Nyitott ajtók

Új fejezet nyílhat a több évszázadra visszanyúló magyar-cseh protestáns, református kapcsolatokban. Két évtizednyi szünet után ismét találkoznak a két ország lelkipásztorai.

 

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart az a konferencia, amelyen csehországi, magyarországi és felvidéki lelkipásztorok találkoznak Mátraházán – mondta Kardos Ábel. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki titkára hozzátette: a találkozó témája, hogy mire használták fel az egyházak a rendszerváltás után adódó lehetőségeket. A fő cél az egyházak közötti kapcsolatteremtés, a közös gyökerek és vallásgyakorlat felfedezése.

A találkozót Hamar István nyugalmazott református lelkipásztor kezdeményezte, aki úgy fogalmazott: azért hívta életre a rendezvényt, mert úgy érezte, hogy a csehek és a magyarok állnak legközelebb egymáshoz a történelemszemlélet, az életérzés és a kegyesség dolgában, mégis alig tudunk egymásról valamit. A lelkipásztor úgy vélte, hogy az 1989-es rendszerváltás után Csehország és Magyarország egymás riválisai lettek a nyugat kegyeinek keresésében és – mint mondta - eljött az idő, hogy újra fölfedezzük egymásban a jó szomszédot, testvért.



Nyitott ajtók

A találkozó címe: nyitott ajtók, amely Hamar István szerint nemcsak azt jelenti, hogy egymás felé szeretnénk újra nyitni, hanem azt is, hogy Isten ajtót nyitott előttünk a rendszerváltással. A négynapos rendezvény előadásai arról is szólnak majd, hogy mit tudtunk kezdeni ezekkel a lehetőségekkel, csehek és magyarok – tette hozzá. A cseh lelkipásztorok vasárnap ellátogatnak egy-egy magyarországi gyülekezetbe, ahol megismerkednek a helyi közösségek életével, illetve prédikálnak is.

A találkozón részt vesz Csehország korábbi magyar nagykövete, aki magyarországi szolgálata idején a Budahegyvidéki református gyülekezetbe járt. Jaromir Plisek jelenleg Prágában külügyi államtitkár, de korábban a Cseh Testvéregyház zsinatának tagja is volt. A Dunamelléki Református Egyházkerület és a Cseh Testvéregyház négynapos rendezvényét Szabó István dunamelléki püspök nyitja meg.