Segítsünk a nagydobronyiaknak!

Vasárnap hajnalra virradóra a kárpátaljai Nagydobrony déli, romák lakta telepén leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. Testvéreinknek imádsággal és pénzadománnyal is segíthetünk.

„A lángok átterjedtek a szomszédos családi házra is. A tűzben senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába mintegy hatvan roma gyerek járt, ők valószínűleg otthon töltik a nyarat, mert a helyi állami óvoda telített, nem tudja befogadni őket” – számolt be a történtekről a reformatus.hu.

Mint írják, a térségben nagy hiányt pótolt a református egyház óvodája és imaháza, hiszen azok a cigány gyerekek, akik ide jártak a telepről, később az iskolában is jól teljesítettek. „A szüleik többnyire írástudatlanok, nem tudják őket segíteni a tanulásban, így a szocializációnak kiváló terepe volt a református óvoda, ahol igyekeztünk hozzászoktatni a gyerekeket a rendhez, a tisztasághoz, a szabályokhoz. Nagy veszteséget jelent az óvoda megsemmisülése, mert a cigány gyerekek nehezen szoknak vissza a »rendszerbe«, ha otthon megszokják a szabad életet, nehéz őket ismét egybegyűjteni" – fogalmazott Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a református faluban valószínűleg gyújtogatás történt. Az ügyben az ukrán belügyminiszter is vizsgálatot indított, hiszen szélsőjobboldaliak nem egyszer támadtak cigánytáborokra Kárpátalján.

Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke és Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke közleményben kéri az valamennyi együttérző ember segítségét, az egyházvezetők felhívását a csatolt dokumentumban olvashatja.

A felújítási munkálatok megkezdéséhez leginkább pénzadományra van szüksége a gyülekezetnek. Az 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogathatja a bajba jutottakat. A Szeretetszolgálat holnapján keresztül online adományozásra is van lehetőség. Válassza a „Nagydobronyi tűzesetet" támogatási célként, illetve banki átutalásnál a „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldheti adományát.

Csatolt állományok