Vadóc és az éjszakai bosszúálló

Mi a közös a Narnia krónikái, a Vadóc és az Egy focista naplója című könyvekben? Erre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a Vadóc és az éjszakai bosszúálló, a Vadóc-sorozat 4. kötetének bemutatóján.

A Szentírás Szövetség és a Harmat Kiadó célja a Vadóc-sorozat megjelentetésével, hogy az iskolás korosztályhoz úgy vigye közelebb Isten üzenetét, hogy ez életszerű legyen. A könyvet olvasó gyerekek és kamaszok pedig azt érezzék, hogy a hittel kapcsolatos kérdéseikre nemcsak hittanórán vagy a templomban kaphatnak válaszokat, hanem akár szórakoztató és izgalmas regényben is. Ezért is tartják a kiadók fontosnak, hogy minél többekhez eljusson ez a könyv, ezért is hirdették meg idén márciusban az illusztrációs pályázatukat is. Az ünnepélyes díjátadóra és a 4. kötet bemutatására 2024. június 5-én került sor a Julianna Református Általános Iskola disztermében.

Az alkalmat dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója nyitotta meg. Ezután dr. Szászi Andrea, a Református Pedagógiai Intézet katechetikai igazgatóhelyettese tartottelőadást a Vadóc-sorozat kapcsán a minőségi gyermekirodalom fontosságáról: „A gyermek figyelmét az olyan történet köti le legjobban, amelyik szórakoztatja és felkelti a kíváncsiságát.” Ez a sorozat különösen is alkalmas erre, mert az elveszett kisfiú rejtélye végig leköti az olvasó figyelmét. Közben olyan keresztyén értékeket és olyan módon közvetít, ami a gyerekek számára is érthető. Szászi Andrea arra is kitért, hogy miért érdemes a gyerekekkel közösen olvasni. A teljes előadás meghallgatható a Szentírás Szövetség weboldalán.

A Fasori Evangélikus Gimnázium tizenegyedikes tanulói először az első kötetből adtak elő két olyan epizódot, ami leginkább megihlette a pályázó diákokat. Továbbá a 4. kötetből is felolvastak egy elgondolkodtató részletet.

A negyedik kötetben a történet egyre izgalmasabb fordulatokat vesz. Egyértelművé válik, hogy aki a 3. kötet végén rátámadt Vadócra, valamiért bosszút akar állni. Újabb szereplő is megjelenik, de ki is ez a Marius? Mit akar Vadóctól? A két fiú, Vadóc és Lucas közben próbálják kideríteni, ki áll az egyre veszélyesebb támadások mögött, amelyek során az ismeretlen tettes házfalakon és ablakokon hagy rejtélyes üzeneteket. Még komolyabbra fordul a helyzet, amikor sikerül megfejteniük a kódot: a támadó bosszút akar állni.

Vadóc és Lucas ebben a kötetben is vicces kalandokba keverednek. A gyülekezet közösségi napja nekik „köszönhetően” egy tűzoltófesztivál és egy féktelen szülinapi buli őrült keverékévé változik…

A Vadóc-sorozat kötetei alapvetően egymásra épülnek, de aki rögtön a mostani kötettel kezdené az olvasást, az is fel tudja venni a fonalat.

A kiadók Vadóc és az éjszakai bosszúálló regényt és az egész sorozatot is ajánlják a nyári szünetre, mert olvasmányosak és a szórakoztatóak, miközben olyan fontos értékeket tesznek vonzóvá a kiskamaszok számára, mint a barátság, az őszinteség, a bátorság.

A kiadók a felnőttek, legyenek szülők, lelkészek vagy hitoktatók számára is ajánlják a gyermekeikkel és a diákjaikkal való közös olvasásra ezt a sorozatot, mert olyan témákkal szembesülhetnek, amelyek kapcsán érdekes és bensőséges beszélgetéseket alakíthatnak ki.

A Szentírás Szövetség az ősz folyamán tervezi, hogy a Vadóc további köteteihez kapcsolódóan olyan kiadványokkal, versenyekkel jelentkezik, amelyek a pedagógusokat, hittanoktatókat és szülőket segíti abban, hogy a gyerekek szívesen olvassák a Vadócot, továbbá a könyvekben felmerülő etikai-hitbeli kérdéseket megbeszélhessék és megérthessék.

Képek: Szentírás Szövetség