Szuperhősök a nyári táborban

A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2024 tavaszán. A második gyermektábor-konferencián az egyes szervezetek bemutathatták kiadványaikat, módszereiket és képzéseiket, hogy ezzel is segítsék mindazokat, akik bátorításra szorulnak a nyári táborok szervezése terén; mindazokat, akik kifogytak az ötletekből; és akik már belefáradtak a régi módszerek ismétlésébe. Az első konferencia sikerén felbuzdulva idén április 15-én másodjára hívták össze a nyári gyermektáboroztatás módszertanáról szóló találkozót.

A Szentírás Szövetség egyik fontos missziós célja, hogy a gyülekezeteket segítse a nyári gyerektáborok megszervezésében. Nyaranta 8-10 gyülekezetben valósit meg angol anyanyelvű önkéntesekkel nyári gyermektáborokat, a segédanyagokat pedig a tapasztalatokat beépítve ki is adja.

2024-ben Szuperhősök címmel jelentette meg táboros kiadványát. A könyv tanítóknak, gyermekmunkásoknak és gyülekezeteknek nyújt segítséget egy ötnapos tábor megtartására, részletes, kidolgozott programot adva a kezükbe.

A Szuperhősök táboros program 7-12 éveseknek mutatja be Isten hőseit, akiket nehéz feladatokkal bízott meg, néha lehetetlennek tűnő körülmények között. A gyerekek minden nap megismerhetik a hit egy „szuperhősének” az életét, akik közül azonban csak egy volt tökéletes hős, és szabadítása sem csak ideig-óráig tart.

A tanítói könyv mellé elkészült a gyerekeknek kézbe adható munkafüzet is, és egyéb extra anyagok is segítik a felkészülést, melyek már elérhetők a weboldalon. A kiadványt Daxner Tamás, a Szentírás Szövetség táborszervező munkatársa ismertette az áprilisi konferencián.

A tavalyihoz hasonlóan a Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) és a Reménység Magjai Alapítvány (ReMa) is bemutatta legújabb táboros anyagaikat, új meghívottként a Keresztény Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány (KOEN) munkatársa ismertette az idei programjukat.

Striflerné Kövendi Eszter, a VISZ munkatársa a Túlélő Tábor kiadványt mutatta be és szemléltette. Ez igazi tábori körülmények között, a természetben is, és gyülekezeti teremben, templomban is megvalósítható. A tábori program lelki tanítása Keresztelő János életére és tanítására alapul.

Ács Pálné Tünde, a Reménység Magja Alapítvány munkatársa arról beszélt, hogyan válhat a nyári gyermektábor az egész gyülekezetet megmozgató és minden tagját bevonó missziós eseménnyé. A gyulai baptista közösség nyári gyermektáborai évről évre egyre népszerűbbek, a nem keresztyén városlakók számára is vonzó programmá váltak. Az előadó sok olyan módszerről és lehetőségről beszélt, amelyek a fiataloktól az idősekig képességeikhez mérten lehetőséget adnak a gyülekezeti tagoknak arra, hogy nyári gyermektáborban szolgáljanak. Nemcsak a szokásos konyhai szolgálatok vagy csoportvezetői feladatok jöhetnek szóba, hanem olyan szabadidős tevékenységek is, mint a társasozás a táborozókkal vagy a díszletek előkészítése. Módszerük különlegessége, hogy szinte minden gyerekre jut egy segítő, legyen az kamasz vagy felnőtt, ettől igazán személyes és szeretetteljes a táboruk.

Kalicz Gizella, a (KOEN) munkatársa idei, az Éld át! Jeruzsálem utcáin című új kiadványukat ismertette.

A konferencia rövid kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a konferencia résztvevői is megoszthatták tapasztalataikat, és a nyári gyermektáboroztatásról szóló további tapasztalatcsere mikéntjére is