Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ünnepélyesen beiktatták lelkipásztorunkat

Az ünnepi istentiszteleten készült képek itt nézhetők meg!

A fotókat készítette: Eöri Szabó Zsolt.

A fotók címének (szám) feltüntetésével a képek megrendelhetők a:
szoficse(kukac)gmail(pont)com címen

A beiktatási szertartás:

A templomot teljesen megtöltő hívek között harmincnégy palástos lelkész vonult be a pesterzsébeti központi gyülekezet kórusának gyönyörű énekére. Ünnepi istentisztelet kezdődött Soroksáron 2012. április 29-én, Kiss Péter lelkipásztorunk ünnepélyes beiktatásával.

A 167. dicséret (Jöjj mondjunk hálaszót...) eléneklése után Főtiszteletű Szabó István, kerületünk püspöke a római levél 8. rész 1-14 verseinek felolvasásával kezdte meg szolgálatát.

Az ige megértéséül, magyarázatául három egyszerű képet vázolt fel a gyülekezet elé. Az első, amikor kézenfogjuk kisgyermekünket, és elsőször kísérjük el őt az iskolába. A második kép egy hajót ábrázol, amint a nyílt tengerről közeledik a kikötő felé. A kapitány tudja, hogy a víz alatt van egy révbe vezető út, de az nem látható. És akkor megjelenik a révkalauz, aki biztonsággal bevezeti a hajót a kikötőbe. A harmadik kép pedig egy csata képe, ahol a sereg egy völgyben harcol. Nem látnak szinte semmit, de mozgásukat egy magaslatról a parancsnok irányítja, aki fentről kiválóan tud tájékozódni, és győzelemre segíti a sereget.
„Mind a három kép jelen van a gyülekezet és a lelkész életében" - mutatott rá a püspök!
Elengedhetetlenül fontos, hogy a Krisztus iskolájába minden nap megérkezzünk, hogy az élet háborgó viharában minden nap igényeljük a révkalauz segítségét. És minden nap van harcunk, amiből mi sokszor csak az orrunkig látunk, csak a bajt vesszük észre, de a lehetőségeinket nem.

Azt kívánta a beiktatandó lelkipásztorunknak, a soroksári gyülekezetnek, hogy legyenek tanulótársak a Krisztus iskolájában. Legyenek utitársak és zarándokok a mennyei otthon keresésében, és ha kűzdeni kell - már pedig kell! - legyenek hűséges harcostársak. Abban biztosak lehetnek, hogy Krisztusunk Szentlelke mindig, minden körülmények között társunk lesz.

Szabó István püspök igehirdetése
Ha böngészője nem támogatja a lejátszást, az oldal alján a csatolt dokumentumok között meghallgathatja!

 

A 370. ének eléneklése után Illés Dávid esperes köszöntötte, és iktatta be Soroksári lelkipásztori tisztébe Kiss Pétert. Átadta részére a templom pecsétjét: ... „ez a pecsét jelképezze azt, hogy hűségesen őrködsz szolgálatodon, és magtartod egyházközséged jó rendjét." Majd a templom kulcsainak átadása következett: ..."nyisd meg ezt a templomot mindazok előtt, akik keresik Isten akaratát, légy vígasztalója a rászorulóknak"..., majd elsőként megáldotta a lelkipásztorunkat, és felkérte a jelenlevő lelkipásztorokat is, hogy áldásmondással köszöntsék az újonnan beiktatott Kiss Pétert.

A palástos lelkipásztorok áldása

Ha böngészője nem támogatja a lejátszást, az oldal alján a csatolt dokumentumok között meghallgathatja!

Az áldások elhangzása után Illés Dávid esperes megnyitotta az egyházközségi közgyűlést, megbízta a jegyzőkönyv vezetőjét, a hitelesítőket. Ezt követően Bese Ferenc presbitertársunk vette át a „karmesteri pálcát", amellyel végig tempósan, mégis minden egyes mozzanatra külön is figyelve irányította a közgyűlés menetét.
Megköszönte a pestrezsébeti központi gyülekezet kórusának, és vezetőjének Takaró Mihály karnagy úrnak a szplgálatot, Szabó Emőkének, a Grassalkovich általános iskola VI. osztályos diákjának -gyülekezetünk hittanosának- a szépen elmondott Wass Albert verset (Csillagvirágok). Néhány köszöntő levelet olvasott fel azoktól, akik valamilyen akadályoztatás miatt nem lehettek részesei közös örvendezésünknek.
Így Steinbach József a kibocsátó egyházkerület püspökének jókívánságait, Köntös László főjegyző, és Balogh Zoltán államtitkár bíztató szavait, Dr Terbe Istvánnak a soroksári Fehérasztal Térsaság elnökének köszönetét, örömteli gondolatait.
Ezt követően sorra az Úrasztala elé kérte a köszöntőket: Brandenburg Sándor gondnokot  a fogadó egyházmegye, Gerecsei Zsolt lelkészt a kibocsátó egyházmegye nevében. Kovács-Hajdú Albert a pataki diáktársak nevében többször is mosolyt csalt az ünnepelt, de a hallgatóság ajkára is. Pihentetőül - bár fáradtság egyáltalán nem látszott az arcokon - Geiger György Kossuth-díjas trombitaművész (Soroksár díszpolgára) és Marosi Éva Liszt-díjas hárfaművész két gyönyörű darabbal varázsolta el a hallgatóságot.
A köszöntések sorát Szabóné Hamar Erzsébet, a gyülekezet Nőszövetségének nevében fojtatta, majd Szerencsés Zsolt esperes-plébános, és Győri János Sámuel evangélikus lelkész következett a kerület történelmi egyházainak képviseletében. Utolsó előttiként Dobos Károly a kibocsátó gyülekezet nevében idézte fel a dömösi, pilismaróti éveket és kívánt áldással kísért szolgálatot az új gyülekezetnél. A köszöntők sorát Szabó László, a gyülekezet gondnoka zárta, aki egyben a presbitérium ajándékát -egy bibliai idézettel és az alkalom megnevezésével gravírozott ólomkristály tálat- adta át az ünnepeltnek.

Köszöntések

Ha böngészője nem támogatja a lejátszást, az oldal alján a csatolt dokumentumok között meghallgathatja!

 

Az ünnepség záróakkordjaként Bese Ferenc az újonnan beiktatott lelkészt, immár a Soroksári Reformáts Egyházközség lelkipásztorát, Kiss Pétert kérte a mikrofonhoz, aki az elhangzott köszöntésekre válaszolt. Érdekesen, izgalmasan állította szembe egymással azokat az elvárásokat, amelyeket a hívek meg szoktak fogalmazni a lelkipásztorral szemben. Kiderült, hogy szinte teljesíthetetlen feladat. A Galata levél 1 részéból vett igével tudta világossá tenni ezzel kapcsolatos álláspontját:..."bizonyára, ha még embereknek igyekeznénk tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék."

Megköszönte minden lelkésztársa áldó Ígéjét. A szeretet és a tisztelet gondolatai közepette virágcsokrot adott ét Édesanyjának és Feleségének. Zárógondolatai így hangoztak: "Isten áldja meg a soroksári gyülekezetet döntéséért, a választásáért. És kérem a gyülekezetet, hogy amennyi időt az örökkévaló Isten ad ebben a közös szolgálatban, ezt az egy dolgot kérjék számon, és így tekintsenek rám: a Krisztus szolgája vagyok! Igy legyen! Ámen!

Kiss Péter lelkész válasza a köszöntésekre
Ha böngészője nem támogatja a lejátszást, az oldal alján a csatolt dokumentumok között meghallgathatja!

 

Illés Dávid esperes bezárta a közgyűlést, Bese Ferenc presbiter a hirdetések között kiemelte, hogy a gyülekezetünk a mai perselypénzt a a Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházköltség templomának felépítésére ajánlotta fel

Az ünnepi istentisztelet a záróének (Úrnak szolgái mindnyájan...) és a Himnusz eléneklése után Szabó István püspök úr áldásával fejeződött be. Ez utána a vendégsereg átvonult a szomszéd épületbe, - a Galéria 13 épületébe, amelyet Sasvári Ilona a galéria ügyvezetője bocsátott erre az alkalomra a gyülekezetünk rendelkezésére- ahol a soroksári gyülekezet szeretetvendégséggel fogadta a meghívott Testvéreket.

(120430-szala)

 

 

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 190, összesen: 1443062

  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...