Ima és harc

Bár nem a keresztyénüldözés áll a kelet-ukrajnai háború hátterében, a harcok sok orosz, ukrán és kárpátaljai magyar keresztyént érintenek, köztük számos református gyülekezetet is. 

 

Ökumenikus imaalkalmak
Egyre több magyar gyülekezetben imádkoznak az üldözött keresztyénekért. A katolikus Szent Egyed Közösség tagjai kifejezetten ezért gyűlnek össze. A közösség imacsoportjai hetente többször ökumenikus imaalkalmakat tartanak Budapesten, Győrben és Pécsett. Az imaközösségek bárki számára nyitottak.

További részletek: itt.

Segítség Kárpátaljának
Bár nem a keresztyénüldözés áll a kelet-ukrajnai háború hátterében, a harcok sok orosz, ukrán és kárpátaljai magyar keresztyént érintenek, köztük számos református gyülekezetet is. Rendszeres adományozói útjához a Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is várja az adományokat, felajánlásokat. Az adakozók segítségével kályhát, tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, gyógyászati eszközöket és takarókat juttatnak el a rászorulókhoz. A kárpátaljai segélyezés támogatható a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával vagy online adományozással a www.jobbadni.hu oldalon keresztül. 

Segítség a mártírok családjainak
Ahogy azt portálunkon hírül adtuk, nemrégiben huszonegy kopt keresztyént végeztek ki az Iszlám Állam szélsőségesei Líbiában. A hetényegyházi református gyülekezet 300 000 forintos alapot hozott létre a mártírok családjainak megsegítésére. "Nem tekinthetünk közömbösen az ő hitvalló életükre és mártírhalálukra. Közösséget akarunk vállalni velük azzal, hogy gyermekeik számára adományt gyűjtünk, és azt célzottan el is juttatjuk" - olvasható a gyülekezet honlapján közzétett felhívásban. 

A létrehozott segélyalaphoz a gyülekezet egyéni adományokkal járul hozzá. Az adományozókhoz bárki csatlakozhat banki átutalással. Az adományokat a gyülekezet Angelosz kopt püspök közreműködésével juttatja el a hátrahagyott, legrászorultabb gyermekeknek, akiknek egyebek közt taníttatása is bizonytalanná vált a kenyérkereső családfők kivégzésével.

A beérkező adományok teljes összegét továbbítják a családoknak, a járulékos költségeket külön keretből finanszírozza a gyülekezet. További információk az adományozásról a református közösség honlapján találhatók. 

Kapcsolódó cikkeink:
Újabb segélyszállítmányt vitt Kárpátaljára a Szeretetszolgálat 

Újraéledő remény?

Rabszolga-felszabadítás napjainkban

Keresztyének a Közel-Keleten

Akiket hitükért üldöznek
Becslések szerint szerte a világon mintegy százmillió főre tehető az üldözött keresztyének száma. Soha nem forgott veszélyben egyszerre ennyi Krisztus-hívő élete, mint napjainkban.