Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Beszámoló a 2006. évről

Gyülekezeti beszámoló a 2006. évről

Már a XIX század második feléről feljegyzi a krónikás: "A falu nő, duzzad, mint a magyar Bábel. De vele is az esik meg, hogy zavarosodik. A főváros, mint jólnevelt pióca szívja Monor vérét is. A fiak elejtik az ekeszarvát, a napfényes mező helyett gyárak poros műhelyeibe hullanak. Erre a felszabadulásra és jólétre testileg-lelkileg rámegy a pestkörnyéki magyar.-

Monor helyzete, adottságai azóta sem változtak sokat.

Amikor visszatekintünk a 2006. évre a hálaadásé lehet az első szavunk.
Két tanulságos a jelen, mai helyzetünkhöz megszívlelendő idézetet had olvassak el:
Monorról olvassuk: "A Maróthiak és Rozgonyiak birtokához tartozott, míg végül az egri káptalan kapta meg. Ettől kezdve két adót fizetett, mert muszáj volt. Egernek, mert a szíve hajlott rá, hogy a félholddal birkózó egri vitézeket támogassa. Ragyogó példáját adta annak, hogy testünkkel lehetünk idegen igában, de a szívünk örökké magyarul dobog.-
Sok-sok idegen iga volt van és lesz is, de a szívünk magyarul dobog. Krisztusért és a nemzetért csak együtt lehet.
Az ateizmus árnyéka vagy éppen a nép nemzeti istennélküliség egyformán ellenszelet fúj az evangélium terjedésének, de tudjuk a feladatunkat: Nem szégyelljük Krisztus evangéliumát. Mert Isten hatalma az minden hívőnek idvességére.
Januárban tette le az új Presbitérium fogadalmát a következő időszakra. Legyen iránymutatássá az Ige szava: Igyekezz, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, aki szégyent nem vall. A Presbiterek mellett azonban találja meg mindenki a rábízott faladatot. Decemberben valakinek a segítségét megköszönve a következő feleletet kaptam. "Ne köszönd, magunknak csináljuk- Érezzék egyre többen otthonuknak a Gyülekezetet.

A hagyományos gyülekezeti alkalmakon túl kiskörök rendszerében gondolkodunk, ahol közösséggé formálódhatunk, egymás hite által épülhetünk. Van férfi, női óra, házaskör, pároskör, ifiórák, kórus, bibliaóra, kismamakör, filmklub, játszóház, cserkészet.. összesen 24 féle csoportban találkozhatunk egy hónapban.
A hitoktatásban 400 gyermekkel foglalkozunk 4 Általános iskolában, 3 óvodában és a Gimnáziumban; összesen 27 csoportban. A hitoktatás mellett nagyon fontos a gyülekezeti integráció. A vasárnapi istentisztelettel párhuzamosan tartunk gyermekmegőrzést és 4 korcsoportban gyermekistentiszteletet. A hitoktatásban, a gyermekistentiszteleteken és a megőrzésben mintegy 50 munkatársunk van. A gyermekmegőrzésben a konfirmandusok is szolgálnak hétről hétre.
A felnőttkeresztelőre és konfirmációra készülőknek bibliaiskolát szerveztünk.
Öröm, amikor felnőttként, tudatos, személyes döntéssel indul el valaki Isten útján. Legyünk bátorítókká ebben is.
Jézus nem azt mondta, hogy hirdessük meg az alkalmakat és nyissuk ki a templomajtót, hanem arra bíztat menjetek el és tegyetek tanítványokká minden népeket. A monori történelmi felekezetekkel közösen szerveztük meg tavaly is az Ökumenikus Általános Iskola tornatermében a ProChrist evangélizációt márciusban, április végén a Shirchadsj holland gospelkórus koncertjét a monori piacon.
Szerveztünk csendesdélutánokat, előadásokat. Közöttünk volt. Dr. Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász, Dr. Csókai András prima primissima díjas agysebész, Pintér Béla keresztyén zenész, Regéczi Nagy László a TIB elnöke, Szalay András az apológiai intézet vezetője. Az előadásokat - ahogyan az istentiszteleteket is rögzítjük, így azokat meg lehet később is hallgatni.

50. évfordulója volt az 56-os forradalomnak. A budapesti méltatlan ünneplés ellenére alázattal és Isten előtti felelősséggel emlékeztünk. Dr. Fónyad Ernő versének elhelyezésével, Bibó Istvánról szóló előadással, Magócsi István emléktáblájának megkoszorúzásával, aki életét adta miközben embertársainak segített. Gondnok úrral és néhány testvérünkkel részt vettünk az Egyházkerületi megemlékezésen is.

Országos ifjúsági konferenciákon is megfordultunk: Kecskeméten, Miskolcon, Békésen, Balatonszárszón, Budapest-Pasaréten, a cserkészek: Mátraházán, Berekfürdőn, Budapesten a 301-es parcellában.

A nyár a táborok ideje. Szervezünk alsótagozatosoknak (120 fő részvételével) nagyobbaknak angol nyelvű (40), fiatalokkal Jósvafőn voltunk 40-en, a cserkészek a Túron és a Tiszán túráztak. A gyülekezet családos táborában Sátoraljaújhelyen 50 -en lehettünk együtt. Szeretnénk, ha a többgenerációs táborba minél többen el tudnánk menni az idén.

Az ateista izoláció után, keleti vallások, hazug ideológiák között meg kell értenünk, hogy a Jézus azt monda: Arról ismeri meg a világ hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok. Havonta összejárunk történelmi felekezetek tagjai imádkozni városunk lelki megújulásáért.
Kéthavonta jelent meg gyülekezeti újságunk a Csend Szavai.

Ősszel Végh Tamás Budapest-fasori lelkipásztor szolgált közöttünk evangélizációs estéken.

A külső dolgainkban is megújulhattunk. Az idén 100 éves temetői imaház belső tere kapott lambéria borítást, a gyülekezet udvarán elkészült egy szaletli. Legyen helye mindkettő az örömhír megértésének. A szakhatósági engedélyek elhúzódása után megkezdődhetett irodabővítésünk is, melyet az idén szeretnénk befejezni.
A sok-sok segítséggel milliós összeget takaríthattunk meg.

Az Úr sok mindennel elhalmozott, így mi is segíthettünk másokat: árvízkárosultakat, a Nyáregyházi Református Gyülekezetet, a lepramissziót, a Bethesda Református Korházat, kárpátaljai gyermekek karácsonyi ajándékát, a Ceglédi Református Szeretetotthont. Összesen Egymillió forint körüli összeggel.


Együtt örültünk a gyermekáldást kapottakkal és a fiatal házaspárokkal. 72 alkalommal álltunk meg a ravatal körül hirdetve az egyedüli reményt, melyet Isten Krisztusban elkészített.

Szeretettel köszönünk mindent, kérjük a segítséget a továbbiakban is.






































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...