Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Képzőművészeti szakcsoport

 

  1. Művészettörténet
  2. Ikonológia és ikonográfia
  3. Szakrális művészet speciális ágai
  4. Egyházi népművészet
  5. Egyházi néprajz
  6. Képmeditációs irodalom
  7. Dráma- és filmművészet, filmdokumentálás
  8. Alkotások és fotográfiák mint történeti segédtudományok
  9. Régiségtan, műemlékvédelem
  10. Önálló alkotások létrehozása, előadások bemutatása



1) A művészettörténet nélkülözhetetlen a lelkészhallgatók számára éppúgy, mint a bölcsészettudományokkal foglalkozóknak, hiszen az anyagi kultúra ismerete elválaszthatatlan a szellemiekétől. A művészettörténet egyben kultúrtörténet, ugyanakkor anyagismeret is, egyrészt teológia vagy filozófia, valamiféle világkép megformálása, másrészt ismerete a műemléképületek gondozásának és új alkotások létrehozásának nélkülözhetetlen feltétele.

2) Ikonológia és ikonográfia a vizuális művészetek hermeneutikájával, jelentésével és leírásával foglalkozik, amely kutatásnak fontos területe a szimbólumok értelmezése.

3) A szakrális művészetek különös ágairól, mint például a könyvművészetről, templomépítészetről, úrasztali edényekről stb. szóló tanulmányok és előadások a megfelelő gyűjtemények szakembereinek bevonásával valósulnak meg. Félévenként két-két alkalomra meghívott vendégelőadók a liturgia és a keresztyén műveltség anyagi kultúrájának ismereteit mélyíthetik el a hallgatók számára.

4) -5) Az egyházi népművészet és néprajz talán a legfontosabb terület falura kerülő lelkipásztorok számára, illetve magyaros sajátossága a külföldi hallgatók érdeklődésére is igényt tarthat. Ha a külföldi érdeklődés valóban kimutatható, egyetemünk meghirdethet néprajzos, népművészeti nyári egyetemet éppen eredeti helyszíneken, ahol kazettamennyezeteink, különleges fejfájú sírjaink, faluszerkezeteink stb. bemutatására kerülhetne sor. Ennek érdekében az Intézet felveszi a kapcsolatot a Doktorok Kollégiuma Néprajzi Szekciójával.

6) Képmeditációs irodalommal foglalkozó tevékenység először is összegyűjti a külföldön előszeretettel publikált, illetve magyar nyelvterületen kéziratban maradt kiadványokat forrásmunka gyűjtemény gazdagítása, valamint kiadás céljából, majd maga is létrehoz hasonló magyar nyelvű meditációs irodalmat. E területen kísérleteket tett dr. Békési Sándor, a HTK docense.

7) Dráma- és filmművészet, dokumentumfilmezés elmélete és praxisa két gyakorlati ember közreműködésével időszerűen segítené az egyházi művészet elmélyítését.

8) Alkotások és fotográfiák mint történeti segédtudományok azokat a feladatokat tűzi maga elé, ahol tárgyi emlékekből, képekből, fényképek alapján és mozgóképekből nélkülözhetetlen történeti információkat dolgoz fel. (Pl. a Széna-, illetve a Kálvin tér alakjának változásai, vagy a Kálvin téri egyházközség presbitériumának tagjai a különböző korokon át metszetek, festmények, fotók és filmfelvételek alapján.) Adatbázis létrehozása nyilvánvalóan a református egyház múltját kell hogy érintse. Ennek a vizuális kultúrának összegyűjtésére és megmentésére sürgető szükségünk van. Ebben a feladatban levéltárosok és archív anyagok kezelői, valamint történészek játszanak kulcsszerepet.

9) Régiségtan, műemlékvédelem szakterület azt szolgálja, hogy a lelkészhallgatók megismerkedjenek restaurátori, műemlékvédelmi kérdésekkel, valamint bevezetést kapjanak múzeumok és művészeti intézmények gyűjteményeinek gondozásába.

10) Önálló alkotások létrehozása, előadások bemutatása az Egyházművészeti Intézet kimondottan alkotó tevékenysége. Megrendelésre grafikai tervek készítése, templomok részére festett kazetták tervezése és kivitelezése, táblaképek, portrék festése, valamint ezeknek értékesítése.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 21, összesen: 65597

  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...