Kárpát-medencei Magyarok Zenéje – gála

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje (HTMZ) koncerteket, amelyet 2008-tól Kárpát-medencei Magyarok Zenéje – rövidítve KmMZ – névre kereszteltünk. Bartók és Kodály nyomdokait követve mi is úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, színházakban, fényes hangversenytermekben. Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek – ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel. A határon túli koncerteken a megszólaltatott zene és a közönség sokszínűsége ezt jól igazolta: együtt éreztük összetartozásunkat magyarok, szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok. Ezért is folytatjuk megszállottan a koncerteket immár mind a hét hazánkat körülölelő országban. Munkánkat haszonra való törekvés nélkül, a magyarság egy nemzetben élő egységének megőrzése érdekében végezzük.

            A „Kárpát-medencei Magyarok Zenéje” koncerteket Magyarország településeire is szeretnénk elvinni, hogy minél többször és minél több helyen hangoztassuk – zenében és szóban – zenei gyökereink fontosságát és lehetőséget biztosítsunk a zenei kulturális átjárásra e régiók között.

 

KmMZ 2017:

Szeptember-októberben több koncertet rendezünk a Kárpát-medence elszakított területein fekvő településein.

Helyszínek: Zilah, Nagybánya, Lendva, Magyarkanizsa, Beregszász, Felsőőr, Léva, Szatmárnémeti, Temesvár.

A közreműködő zenekarok: Pál István Szalonna és bandája, Misztrál együttes, SERVET zenekar (csángó), Bakos Árpád és az Ethnokor (Délvidék), Credo együttes (Kárpátalja), Vujicsics együttes.

A KmMZ sorozatot idén is a Pesti Vigadóban november 5-én 17:00 órakor megrendezésre kerülő GÁLA zárja le.

A GÁLA fellépői:

Pál István Szalonna és bandája (Kárpátalja) (Magyar Örökség Díjas)

Misztrál együttes (Magyar Örökség Díjas)

SERVET zenekar (Csángóföld)

Credo együttes (Kárpátalja) (Magyar Örökség Díjas)