Kottabemutató a Tahi Egyházzenei Héten

Az augusztus 13-tól 19-ig tartó Tahi Egyházzenei Hét kiemelt eseményeként csütörtök délután 16 órától kerül sor Gárdonyi Zoltán Válogatott kórusművek címmel a napokban megjelent kottagyűjteményének bemutatójára, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A kötetben található tizenkét kórusmű között hat énekeskönyvi dicséret egyszerű kórusletétje található, melyet hat nehezebb kórusmű, többek között Az Úr dicsérete, valamint Bethlen Gábor éneke egészít ki. Éppen két évtizede – még a ReZeM kiadásában – vehettük kezünkbe a Gárdonyi-kórusművek első kötetét, melyet öt évvel később egy második, hasonló terjedelmű gyűjtemény követett. A jól ismert Dicsérő ének, valamint a két kisoratórium (A sareptai özvegy, A tékozló fiú) után a most megjelent  Válogatott kórusművek több tétele is – kevéssé ismert műveket tartalmazva – újabb felfedezéseket kínál az énekelni szeretőknek.

Az alkalomhoz kapcsolódóan a Kálvin Kiadó 14 órától kedvezményes könyvvásárt tart a helyszínen.

Különös jelentőségű, hogy a kórusfüzet bemutatója a 61 éve folyamatosan működő Tahi Egyházzenei Héten lesz, hiszen annak egyik elindítója 1957-ben éppen Gárdonyi Zoltán volt. A Kálvin Kiadó új kiadványaként megjelenő kottagyűjteményt Szabó Balázs zenetudós mutatja be, s a kötetből az egyházzenei hét énekkara énekel majd. A kórushétre jelentkezők ajándékul megkapják a kiadvány egy-egy példányát.

A zenei hét programjában a résztvevők új énekekkel is megismerkedhetnek, melyek 70 éves énekeskönyvünk megújítása során nemrég jelentek meg. A készülő új református énekeskönyv anyagának megismerése az idei rendezvény kiemelt témája lesz. Továbbá megemlékezünk  a 20 évvel ezelőtt elhunyt Máté Jánosról, a zenei hetek másik korábbi vezetőjéről is. A záró program augusztus 19-én, vasárnap délután 16 órakor a pócsmegyeri református templomban kezdődik.

Karvezetők számára szakmai konzultációt is biztosítunk. A zenei hétre jelentkezni  e-mailben a hargita.peter@gmail.com címen lehet.

Telefon: 26/387-135

Támogatók: a Dunamelléki Egyházkerület és a MRE Egyházzenei Irodája.