A tékozló fiúk-lányok áldottsága

A különbség mulatozás és vigadozás között épp csak a kegyelem

Sokáig tartott, mire rádöbbentem, hogy a tékozlásra, a szórakozásra való figyelem önmagában is tékozlás, hiszen elszórom annak a lehetőségét, hogy megláthassam azt, ami az élet, az öröm, az áldottság itt és most. Egy vigadozó apó kis története segíthet nekünk figyelmünket a lényegre fordítani. Ha van időd rá, próbálj a történet minden szereplőjének „bőrébe bújni", s megérezni azt, hogy milyen érzést kelthetett kiben-kiben az, aminek ki-ki éppen odaajándékozta a figyelmét.

Dinka apó hetvenöt éves lett. Mint élemedett korú tagja népes családjának ünnepelte meg e nevezetes alkalmat. Vasárnap délelőtt felöltözött szép öltönyébe, s elment a templomba, s áhítatos lélekkel, hálától elcseppenő szemmel vett részt a liturgián. Ezután gyermekeivel s unokáival ünnepelni ment a közeli McDonald's gyorsétterembe, ahol unokái kitörő örömére az ünnepi tyúkhúsleves helyett azt ehettek-ihattak, amit csak akartak. Dinka apó nagy élvezettel harapott meglazult fogaihoz illő keménységű hamburgerébe, s két üveg colának nevezett édes löttyöt küldött a kaja után. Este kézen fogva elment Juliskával, élete párjával sétálni, s a mezőn felkérte őt egy kívülálló számára talán zene nélkülinek tűnő táncra, melyben a hallhatatlan lágy ritmust mégis nyilvánvalóvá tette a két összeborult öreg csendes, harmonikus ringatózása. Már késő éjszaka volt, amikor Dinka apó leült a teraszon a karosszékére, s gyönyörködött a telő hold lélegzetelállítóan gyönyörű látványában. Tán már éjfél is elmúlt, amikor csapódott a kertkapu, s 19 éves Jancsi nevű unokája hazaérkezett.

Most nem ment be szobájába, mint máskor, hanem kiment nagyapjához a teraszra, s sírva kérdezte tőle: Te Papó! Szerinted sem kellett volna annyi piát innom? Kicsit összevertem Bencét, mivel Ginát, a csajomat lecsapta a kezemről. Tiszta büdös vagyok, mert idegességemben elszívtam egy csomó cigarettát, s összevesztem Gina miatt a két legjobb haverommal is. Ezután egy órán keresztül mobiloztam egy másik volt csajommal, aki a végén elküldött a büdös francba engem. Én egy szar alak vagyok! Te azért ugye megértesz, Papó?" Dinka apó ekkor szó nélkül bement a konyhába, kihozta az ajándékba kapott márkás borát, s kubai szivarjait, amelyeket éppen tovább akart ajándékozni. Kinyitotta a borosüveget, s a meglepett Jancsi számára odatett ünnepi poharat színültig töltötte. Rágyújtottak a szivarra, s hallgattak egy kicsit. Koccintsunk, fiam! Most az én születésnapom van, mondta az öreg, s hahotázni kezdett. Vagy két perc után Jancsinak is elkezdett remegni a hasa, s újabb egy perc elteltével az éjszaka csendjét immár két ember féktelen gurgulázó nevetése töltötte be jókedvvel.

Ha visszaemlékszel a tékozló fiú jézusi példázatára, annak lényege abban áll, hogy bemutatja a mindenkori embernek, miként lehet eljutni a mulatozástól a vigadozásig. A két szó mindent kifejez. A mulatozásra akkor van szükség, amikor belül negatív érzelmi állapotok (elégtelenség, képtelenség, szorongás, stb.) uralkodnak, s azokról nem akar tudomást venni az ember. A vigadozás pedig a belülről felfakadó öröm külső megnyilvánulása. A bibliai történet hatalmas mélyen szántó íve kifejezésre juttatja, hogy a vigadozás előtt ott van a mulatozás, amelyet egyszerűen nem lehet megkerülni. A történet nagyobbik fiúja az időt, egész életét szórja, tékozolja el, s csak gondolataiban, vágyaiban él-élvez valamit is az életében. Az emberben még ma is az a hit rejtőzködik, hogy legfeljebb egy piciny megkönnyebbülés-morzsa lehet az atyai öröksége. A valódi bőség, az áldottság, az öröm tudatához ennek a hitnek meg kell halnia. Ez pedig a megértésen keresztül lehetséges: a nem ellenálláson, a be-látáson, az önfeladáson át. Tehát azoknak a gondolatoknak, hiteknek, meggyőződéseknek való meghaláson át, melyek nem a vigadozásig vezettek el. A mulatozásnak, a szórakozásnak való ellenállással csak meghosszabbítható a mulatozás útja. Tehát Dinka apó remekül segítette bőszen mulatozó unokáját a megértés felé. Nem engedte meg, hogy Jancsi az ő figyelmét a hiányra, a rosszra, az elégtelenségre terelje, hanem inkább átadta magát az örömnek, s feltört belőle mélyről az a nevetés, mely már hozzáférhetően ott lakozott benne, hisz ő megtalálta a lényeget, s eljutott a vigadozásig. Jancsit ez viszont magával ragadta. Ez volt számára a segítség. Ha most nyáron "tékozlóan" szórakozó embereket látsz, akkor figyelj nagyon oda arra, hogy figyelmedet semmiképpen se a tékozlásra, a hiányra fordítsd, mert az behúz téged a csőbe. Ehelyett engedd meg, hogy a másikban, s magadban felfedezd a mérhetetlen áldottságot, s azt az isteni kegyelmet, mely a valódi örökség átvételéhez vezet minden úton, a tékozlás bármely formáján keresztül is. Vigadozás akkor lehetséges, ha a figyelmed megtalálja azt a kegyelmet, azt a méltóságot, mely Istentől kapott lényeged. Ezt keresd, s másokban is ezt lásd meg mindenben. Minden más tékozlás.

Vissza a tartalomjegyzékhez