Istenre és egymásra találni

Az idei Csillagpont fesztivál egyszerre lesz újító és hagyományőrző jellegű, hogy keresztyén és útkereső fiataloknak egyaránt felmutassa egyházunk sokszínűségét és evangéliumi alapjait.

Idén tizenegyedik alkalommal kerül sor a Csillagpont fesztiválra, a Kárpát-medence fiataljainak kétévente megtartott keresztyén rendezvényére, amely ezúttal is rengeteg újdonsággal, de továbbra is örök üzenettel várja részvevőit Zánkára 2023. július 24-29. között. A fesztivált fiatalok szervezik fiataloknak, ezért lebonyolításában kiemelt szerepet kap az önkéntesség – aki elhívást érez magában erre a szolgálatra, ide kattintva jelentkezhet rá. Az önkéntesek toborzása mellett elindult már a jegyértékesítés is: az Early Bird akció keretein belül az első párszáz jegyhez jelentősen olcsóbban lehet hozzájutni.A Csillagpont olyan istenközpontú és emberközeli fesztivál egyszerre, amely elsősorban 14-35 év közötti keresztény – vagy a keresztyénségre nyitott – fiataloknak kínál közösségi élményeken és színvonalas programokon keresztül lehetőségeket lelki megújulásra és kikapcsolódásra. Az idei hatnapos rendezvény során tizenöt helyszínen több mint száz programmal készülnek, amelyekkel nemcsak már hitre jutott, egyházunkhoz kötődő látogatókat szeretnének megszólítani, hanem a keresztyénségre fogékony útkereső fiatalokat is, hiszen számukra a Csillagpont jó lehetőség arra, hogy a fesztivál élményein és találkozásain keresztül közelítsenek az istenhit és az egyház felé.

A Csillagpont fesztivál több szempontból is szembe megy az ismert mainstream hazai fesztiválokkal – tudtuk meg Lakatos Áron kommunikációs felelőstől. „Nemcsak abban különbözik tőlük, hogy alkoholmentes szórakozási formákat ígér, hanem mind lelkiségében, mind szellemiségében másfajta megközelítéssel él” – fogalmazott. „A Csillagponton egymáshoz hasonló életkorú, gondolkodású és értékrendű fiatalok találhatnak rá egymásra és Istenre, ezt fejezi ki az idei szlogen is: TALÁLJ RÁ(M)! Akármilyen is éppen Istennel a kapcsolatunk, az biztos, hogy szeretettel teli üzenete van számunkra. Nem célunk, hogy megmondjuk, kinek mit jelent ez a mondat, viszont célunk, hogy a fiatalnak tere legyen megérezni, Isten ismeri és szereti őt, hogy találkozhasson Vele, a kérdéseivel, Istentől kapott válaszaival, az útjával és mindazzal, amit az Úr szeretne benne »kicsíráztatni«. Ahogy Balog Zoltán püspök úr 2021-ben fogalmazott: a Csillagpont a fiatalok felé nyitott ajtó. Azt szeretnénk, ha minél többen rátalálnának erre az ajtóra.”

A programtípusokat a következő kategóriákba sorolták: lelki programok, zenei programok, szabadidős programok, előadások, sportprogramok és egyéb Balaton-programok. Emellett idén is lesz Lehetőségek Piaca, ahol különböző keresztyén szervezetek mutatkoznak be. A szervezők azt ígérik: a rendezvény minden korábbinál nagyobb volumenű lesz, ezzel is mutatva egyházunk, lelkiségünk és szolgálataink sokszínűségét, gazdagságát. Fókusza azonban nem az ingergazdagságon lesz, hanem az evangéliumi jellegen, noha az előbbi jó eszközévé lehet az utóbbinak, ha a fiatalok igényeinek és sajátosságainak figyelembevételével segíti a kapcsolódást Istenhez.

„Nagyon sok különlegességet tartogatunk a minket választó fesztiválozók számára. Például koncertet ad Horváth Tamás, a Follow the Flow, a Sófár és az Első lépés, de természetesen más dicsőítő zenekarok is fel fognak lépni. Lesz egy meglepetés fellépőnk, amit majd csak június 10-én fogunk bejelenteni” – sorolta Lakatos Áron. Hozzátette: idén tizenöt különböző sportágban biztosítanak versenyzési, illetve fakultatív lehetőséget. Szakítva a korábbi gyakorlattal, idén a lelki alkalmakat több igehirdető tartja, ezzel is felmutatva egyházunk sokszínűségét. Bár nem minden programpont nyilvános még, a szervezők ismert és népszerű előadókat kértek fel, például Pál Feri atyát, aki már korábbi Csillagpontokon is tiszteletét tette.

A fesztivál először a története során teljesen készpénzmentes lesz, a helyszínen tehát mindenki mindent kártyával, telefonnal vagy egyéb digitális eszközzel fizethet. Ha valaki azonban készpénzzel érkezik, lesz lehetősége a fesztivál idejére fesztiválkártyát váltani. Maga a jegyvásárlás is könnyebb lett: a rendezvény honlapján bárki 3 perc alatt kártyás fizetéssel vagy átutalással heti bérlethez vagy napijegyekhez juthat. A Zánkai Erzsébet-tábor pedig minden korábbinál modernebb helyszíni infrastruktúrát biztosít a fesztivál számára. Ehhez mérten professzionálisabb technikai lebonyolítás is várható. A tábori infrastruktúra ezúttal fedett szálláshelyeket kínál a résztvevők számára, de a Csillagpont hagyományaihoz híven most is lesz lehetőség sátrazásra.

„Szeretnénk a fesztivál istenközpontúságának üzenetét minél szélesebb körben terjeszteni, ezért szeretnénk még jobban nyitni azok felé a fiatalok felé, akik még nem istenhívők, de akik személyes kapcsolódásokon keresztül tudnának közelíteni az egyház felé” – mondta Lakatos Áron. „Azok számára pedig, akik már eleve keresztyén gyülekezeti közösségekben mozognak, esetleg korábban már részt is vettek egy-egy Csillagpont fesztiválon, igen színes kínálatot fogunk bemutatni ebben a hat napban.”


Az idei Csillagpont fesztiválról részletesebben a csillagpont.info oldalán olvashattok.
Barna Bálint
Képek: Csillagpont