Ötezer kilométer nem akadály!

Idén is megérkeztek a koreai vendégeink a Lónyay Református Gimnáziumba.

Koreai népdallal és színes programokkal köszöntötték a dél-koreai gimcheoni Hanil iskola tanárait és növendékeit. A távol-keleti vendégek elismerően szóltak a magyar vendégszeretetről, a délkelet-ázsiai ország intézményvezetője második otthonának tekinti a magyar fővárost.

2019 januárja után idén is koreai diákcsoportot láthat vendégül a Lónyay Utcai Református Gimnázium, miután testvériskolai kapcsolatot alakított ki egymással a budapesti és a dél-koreai intézmény. A Hanil leányiskola az ország közepén fekvő, 150 ezres Gimcheon városában működik. Dél-Koreában a protestantizmus a vezető vallás, amelyet körülbelül a lakosság 20 százaléka gyakorol.

Lee Shinho, az iskola – és a delegáció – lelkészi vezetője elmondta, már a huszadik alkalommal jár Magyarországon, ez már szinte a második otthona. A magyar testvérintézmény kiválasztására az ötletet a koreai presbiteriánus és a magyar református egyház jó kapcsolata adta. Fontosnak tartja, hogy minél több koreai diák ismerhessen meg más országokat, szélesedjen a világlátásuk, s mivel Európa és azon belül Magyarország kultúrája igen távoli, nagyban eltér az ázsiai országokétól, szívesen mutatja ezt be a tanulóinak.

A program keretében tavaly 20 fős volt a csoport, idén már 29-en érkeztek – a pozitív tapasztalatok és a hazatérő diákok élménybeszámolói nyomán sokaknak jött meg a kedve az utazáshoz. Idén először a Lónyay is viszonozni tudja majd a látogatást, májusban 16 diák és 4 tanár látogat majd kilenc napra Dél-Koreába.

A diákok az iskola tanulóinak családjainál laknak, de a programokat a gimnázium biztosítja. A négynapos program játékos, sportversennyel fűszerezett koreai-magyar ismerkedéssel vette kezdetét, közös énekléssel folytatódott, később egy koreai népdalt is elénekelt a Lónyay Gimnázium egyik énektanára, Farkas Alíz, a küldöttség nagy örömére. Majd a délelőtt zárásaként, lelki közösségre, istentiszteletre került sor, Pétery-Schmidt Zsolt iskolalelkész kétnyelvű szolgálatával.

A következő napok programjaiból természetesen nem hiányozhat a városnézés, ismerkedés az Országházzal, gyermekvasutazás, állatkert-látogatás, illetve csapatépítés gyanánt egy közös gokartozás, számolt be a tervekről Asztalos Gáborné tanárnő, főszervező. A diákok a budapesti napokat követően még egy kis közép-európai körutat tesznek Lengyelország, Csehország és Ausztria érintésével.

 

Tóth Csaba Csongor

Képek: Puha Dorottya Éva, Mózes Edina