat jó alkalom a kiszakadásra és a közösségépítésre is – véli Ábrám Boróka. „Ha az édesanyák felveszik a kapcsolatot egymással, a hasonló korú gyerekek szülei a továbbiakban is meg tudják beszélni a felmerülő kérdéseket. Emellett szeretnénk létrehozni egy online tudástárat, amelyre az előadásokról készült felvételeket és az ott tárgyalt témákról szóló cikkeket töltenénk fel.”

Több mint tanács: kapcsolat
A baba világra jövetele után az édesanya kevesebb időt tud magára fordítani. Változnak a trendek is, lehet, hogy aki öt évvel ezelőtt szült, azzal szembesül, hogy már más trendet követ a szakma az életmódtanácsok tekintetében – sorolja a dietetikus. „Az anyák jót akarnak, csakhogy annyi mindent lehet olvasni az interneten. Nem könnyű eldönteni, hogy a baba táplálása igény szerinti legyen vagy tápszeres, hogy van-e elég teje, és jó-e az az ütem, ahogy a gyermeke fejlődik. Tanácsadásokon gyakran tapasztalom, hogy a baba táplálásánál kezdtük a beszélgetést, de az édesanya étkezésénél kötünk ki.”

Csakhogy puszta információszerzésnél többre van szüksége az édesanyáknak – állítja a szakember. „Nem jó az embernek egyedül lenni – ez nemcsak a párkapcsolatokra igaz. A nőknek különösen nagy a kapcsolódási igényük, és ha otthon maradnak egy kis csecsemővel, más kapcsolataik óhatatlanul háttérbe szorulnak. Ugyan a nagymamák általában egy hétig besegítenek az újszülött ellátásában, de nem marad testközeli ez a kapcsolat sem. Jó, ha ilyenkor ott tudunk lenni szakértelemmel, megértéssel, támogatással, néha csak meghallgatással. Régen ezt a támogató szerepet a család töltötte be az életükben. Több generáció élt együtt, vagy legalábbis közelebb egymáshoz, a tudás idősebbről fiatalabbra szállt, jobban összeadódott. Most már ez sokkal kevésbé jellemző. Hacsak nincsenek nagy korkülönbségek a családban, már nem látjuk, hogyan kell egy felnövekvő gyermekről gondoskodni. Ezért már az is sokat adhat, hogy nem a férjüknek mondják el sokadszorra ugyanazt, hanem egy olyan közösségben, ahol esetleg hasonló nehézségekkel küzdenek, vagy ahol jobban megértik őket.”

Az Anyák egyensúlyban projekt megalkotóit mi is támogathatjuk szavazatunkkal a Richter Anna-díjért folyó versenyben, gyógyszerész kategóriában. A nyertes pályázati támogatásból az édesanyák ingyenesen vehetnének részt a programban. De nemcsak ők, hanem az édesapák is, akik némileg kevesebb hangot kapnak – véli a szakember. „Nem akarnak plusz terhet rakni a feleségükre a kérdéseikkel, pedig abból van bőven, hiszen nekik is új az apaszerep.”

Az otthon melege
Hogy miben más egy keresztény szemléletű anyákat támogató szolgálat, azt Ábrám Boróka így összegezte: „Az anya olyan, mint az otthon melege. E nélkül a melegség nélkül nem komfortos az otthon töltött idő. Ám ezt a meleget nemcsak egyféleképpen lehet elképzelni, hiszen a forrása lehet kandalló, fatüzelésű kályha, vegyes tüzelésű kazán, padlófűtés vagy távfűtés. Nincs egy tökéletes módja az anyaságnak sem, ezért fel szeretnénk szabadítani az alól az édesanyákat, hogy meg akarjanak felelni ennek az iszonyatos társadalmi nyomásnak és még a saját tökéletességre törekvésüknek is. Szeretnénk, ha tudnák, hogy mind egyik, mind a másik a lehető legjobb édesanyja a saját gyermekének. Nem véletlen, hogy azt a gyermeket éppen az ő családjukba helyezte Isten. Megtapasztalhatják annak a békességét, hogy nem kell mindent tudniuk és kontrollálniuk, és ezt nem is várjuk el tőlük. Mi magunk is úgy állunk hozzájuk, hogy tudjuk: valaki másnak a kezében vannak, és nála van az irányítás.”

 

Képek: Keppel Ákos; https://richterannadij.hu/