Református programok a Völgyben

A taliándörögdi református templomban és környékén koncert, kiállítás, művészetterápiás alkotóműhely, a kamaszok online jelenlétéről és játékszenvedélyéről szóló előadások, utcaszínház és mindennapi áhítatok várják a látogatókat tíz napon át.

Van itt hely nálam
A templomkertben még tart a kántortanító házának átépítése, de a Bibliánk ezer történeten keresztül vezet tágas térre minket – ezekkel a szavakkal invitálják az érdeklődőket az idei Művészetek Völgye református programjaira Taliándörögdre a legrégebbi és máig az egyik legnépszerűbb művészeti fesztivál református programjainak szervezői. Ahogy arról mi is beszámoltunk, református teológusok, művészek és segítő szakemberek a Van itt hely nálam címet viselő programsorozattal készülnek a találkozásra a dörögdi utcákon, a patakparton, valamint a református templomban és környékén. Az általuk felállított pihenőhelyek különleges padokkal, lámpaoszlopokkal várják a fáradt vándorokat. Ezek a „szigetek” a találkozás, a beszélgetés, a játék és az irodalmi finomságok színterei is egyben.

Beszélő kút
Különleges színfolt lesz a Kossuth utca 14. szám előtti Élő víz dörögdi beszél(get)ő kút is, amelyet egy helyben lakó református házaspár, Szabó György építész és Szabóné László Lilla református lelkész a testi-lelki felüdülés forrásává varázsol az arra járóknak. „Telepedj le egy történet mellé, és hallgasd, mit mesél életről, halálról, újrakezdésről, éledő reményről, bontakozó küldetésről” – invitálnak a könyveket és elmélkedésre hívó kérdéseket rejtő régi kerekeskút mellé.

Igei gondolatok, kiállítás, irodalmi műsor és alkotóműhely a templomban
A déli harangszó megszólalása július 23., szombattól kezdődően egészen augusztus 1-ig, azaz a következő hét vasárnapjáig mindennap rövid, gondolatébresztő templomi áhítatokra hívja az érdeklődőket felekezeti hovatartozástól függetlenül a taliándörögdi református templomba. A völgyhetet keretbe foglaló két vasárnap ugyanitt zenés istentiszteletet tartanak délelőtt fél 10-től.

Ugyancsak a templom ad teret Zellei Boglárka Éva Latorlépés című fotóinstallációjának. A Krisztus alakjának két oldalán látható latrok – megfeszített bűnözők – ábrázolásának újraértelmezésével az ítélkezés és a megszabadulás felfedezőútjára hív meg bennünket. A kiállítás megtekintése után a faluban elhelyezett padok mint stációk felkeresése után a templom kis kertjében kávé és vers mellett oszthatják meg élményeiket, gondolataikat a látogatók egymással.

A kiállításhoz kapcsolódóan július 24-én, szombaton délután 4 órai kezdettel A bal lator istentelen magánya – Pilinszky 100 címmel tartanak felolvasást a taliándörögdi református templomban. Közreműködik Bölcsföldi András, a budapesti református teológia spirituálisa és református lelkésznövendékek. Ugyancsak a templom ad teret az Égiekkel, földiekkel című alkotóműhelynek is két alkalommal: július 26-án, hétfőn délután 3 órai kezdettel, valamint július 28-án, szerdán szintén délután 3 órától. A téma: a kapcsolatok. A foglalkozást vezeti Komáromi Erzsébet Katalin iparművész, művészetterapeuta és Pap Erika klinikai szakpszichológus, szimbólumterapeuta.

Szenvedélye vagy szenvedés: előadások mai kamaszokról
Kamasz tavasz az online térben – ezzel a címmel tart előadást és kezdeményez beszélgetést július 27-én, kedden délután 3 órai kezdettel Pap Erika a taliándörögdi református templomban. Szülők és pedagógusok számos esetben nem ismerik a kamaszok online tevékenységeit, a kamaszok mindeközben egyre nagyobb számban bántalmazások áldozataivá is válhatnak. Az előadó a műhelyben közös gondolkodásra hívja a résztvevőket, bemutatja, hogyan jelenthet kivirágzást az online kapcsolat egy olyan kamasznak, akinek az offline világ nehezített kapcsolódásokat kínál.

Függ-Ő? Videójátékok bűvkörében – szintén Pap Erika tart előadást a témában. A pszichés nehézségekkel küzdő kamaszok szülei gyakran kétségbeesve jelentkeznek, amikor nem találnak kapcsolódást a virtuális térben elmerülő gyermekeikhez. Az online játékok lüktető világában és egyáltalán a különféle kommunikációs csatornákon otthonosan mozgó kamaszokat pedig az rémíti meg, hogy immár nem találják helyüket a hétköznapok szürkeségében. Találhatnak-e egymás mellett mégis helyet a videójátékok világában élő gyerekek és a társasjátékokon felnőtt nemzedékek? Erre a kérdésre találhatnak választ, ha csatlakoznak július 29-én, csütörtökön délután három órakor kezdődő beszélgetéshez a dörögdi református templomban.

Örök pillanat – ezzel a címmel tart koncertet Krulik Zoltán július 30-án, pénteken délután négy órai kezdettel. A Makám dalszerző gitáros énekese új önálló műsorral mutatkozik be Bata István basszusgitáros kíséretével. A koncerten Ady Endre, Sík Sándor és Weöres Sándor verseire komponált dalok hangzanak el. Az új műsor bemutatóján az istenkereső dalok, versek, a mindenség, a szerelem, a halál és az öröklét titkait kutatják.

Van itt hely nálad
A szabadtéri programra rímelő Van itt hely nálad című produkciójával a Homo Ludens Project utcaszínháza mindennap délután 3 órától veszi kezdetét Taliándörögd főterén július 24., szombat és július 29., csütörtök között. A független színházi társulás visszatérő vendége a református udvarnak. A görbe tükör, a közösségélmény és a jó szórakozás most is garantált.

Művészetek Zöldje Kapolcson
Érdekes és izgalmas teremtésvédelmi programokkal várja az érdeklődőket a fesztivál ideje alatt az Ökogyülekezeti Mozgalom is a kapolcsi Művészetek Zöldje udvarban. Isten teremtésbe szőtt bölcsessége címmel nyílik fotókiállítás. A hozzá kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés július 24-én, pénteken 14.30-tól veszi kezdetét. A téma a biodiverzitás, amely emlékeztet bennünket arra, hogy az egészséges ökoszisztéma az élővilág sokszínűségén nyugszik. Közreműködnek: dr. Victor András nyugalmazott főiskolai tanár, az Ökogyülekezeti Tanács tagja; Füle Tamás fotós, a Parokia.hu szerkesztőségvezetője és Bölcsföldi András teológus, a Református udvar házigazdája.

Fenntarthatósági kihívások mindennapjainkban címmel tart előadást Szűcs Boglárka, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének referense. Olyan kérdésekről is szó esik majd, mint az okoseszközök használata, a mobiltelefonok, a divatos ruhák és az elektromos autó valódi ára és értéke. Eszközeink mindennapi környezetterhelése mellett a jó megoldásokról beszélgethetnek a látogatók a kapolcsi Művészetek Zöldje udvarban július 24-én, szombaton 13 órától.

Nem mindegy, hogy mire, vagy mitől vagyok szabad. Létezhet-e abszolút szabadság, abszolút függetlenség, miközben függünk természeti törvényektől, társadalmi elvárásoktól, önnön korlátainktól, de még egy közösséghez való tartozás is függőség. Mit jelent a gondolat szabadsága? A korlátokról filozófiai és emberi jogi megközelítésből beszél Victor András A szabadság nem függetlenség című előadásában július 25-én, vasárnap 13 órától.

Ezen kívül is számos érdekesség várja a Művészetek Zöldje udvarba betérőket. Bibliai étel-, gyógy- és fűszernövény-bemutató; a fogyasztói társadalom fogságából kiutat keresők számára teremtésvédelmi szabadulójáték; mikroszkópos vizsgálódások; imaösvény; rejtvények és játékok; madársziluett-készítés és más kézműves foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők. Bővebb információval az Ökogyülekezeti Mozgalom Facebook-oldala és a Művészetek Völgye programfüzete szolgál.