Csillagjáró

Csillagjáró címmel jelent meg a Zsongom együttes első lemeze, amelyet vasárnap este mutatnak be a budapesti Skót Misszió templomában. Ercsey Gréta dalszerző-énekes felnőtté válásról, istenkeresésről, valamint dalaik inspirációs forrásairól beszélt a portálunknak adott interjúban.

Életünk útján völgyek és magaslatok váltakoznak, amíg eljutunk kitűzött célunkig – ezt fejezi ki a lemez címadó dala, a Csillagjáró. Az idén ötéves Zsongom együttes első lemeze a személyiség érési folyamatát, az útkeresést, a felnőtté válást és az Istenbe vetett hit érlelődését mutatja be – számolt be érdeklődésünkre Ercsey Gréta dalszerző, énekes. „Szerettünk volna tizenkét olyan dalt egy csokorba fűzve kiadni, amellyel együtt bejárhatunk egy zenei utat, és amely együtt is üzenetet hordoz. A járványidőszak lehetővé tette ennek az átgondolását, kidolgozását. Olyan egyórás album született, amelyet komplett műsorként is elő lehet adni – erre készülünk most vasárnap.”

Megzenésített istenes versek, könnyűzenei és népies elemekkel tarkított református énekfeldolgozások és saját dalok is szerepelnek a repertoárban, amely azt a zenei sokszínűséget is kifejezi, amelyet az eleinte három-, két éve pedig már ötfős zenekar képvisel. A zenekar számára mindig a szövegben megfogalmazott üzenet volt a legfontosabb, a zene ennek szolgálatában állt, ám ez sosem jelentette, hogy másodlagossá váltak a zenei kifejezésmódok, épp ellenkezőleg. Az árnyalatok olykor vendégművészek – zenész barátok – közreműködésével is bővültek.

Bár a népzenei és az egyházzenei vonal, valamint az irodalom szeretete mindig meghatározó volt az együttes zenei munkásságában, ma már főként akusztikus könnyűzenei hangzásra törekednek. A cél azonban megmaradt: a dal üzenete áll a középpontban, ezt árnyalja az orgonaszó vagy éppen a country stílus. „Ez egy szélesebb réteg számára járható, hallgatható zenei út, de nem egysíkú. Minden dalban van valami fűszer, ami a mi olvasatunkat, értelmezésünket mutatja meg az adott versről vagy dalszövegről. A célunk, hogy a hitről és az élet kérdéseiről szóló dalaink könnyen befogadhatóvá váljanak – akár még a rádióhallgatók számára is.” Ilyen Gréta egyik saját dala, a Kimondatlan is, aminek a gyászfeldolgozás a témája, és férje, Ercsey Zsombor gitárjátékára épül. „Az ember akkor lesz felnőtt, ha el is veszíthet valamit, vagy legalábbis tudja, hogy mit veszíthet. A boldogság keresésének az öröm, a szemlélődés és rácsodálkozás mellett a gyász is része. Meg kell tanulnunk elengedni.”

A lemezen hallható dalok között találjuk Balassi Bálint Kegyelmes Isten kezdetű versének feldolgozását, amelyet a fekete református énekeskönyv 261. dicséreteként ismerhetünk, és a Hallom már… (Kol dodi) régi héber dallamra írt éneket is. „Ennek a népdalnak a magyar fordítását a Sófár Református Dicsőítő Iskolában ismertük meg, a dalt a lemezen Draskóczy Lídia kedves hegedűművész barátunk játéka fűszerezi” – osztotta meg velünk a zenekarvezető.

A hitvalló énekek mellett az istenes költészet gyöngyszemeit is szívesen közelebb vinnék az emberekhez. „Nem olvasunk elég ilyen tematikájú verset, így ezek a szövegek nem biztos, hogy eljutnak az emberekhez. Feldolgozásainkkal kicsit mi is a közvetítőik lehetünk” – mondja Gréti. Zenei stílusjegyeiket a népzene is formálta. „Magyar szövegre népi dallamokat ráénekelni mindig könnyebb, mint az angolszász vonalról közelíteni. A magyar szöveg ritmikája lehetővé teszi azt is, de a népzene olyan forrás, amelyből mindig lehet meríteni.”

Bár gyönyörűen énekli a népies dallamokat, elég későn talált rá, mint saját stílusára – árulja el. „Ismertem népdalokat, de csak később, főiskola után derült ki, hogy ez nekem ösztönösen, mélyről jön, és a hangi adottságaim is képessé tesznek rá, hogy elénekeljem ezeket. A népi énekléssel főként a Sófáron ismerkedtem meg, Gulyás Anna és Draskóczy Lídia bátorítására pedig később elvégeztem egy népdalkurzust a Hagyományok Házában, ahol az alapokat Bodza Klári nénitől és Navratil Andreától tanulhattam. Nem tartom magam népdalénekesnek, de amit tőlük tudok, kamatoztatni tudom a zenekari munkában is.”

Az istenes népdalok egy része, amelyeket ismerünk, valamikor énekelt imádságok voltak – magyarázza Gréti. Ezek inspirálták a lemezen is megtalálható, egyik számára kedves versmegzenésítést, a De profundist, melyben  népi és  egyházzenei motívumok ötvöződnek. „Juhász Gyula istenes verseit általában kevésbé ismerjük, pedig a szegedi piarista gimnázium diákja volt, és több ilyen témájú művet is írt. Ennek a versnek a szövege egyszerre letisztult, egyszerű, de nagyon mély is. Simon Marci ütősünk páratlan ritmussal teremtette meg az alapot, hogy népi motívumot énekeljek rá. A dal visszafogottan indul, végül  Somogyi Balázs templomiorgona- és Szabó István basszusgitárjátékával kerekedik ki egésszé, Zsoldos Bálint hangtechnikusi munkájának köszönhetően pedig a lemezen is és élőben is különlegesen szólal meg.”

A dicsőítés épp úgy a szíve mélyéről jön, mint a népzenei ihletettség – vallja meg Gréti. A zenekar minden tagja aktív közreműködője saját gyülekezete dicsőítő csapatának is – a legtöbben a Külső-Üllői úti református gyülekezet tagjai és a Sófár Református Dicsőítő Iskola tanárai, emellett mindannyian játszanak világi zenét is. Az üzenetközpontú gondolkodás miatt egyedi hangzásukban az összes stílusjegy jól ötvöződik. Ezért amit megalkotnak, befogadható azok számára is, akik nem osztoznak a keresztény hitben vagy nincsenek református gyökereik.

Bár szabadidejükben, munka mellett tudnak csak próbálni, a zenekar már nemcsak egyházi berkeken belül mozog, egyre inkább nyitnak azok felé is, akik nem templomi vagy gyülekezeti közösség tagjai. „A zene, amit játszunk, nem kizáró, hanem befogadó. A dalszövegekben rejlő üzenet a világi közegnek is szól, azzal együtt, hogy ezek a dalok felfelé tekintenek és Istenre mutatnak. Sok szegmensben elválik a szent és a profán, de a versben, egyáltalán a művészetekben ez nem mindig van így. A Csillagjáróval megtaláltuk a magunk kis küldetését: a lemez vezető témái, hogy milyen „csillag” után megyünk, mi a célunk, mi végre vagyunk ezen a földön, vagy hogy milyen utat kell bejárnunk, hogy megtaláljuk a hitünket – ezek mindannyiunk nagy kérdései között ott vannak” – összegezte.

A lemezbemutató koncertet október 3-án, vasárnap este 7 órától tartják a református Skót Misszió templomában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 51). A Csillagjáró album a helyszínen megvásárolható 2800 forintos áron. A Zsongom további fellépéseiről és új dalairól a zenekar Facebook-oldalán tájékozódhatnak. A Csillagjáró lemezt a Magyar Katolikus Rádió egyórás zenei műsorában is meghallgathatják hamarosan, októbertől pedig több digitális dalmegosztó platformon, így Spotify-on és iTunes-on is elérhető lesz.

Képek: Kriston Attila