Szentlelkes rock

Amikor a gitárzúgás Isten erejét sugározza - Delirious?

Mint kamaszkorom óta nagy rockzene hallgató, nagyon hálás vagyok azért, hogy vannak olyan szerzők, zenekarok, akik a mai zenei nyelven "beszélő", Istent dicsőítő és a hit/mindennapi élet kérdéseiről szóló dalokat írnak. A Delirious?-t mint ennek az irányzatnak egyik legismertebb képviselőjét közelebbről is megismertem az elmúlt években.

A történet úgy kezdődött, hogy feleségemmel nászajándékba néhány Delirious? cd-t kaptunk, amelyet először ritkábban, majd egyre gyakrabban hallgattunk, és megszerettük.  Amikor Nagy-Britanniában dolgoztunk, lehetőségünk volt kétszer is elmenni a koncertjükre, Liverpoolban és Edinburghban, ezek közül a második a búcsúturnéjuk egyik állomása volt.

Mindkét alkalommal  rock klubban és ennek megfelelően igazi zúzós rockkoncerten voltunk, vetítéssel, fényekkel, torzítós gitárokkal, meg mindennel, ami kell...

És mégis, a rockkoncert külsőségei között nem rocksztárok voltak jelen, hanem emberek, akik fontos üzeneteket akarnak átadni,  Istenre akarnak felmutatni.   Egyrészt nagyon jó kis rockkoncerten voltunk, ahol minden a helyén volt, de ennél sokkal többön, istentiszteleten a szó szoros értelmében: volt dicsőítés, bűnvallás, bibliaolvasás, bátorítás, örömüzenet. Egészen különleges érzés volt, az amikor a gitárzúgás vagy a hangerő Istennek az erejét sugározta.

Edinburghban  az első sorban állva láthattuk egészen közelről, azt, hogy ezek a srácok (illetve most már 40-es családapák) még mindig nagyon élvezik a zenét, és nem magukat sztárolják, hanem Isten dicsőségére művelik a zenét.

Ami a Delirious? különlegessége a zenén kívül, azok a különleges szövegek őszintesége. Alkalmam volt  elég sok angolszász dicsőítő zenét megismerni, de csak kevesen tudnak olyan szövegeket írni, mint az énekes, Martin Smith.  Olyan szövegeket, amelyek reflektálnak a mai kor zavarodottságára, elveszettséségre és ebben tud Istenhez kiálltani. Beszél a világ szegénységének és gazdagságának elviselhetetlen feszültségéről, arról, hogy bármennyire elveszettnek érezzük is magunkat és a körölöttünk levő világot, Isten uralkodik minden káosz felett.  Olyan erejű dalokat, amelyek képesek megszólítani és cselekvésre indítani azzal, hogy mindannyiunk hite és cselekedetei képesek befolyásolni a történelem alakulását.  És akkor még nem is szóltam a zenekar legismertebb oldaláról, a dicsőítő dalokról, amik szerte a világon ismertek és egy új korszakot nyitottak a keresztény dicsőítő zenében, frisseségükkel.

Sokszor tapasztaltam meg azt, hogy a Delirious? zenéjén, szövegein kerersztül Isten szól hozzám, bátorít, vigasztal engem.  Megélhettem azt, hogy egy nagyon jó rock koncerten voltam,  a Szentlélek Isten társaságában.

Ízelítőként két dalukat ajánlom a videómegosztóról:

A History Maker, az egyik legnépszerűbb daluk, ami idén húsvétkor, egy internetes rajongói akciót követően 3. lett a brit hivatalos slágerlistán. A dal maga arról szól, hogy mindannyian részt vehetünk Isten történelemformáló munkájában.


History Maker

A másik dal, az egyik személyes kedvencem: Our God reigns, Istenünk uralkodik, minden káosz felett. A koncerteken, mint a video is mutatja, átütő erejű az előadás!

Kovách János

 

 

Vissza a tartalomjegyzékhez