Két gyermekért futnak

Egy töki család számára ajánlják fel a tizedik, jubileumi zsámbéki templomfutás nevezési díjaiból befolyó összeget. Az elsős és másodikos gyermekét egyedül nevelő édesanya háza életveszélyessé vált, tetőcserére lenne szükség.

Izgatottan várták a tanév kezdetét, már csak a csomagolópapír hiányzott, amikor meglátogattam őket – számolt be Matyó Lajos zsámbéki református lelkész, a templomfutás ötletgazdája és szervezője. Egy családról mesélt, akiket a zsámbéki református óvoda töki telephelyéről ismer, hiszen a gyerekek odajártak. „Édesanyjuk mindig példásan járatta őket, és az elsők között volt, ha valamit be kellett vinni az óvodába. Ha éppen nem tudott valamit megvenni, fizetéskor pótolta” – meséli.


Szénási Zsoltné Németh Ilona két gyermeket nevel egyedül, a nyolcéves Zsoltot és a hétéves Bernadettet. Töki házuk családi örökség, de a teteje beszakadt, jó része életveszélyessé vált.
Az önkormányzat által kirendelt építész tanácsát megfogadva a család a ház elülső részébe költözött, most egy szobában laknak mindannyian.


Matyó Lajos elmondta: az önkormányzat 450 ezer forinttal támogatja házuk tetőcseréjét, de a költségek elérhetik a kétmillió forintot is. A felújításra jó lenne még a fűtési szezon előtt sort keríteni, mert ahogy az édesanya elmondta: ha esik, a ház elöl is, hátul is beázik. A szeptember 15-i zsámbéki templomfutás szervezői ezért idén a nevezési díjakból befolyó összeget a Szénási családnak ajánlják fel.

A lelkipásztor szerint a teljes tető- és födémcsere mellett akkor lehetne igazán méltó körülményeket teremteni a családnak, ha a falak újravakolása is lehetővé válna, hiszen a beázást azok is megsínylették. „A gyerekek szeretnek itt, itt vannak a barátaik, ezért is lenne jó felújítani a házukat. Az édesanyának is ők az elsők, és bár mindent megtesz értük – az idősek otthonában dolgozik takarítónőként és néha mosónőként is, mivel nagyon megbízható – a létminimumon élnek, amiből minderre nem telik.” A református gyülekezet a munkálatokban is szívesen segítene, ezzel is csökkentve a munkadíj várható költségeit.

Több ezren fogtak össze
A zsámbéki templomfutás nemes céljainak megvalósítása mellett nem csak a református gyülekezet köteleződött el. Az elmúlt tíz évben több ezer ember, köztük családok is részt vettek a jótékonysági megmozdulásban. Gyűjtöttek többek között veleszületett súlyos betegségekkel küzdő gyerekek fejlesztésére, egy balesetben végtagját veszített kamasz rehabilitációjára és az óvodások közlekedésének biztonságossá tételére is.
Matyó Lajos azt mondja, szeretnék arra hívni mindazokat, akik rendezett körülmények között élnek, hogy együtt tegyenek azokért, akiknek ez nem adatott meg akár betegség, akár nem várt családi helyzet miatt. Szerinte az emberek szívesen sorakoznak fel hiteles cél érdekében olyan családok megsegítéséért, akik közöttük élnek. Az összefogás eredménye is látható, és ez örömmel tölt el mindenkit. „A templomokban nem a falak közötti papolásról kell, hogy szóljon az élet, hanem ki kell mozdulni, és amit elmond az ember, azt a mindennapokba is bele kell élni. Bármelyikünk kerülhet ilyen helyzetbe családilag” – hangsúlyozza a lelkész. Számára nagy öröm, hogy a nemzetiségi kórustól a nyugdíjasklubig számos közösség, egyesület, alapítvány bekapcsolódott már a templomfutásba. Hat-nyolc gyermeket nevelő családok is felállnak a rajtvonalra, hogy fussanak a célért, és a sajátjukból másoknak is adjanak.

Hogyan segíthet?
Ha Ön is szeretne segíteni a Szénási családnak, akkor nevezzen be idén egyénileg vagy családostul a tizedik zsámbéki templomfutásra. Ha a futásban nem tud részt venni, de szívesen segítené a családot, adományát banki átutalással is eljuttathatja nekik a gyülekezeten keresztül.

A zsámbéki romtemplomtól szeptember 15-én, szombaton reggel 9 órakor induló futóversenyen többféle táv közül választhatnak a résztvevők, akik külön korcsoportokban mérkőzhetnek meg. A Romtemplom körüli 500 méteres aszfaltburkolatú pályán az óvodások és az alsó tagozatosok, később pedig a támogatói gyaloglásra jelentkezők tehetnek meg egy kört. A felső tagozatosok ugyanitt két kört futnak majd, az 1,4 kilométeres családi futásra pedig Zsámbék területén kerül sor. Itt jelölnek ki egy 6 kilométeres távot és egy 12 és fél kilométeres pályát is.

A sprinttávokat és az átlagosnál nagyobb szintkülönbséget előnyben részesítő futók igényeit szem előtt tartva 2017-ben rendezték meg először a keresztfutást, amelynek 3,27 km-es távja 123 méteres szintemelkedést tartalmaz, 2/3–1/3 arányban terepen, illetve aszfalton.

Szinte már klasszikus versenyszám a templomfutások történetében a 17,7 km-es, 327 méter szintemelkedésű táv, amelyből 12 km-t terepen, 5 km-t pedig aszfalton kell teljesíteni a Nyakas-hegy lankáin, változatos terepviszonyok között: többek között a hajdani rakétabázishoz vezető bekötőúton, erdei jelzett úton, „kanyonban” és szőlősorok között.

Az ajánlott nevezési díjak 200, 500 és 1000 Ft között alakulnak. Támogatói jegyeket ugyanilyen összegben, de 5000 és 10 000 Ft értékben is vásárolhatnak. A futóverseny ideje alatt családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, vetélkedők, játékok, egészségügyi szűrés, tombola és közös ebéd szerepel a programban.

A futóversenyről, a rajtokról és a helyszínről a rendezvény Facebook-oldalán vagy a szervező zsámbéki református gyülekezet képviselőjénél, Buglos Tamásnál kaphatnak bővebb felvilágosítást a templomfutas@gmail.com e-mail címen.

Ha nem tud részt venni a futóversenyen, de szívesen támogatná a Szénási-gyerekeket és édesanyjukat, adományát a Zsámbéki Református Egyházközség bankszámlaszámára (11736020-20015422) küldheti el, a közleménybe írja be: templomfutás.

 

Képek: Matyó Lajos