Koszorú-meditáció

Kifelé a körből

Koszorú. Kis fenyő ide, kis toboz oda, gyertya, masni. Forgatom körbe- körbe, ahogy kerülnek rá a dolgok.  Maximalista kezeim között jó sok kört jár a moha alap. Mint az év. Íme, egy újabb advent. Újabb karácsony, aztán május, aztán szüret, aztán megint itt a koszorú mellett. Körbe-körbe koszorúba. Újra ugyanaz és az ember próbál mindig valami újat megfogni, de mégiscsak ugyanaz. Van, hogy mókuskerékké lesz ez a körbe-körbe mozgás. Céltalan pörgéssé fajul, ha nem figyelünk. Az ember néha felül a probléma-körhintára, nem lát a bajok, a hétköznapok, feladatok körén kívül. Jelen és jövő elveszíti az értelmét, hiszen csak a múlt ismétlődései. Nincs új a nap alatt, csak visszaköszönő történések. Egy masni: körbeértem újra. Egy advent: körbe értem újra. Ugyanoda.

Jézus ebből a körzésből zökkent ki. Karácsonytól húsvéton át az örökéletig megnyitotta a kört: lett kiindulópont és lett cél. Már nem csak a körbe-körbe van. Jézus belép a mi köreinkbe és kizökkent, kivezet: ad egy olyan célt, ami a köreinken kívül van. Megnyit érted időt és teret.

 

Gyakorlat

Koszorúkészítés és az első gyertyák gyújtása közben gondoljuk át a saját köreinket. Munka, család, egészség, anyagi terhek, gyülekezeti közösség… Mókuskerekeinket, amelyeket hiába hajtunk, nem haladnak semerre. Gondoljuk át, hogyan lehetne távlatot, célt teremteni bennük. Kérjük a héten Isten segítségét abban, hogy az életünk a körözés helyett egyenesen hozzá vezessen. Mutasson kiutat. Kérjük, hogy az ünnepünk is hozzá vigyen közelebb, ahhoz, aki eljövendő, ne csak egy újabb állomása legyen egy újabb sehova sem vezető körnek. 

Vissza a tartalomjegyzékhez