Cikkek

Hálaadó nap Nyírcsaholyban

Úgy tűnik, nem is volt még olyan régen, amikor a Mátészalkai Református Egyház Forrás című hírlevelében olvashattuk, hogy Nyírcsaholyban a falu közepén kis ékszerdobozként áll a reformátusok imaháza. Akkor valóban így láttuk, így éreztük. Aztán rövid idő múlva leomlott egy tenyérnyi vakolat az utcafronti tűzfalról, majd egyre feltűnőbb lett a vakolat hiánya a déli homlokzaton is. Hétről hétre egy-egy istentisztelet után mindig szomorúan és reménytelenül jártuk körül az épületet, látván az állagának romlását. A nagy mennyiségű hó olvadása, a tavaszi és nyári esőzések alámosták az addig is nehezen zárható bejárati ajtót, a víz befelé folyt, az ajtó lesüllyedt, elkorhadt, kirohadt, a fal teljesen felvizesedett, belül az olajlábazat nagy foltokban pergett lefelé. A megnövekedett közúti forgalom miatt az épület falai megrepedtek. A szorgos és gondos kezek nyomán a kiskert, amit a virágok körülvettek, hiába volt továbbra is ékes, az épület állapota tovább romlott.

A felújítás halaszthatatlanná vált. Az önkormányzat a júniusi ülésén mindhárom felekezet anyagi támogatásáról döntött, s közöttük a református kis templom felújításához is 100.000 Ft hozzájárulást állapított meg. Ez adott alapot a bizakodásra, hogy elkezdhetjük a felújítást és további támogatásokkal be is tudjuk fejezni. Július elején az ajtó kicserélésével elkezdődött a munka, s a külső homlokzat kőműves munkáival folytatódott. Ezt követte a külső és belső festés, az eresz lambériázásával, festésével fejeződött be.
Menetközben érkeztek a pénzbeli adományok és segítő kezek is pl. a levert vakolat, a törmelékek elszállítására, a csatorna kitisztítására, a tető kijavítására, körlet rendezésre, s mindez nyírcsaholyi és mátészalkai reformátusoktól és a faluban velünk együtt élő katolikus testvérektől egyaránt. Anyagi segítséget nyújtott a Mátészalkai Református Gyülekezet is, a gyülekezet énekkara pedig 30.000 Ft-tal járult hozzá kiadásainkhoz. A 383.000 Ft költséget a következő bevételekből finanszíroztuk: az önkormányzati támogatás, a helyben eddig összegyűlt 89.500 Ft adomány.
Az énekkarnak a már említett pénzbeli adománya, Mátészalkai Gyülekezet fizette ki a bejárati ajtó és a festés költségét, összesen: 158.000 Ft-ot
Igaz, hogy már nem az építési munkákhoz tartozik, de feltétlenül szólni szeretnék róla, mert a nyírcsaholyi gyülekezet ennek is ugyanúgy örül, mint a felújítás sikerének. Tudni illik, hogy kaptunk egy orgonát, amelyik korábban a mátészalkai újtelepi templom falai között szolgált. A rendbetételével (kitisztításával, felhangolásával) kapcsolatos anyagi terheket 25.000 Ft-ot szintén a mátészalkai gyülekezet vállalta magára.
Befejezésül mit is mondhatnék, minthogy : megköszönöm elsősorban Istennek, hogy meghallgatta imádságunkat, és kis templomunk ismét mint egy kis ékszerdoboz , úgy ékeskedhet itt a falu közepén. De tudom és hiszem, hogy a külsőségektől sokkal fontosabb az, hogy hogyan töltjük azt majd meg Élettel, Hitélettel. Ezért kérem Istent, hogy mutassa meg ebben is az ő gondviselő szeretetét.
Megköszönöm a lelkipásztorainknak, Becsei Miklósnak és Nagy Györgynek is, hogy imádságaikban hordozták a nyírcsaholyi gyülekezetet, és bátorítottak bennünket, amikor már fizikai erőnk is fogyni látszott, és kicsit elcsüggedtünk.
Végül, de nem utolsó sorban én is megköszönök a magam és a gyülekezet nevében minden anyagi és természetbeni támogatást, minden kétkezi munkát, a sűrű elfoglaltságok közepén is szabaddá tett perceket, órákat, amelyek Isten hajlékának megújulását, és ennek a hálaadó napnak a megrendezését szolgálták. Szívemet öröm tölti el, hogy istentiszteletünkön ilyen sokan együtt adhatunk hálát mindezekért. Kicsák Mihályné

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél