Munka Isten áldásával

Nem a kívánság teljesülésben kell hinni, hanem a beteljesítőben.

Szenvedélyesen feltette az életét arra, amit csinál!" Hosszasan ízlelgettem Buda Béla professzor szavait. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője Victorné Erdős Eszterről mondta ezt, miután a lelkésznő átvette a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat.

Munka Isten áldásával
Kézzelfogható szeretet. Aki járt már abban a ráckeresztúri drogterápiás otthonban, amelyet Eszter vezet, tudja, hogy miről beszélek. Most mégis hiteltelennek érzem a szavaimat. Valami olyan érzés jár át, hogy csak az szólhat hitelesen Eszter munkájáról, aki a saját bőrén érzi az áldásos tevékenységét. Igen, áldásos, ez a jó szó! Nemrégiben egy ismerősömnek meséltem, hogy jártam Ráckeresztúrban a drogról leszokni vágyó fiatalok között.
Ugye hihetetlen, ami ott történik? - szegezte nekem a kérdést. "Eszter munkáján Isten áldása van! Másképp lehetetlen lenne végigcsinálni azt, amit ő. Nagyon kemény munkát végez."



A drogos fiatalok azt mondják, hogy Eszter reményt ad nekik. Érzik-látják, hogy az életét tette a segítésre.

Drogosokat szeretni
Victorné Erdős Eszter sosem tervezte, hogy egyszer majd drogosokkal foglalkozik. Valahogy belenőtt. Önkéntesként kezdte a missziót a Moszkva téren. Azt mondja, hogy aki nem szereti a drogosokat, az bele se fogjon hasonló munkába!
"Ha nem szeretném őket, idegesítenének, vagy fárasztanának, akkor elmennék postásnak, vagy valami más munka után néznék." - magyarázza.

Megváltozna a hivatalokban, kórházakban, iskolákban a légkör, ha minden intézményvezető azt mondaná, hogy itt olyanok dolgozzanak, akik szeretik a betérő ügyfeleket! - vallja a lelkésznő.

A hivatástudat áldozatokkal is jár
"Udvaroltam Erdős Eszternek és feleségül vettem a Kallódó Ifjúságért Mentő Missziót" - ezt Eszter férje mondta. Rövidke mondat, mégis mennyi minden benne van! Leginkább a lemondás a magánéletről. Erről biztosan hosszasan tudna beszélni Eszter, de nem teszi. Néhányszor szakemberek is kritizálták. Azt mondták, hogy a szeretet kevés. Eszter kiáll a véleménye mellett: fontos a terápia, a módszerek, a szaktudás, de legfontosabb a szeretetkapcsolat.

Rablás, ölelés, dalolás
Minden nap rácsodálkozik és meghatódik attól, hogy a srácok megváltoznak, meggyógyulnak. Szerintem büszke a fiúkra, és a kliensek is büszkék rá. Azt mondják, hogy mindig van ideje egy ölelésre. Reményt ad. Szinte láthatatlan mozdulatokkal, mégis tyúkanyóként terelgeti a klienseit a szeretetszolgálati díjátadáson. A fiúk lazák, farmert viselnek, üde színfoltok a fekete ruhás gyülekezetben. Rázendítenek a Hold utcai templomban.

Aki tegnap még a metrón letépte mások táskáját, most keresztyén énekeket énekel...

Vissza a tartalomjegyzékhez