Öltözz kereszténybe!

Kiütközzék-e kívül a belső, avagy milyen divatot kövessen a hívő ember?

Izzadva, görcsölve jövök le az én kicsiny falum szószékéről az első otthoni szolgálatom után, hogy vajon átment-e az üzenet, amit én is úgy kaptam. Vizsgálom az arcokat kifelé, a kézrázásokban várok valamiféle jelet, tekinteteket, szavakat. Végre egy apró néni megáll előttem, és azt mondja:

„Jó vót, de bár mindig ilyen lelkészhez méltóan öltözködne a tiszteletes kisasszony!"

Bizony kevés dolog felett esik annyi botránkozás, mint az öltözködés felett. Engem is eltalált ez a mondat mert szoktam én színesen is, röviden is, bohókásan is kinézni. De melyikünk az, akit valamiért nem találna el? Mindenki botránkoztat mindenkit. Nem kevésbé szúrja a szemét a szürkén és konzervatívan öltözködő annak, aki a színeket és a nagy kivágást szereti, mint fordítva.  (Ez saját tapasztalat.) De akkor hogyan kell kinézni egy keresztény embernek?

Jézusról és tanítványairól nem tudjuk, hogy vajon hogyan öltözködtek. (Az után, hogy Jézus és a szerelem összefüggésében nincs információnk ez a második téma, amit a legjobban hiányolok a Bibliából.) Arra azonban lehet következtetni, hogy azért nem ír róluk a Szentírás, mert beleillettek a kor normáiba. Az is valószínű, hogy nem jutott nekik a magasabb társadalmi rétegeket jellemző pompából, ruhaneműkből és kiegészítőkből.  Ez azonban nem valami mímelt szerénység, vagy tudatos puritánság - sokkal inkább a praktikum diktálta viselet.

Voltak és vannak próbálkozások arra, hogy meghatározzák, mi a keresztény emberhez méltó viselet. Így az 1930-as években kezdődött a pályafutása az addig jelmeztervezőként tevékenykedő Zsindelyné Tüdős Klárának, aki kifejezetten visszafogott, magyaros divatot igyekezett teremteni kollekcióival. Pántlika néven szalont nyitott, később ezen a címen könyve is jelent meg. Hallottam szóbeszédet arról, hogy egy női palást terve is született lelkészasszonyok számára, ám a háború során elveszett. A harcok alatt zsidó gyermekeket menekít, később ő szervezi újjá a református nőszövetséget, és létrehozza az Istenhegyi Otthont.

Hasonló stílust próbál a mában létrehozni a Pure Fashion Divat Misszió. A Katolikus Egyház által támogatott nemzetközi mozgalom azért indult, hogy fiatal lányoknak úgy adjon önbizalmat, hogy mellette „Isten gyermekeihez illő méltósággal éljenek, tevékenykedjenek és öltözködjenek" - olvasom a honlapon. Kezdeményezésükben a keresztény divat kialakításán túl az is fontos szerepet kap, hogy a náluk modellkedő lányok egy védett és erkölcsös környezetben dolgozhassanak, ahol a divatszakma világi felével ellentétben nincs jelen a drog, a törtetés, az anorexia. Tisztaság, hitelesség, nagylelkűség, bizalom, stílus, kegyelem. Ezek a jelszavak amelyek vezérlik a programot, amely a lányok képzését is magában foglalja. Sajnos eleddig egyedi és elszigetelt kezdeményezésről beszélünk.

http://www.purefashion.hu/

Arra, hogy vannak-e keresztény trend és divat, akkor tudunk másik lehetséges választ adni, ha szétnézünk. Jó alkalom a nézelődésre egy-egy keresztény fesztivál. Néhány barátommal mi az igenre voksolunk: van a keresztény emberek által kedvelt szín és formavilág. Találtunk néhány konzekvensnek tűnő vonalat, amelyet értékítélet nélkül (vagy legalábbis hasonló humorral és karikírozással) szeretnék ábrázolni:

A konzervatív: Ez a csoport a világért sem szeretne botránkoztatni, ezért nincs kirívó erős szín a ruhatárukban, sem nagy kivágások. Fiúknál jellemző a szokásosnál magasabban hordott nadrág, és ez a réteg az, ahol a szandálba húzott zokni jelenséggel is találkozhatunk. Lányoknál jellemző lehet a magas nyakú felső, sűrűn szoknyával. Érdekes, hogy az ide tartozó lányoknak a hajuk is általában nagyon rendezetten egyenes, általában középen elválasztva, talán egy kis bőrdísszel megtűzve. Jellemző színek a szürke, barna és a drapp.

A hippi: Nagy bő nadrágok és szoknyák, élénkebb színek, batikolt minták, tarisznya, alternatív kiegészítők jellemzik a csoportot. A villából hajlított karkötő megfér a csomózottakkal az alkaron és a kiskanáltól kezdve bármilyen eszköz megfér a nyakukban egy bőrön lógva.  A lányoknál itt már sűrűbben találkozunk bohókás göndör hajjal, szélfútta frizurával. Kedvükre szolgál az idei nyár gladiátor szandál divatja, hiszen előszeretettel hordanak bőrsarukat. A fiúk is sűrűbben engedik át a természetnek a hajuk és az arcszőrzetük formázását. alapfelszerelés lehet a bicska, ördögbot, különféle hangszerek.

A nemzeti érzelmű: Bő ing, és csizma dukál a férfiembernek, lányokon néptáncos cipő kopog, melynek ritmusára lobog a szoknya - télen kord szoknya - és a fonott haj. Tarsolylemez, pörge kiskalap a kiegészítő. Sok fiú ing helyett szívesen visel feliratos pólókat. Ünnepi alkalmakkor kötelező a bocskai!

A menő: Lányok körében nem találtunk trendet, mert beleolvad a profán divat világába. Fiúknál azonban megfigyelhető egy határozott irányzat: a Tisza-cipős fiúk. Télen egy kordnadrággal, nyáron rövidgatyával, esetleg felhajtott gallérú ingpólóval de örökké Tisza cipőben!

Azért tapasztalatunk szerint a legliberálisabb keresztény testvérek is általában rejtegetnek egy-egy féltve őrzött jelképet, keresztet, szentpéterhalat, nyakláncon, karon, vagy akár tetovált formában is. Elvégre az öltözködés önkifejezés, és identitásunk egyik legjellemzőbb pontja a hitünk.

Visszatérve bibliai vonalra és összegezve a sorokat nehéz nem botránkozni és nem botránkoztatni. Azon túl, hogy stílusunkhoz és alkatunkhoz mérten igyekszünk mégis jól ápoltak és tiszták lenni, próbáljunk meg ne a láthatókra nézni, vagy ne elsősorban!

Ef 6.12 - 17: Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a lélek kardját, vagyis az Isten szavát.

Vissza a tartalomjegyzékhez