Rabszolga-felszabadítás napjainkban

Rabszolgaként fogva tartott dél-szudániak kiszabadítása, alultáplált csecsemők gyógyítása, tiltakozás a koholt vádak alapján elítélt keresztyének kivégzése ellen. Negyven éve küzd a vallásszabadságért és az emberi méltóságért a Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás (CSI) keresztyén emberi jogi szervezet. Négy vallása miatt üldözött emberből ma három keresztyén. Hogyan segíthetünk üldözött testvéreinknek? Rovatunkban néhány gyakorlati lehetőséget mutatunk be.

Az 1983-ban kezdődött és 2005-ig tartó szudáni polgárháborúban muszlim milicisták tömegével raboltak el nőket, férfiakat és gyerekeket a dél-szudáni régió dinka törzshöz tartozó civil lakosai közül. A megerőszakolt, összevert, rendszeresen megkínzott dinkákat muszlim családok tartották fogva, a dolguk a ház körüli teendők elvégzése, mezőgazdasági munka volt. Sokukat hozzákényszerítettek gazdáikhoz, a nők jó része így a felsőbb rangú feleségek bántalmazásának is ki volt téve. A 2005-ben Szudán és Dél-Szudán közt megkötött békemegállapodás óta megszűntek a rendszeres rabszolgaportyák. Dél-Szudán független állam lett, de a mentőakciók ellenére sok fekete-afrikai rekedt északon.

A Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás (CSI) szerte a világon védelmezi a hitük miatt üldözötteket és húsz éve szervez folyamatos mentőakciókat a délről Észak-Szudánba elhurcolt, rabszolgaságban tartott, főleg keresztyén fekete afrikaiak kiszabadításáért.

A mentőakciók napjainkban is zajlanak, egy helyi csapattal együttműködésben. A rabszolgákat szudáni kereskedők váltják ki Afrikában elérhetetlen mezőgazdasági oltóanyagért cserébe. A muszlim birtokosok tehenei ugyanis védtelenek az álomkórral szemben, ezért a gazdák a veszteség elkerülésére hajlandók rabszolgáik közül néhányat elengedni. Egy-egy gazdálkodó család tízezer tehenet is tarthat. Ennyi állat ellátásához legalább négyszáz rabszolgára van szükség, akiket brutális körülmények között tartanak fogva. A megvásárolt dél-szudániakat a missziós szervezettel együttműködő helyiek kis csoportokban elvezetik egy állomáshelyre, majd amikor elegen összegyűltek, két-háromszáz fős csapatokban kellő óvatossággal napokig tartó gyalogmenetben hazavezetik őket szülőföldjükre.

A kiszabadított rabszolgák több éves-évtizedes fogságukból hazatérve nem biztos, hogy megtalálják családtagjaikat, ha azok élnek még egyáltalán. Ezért az újrakezdéshez egységcsomagokat kapnak a missziós szervezettől, amelyben sátorlap vagy védőponyva, meleg gyapjútakaró, szúnyogháló, fazék, vizeskanna, sarló és halászhorog található. Nekik ajándékoznak még egy nagy adag vetőmagot és egy kecskét is.

A magyar adományozók céladományokat is befizethetnek: egy kiszabadított dél-szudáni túlélőkészletét finanszírozhatják, vagy pénzadományukkal három rabszolga kiszabadításának árát fedezhetik.

Az adományozásról bővebben itt tájékozódhat

Orvosra van szükségük
A CSI a kiszabadított rabszolgák egészségügyi ellátását is támogatja. A nem megfelelő életkörülmények és az infrastruktúra hiánya miatt a nagy melegben a legkönnyebben gyógyítható betegségek is végzetes kimenetelűek lehetnek. A szervezet orvosa, Luka Deng egymaga félmillió ember ellátását végzi. A magyarok az alultáplált dél-szudáni csecsemők gyógyítását is támogathatják.

Az adományozásról bővebben itt tájékozódhat.

Visszaadni a gyermekkort
Az Iszlám Állam elől menekülő irakiakat szintén egységcsomagok megvásárlásával lehet támogatni a CSI közvetítésével: a magyarok élelmiszerre és ivóvízre, gyógyszerekre és fertőtlenítőszerekre vagy edényekre, takarókra és matracokra adakozhatnak. Több száz keresztyén és jazidi család kapott már téli ruhát, mobil kályhát, meleg takarót, kabátot és gyermekjátékokat.

Az adományozásról bővebben itt tájékozódhat.

A CSI Irakban, Törökországban és Szíriában is támogatja a szír menekülteket – itt négyszáz családot lát el élelemmel és gyógyszerekkel, amellett több szíriai városban egyházi segélyprogramokat is támogat.
A szíriai polgárháborúnak eddig több mint kétszázezer halálos áldozata van, és a lakosság fele otthona elhagyására kényszerült. A CSI különös figyelmet szentel egy szerzetesnővér támogatására, aki rendtársaival az árva és nélkülöző szír gyermekeket karolta fel. Céljuk, hogy visszaadják nekik a gyermekkort: nemcsak élelemről, gyógyszerről és cipőről gondoskodnak, hanem fejlesztő, játékos foglalkozásokat is tartanak nekik.

Hallatni a hangunkat
A magyarok az egységcsomagok megvásárlása mellett ezeknél kisebb vagy nagyobb összegű pénzadományokkal is támogathatják a Krisztusi Szolidaritás nevű szervezetet. A CSI honlapján naprakész imatémák is találhatók, és olyan emberekről is olvashatunk, akik ellen a szigorú helyi törvényeket felhasználva halálbüntetést helyeztek kilátásba, többnyire koholt vádak alapján. Bármely magyar felemelheti értük a hangját, amennyiben egy kattintással saját maga nevében is továbbít az illetékeseknek egy-egy már megírt tiltakozólevelet.

Pakisztánban az utóbbi években több mint ezer embert állítottak bíróság elé istenkáromlás vádjával, többségük a vallási kisebbségekhez tartozik. A CSI közvetítésével nemcsak értük emelhetjük fel hangunkat, hanem támogathatjuk azt az iskolát is, amelyet keresztyén gyerekeknek hoztak létre, és ahova muzulmán gyerekek is járnak a majdani békés együttélés reményében. Az elnyomott pakisztáni keresztyéneket élelmiszercsomag vásárlásával, gyógyszerekkel és orvosi kezelésük finanszírozásával támogathatják a magyarországi hívek.

Az adományozásról bővebben itt tájékozódhat.

Segítség a Boko Haram áldozatainak
Az iszlamista Boko Haram nevű terrorszervezet elől milliós nagyságrendben menekülnek a nigériai keresztyének. A CSI 2013 óta kiemelten támogatja a fenyegetett nigériai keresztyéneket, gondoskodik a menekültekről és a terror áldozatairól. A sebesültek orvosi ellátást, a menekültek újrakezdési segélyt, a gyerekek pedig iskolai támogatást kapnak. Az árvákat otthonban helyezik el, ahol gondjukat viselik. A magyar keresztyének azonnali segélyt juttathatnak el az elrabolt lányok családjainak, a menekülteknek és a terror áldozatainak.

Az adományozásról bővebben itt tájékozódhat.

A Krisztusi Szolidaritás (CSI) nevű szervezetnek banki átutalással és csekkbefizetéssel is lehet adományokat küldeni. Ha meghatározott céllal küldene adományt, akkor a Közlemény rovatban nevezze meg a támogatni kívánt ügyet.

A szervezet honlapján számos más ország üldözött keresztyéneiről is olvashat. 

Összeállította: Jakus Ágnes

Képek: Nemzetközi Krisztusi Szolidaritás (CSI)

Kapcsolódó cikkeink:

Akiket hitükért üldöznek
Becslések szerint szerte a világon mintegy százmillió főre tehető az üldözött keresztyének száma. Soha nem forgott veszélyben egyszerre ennyi Krisztus-hívő élete, mint napjainkban. 

 

 

Összefogás az iraki keresztyénekért