Átutazóna a Völgyben

Mesesátor, irodalmi kávéház, „öt érzék" utazás, koncertek, kiállítások és taxiszínház várja a látogatókat a taliándörögdi református udvarban az idei Művészetek Völgyében.

Idén is várják a látogatókat a taliándörögdi református udvarba a Művészetek Völgyében július 25., péntek és augusztus 3., vasárnap között.

Az Átutazónában, vagyis a taliándörögdi református templom, a kántortanító háza és a kert hármasságában az utazást mint életeseményt élhetik át a betérők fotók, kisfilmek, előadások és beszélgetések útjelző táblái között. Útra kelni ugyanis többet jelent puszta helyváltoztatásnál, az utazás maga az élet - tartják a szervező dunamelléki reformátusok.

Az Átutazóna hangulati elemei a református udvar minden szegletét áthatják. A világ számos pontját, az elindulásokat és belső utakat is idéző kalandozások tere hétvégén és hétköznap is nyitva áll a látogatók előtt, de. 11 és este 7 között. Aki pedig megpihenni vágyik, a templomkert öreg körtefája alatt heveredhet le, az irodalmi ínyencségekkel és frissítőkkel is szolgáló irodalmi kávéház vendégeként.

Mese és öt érzék
„Hősök vagyunk, mesehősök: saját életmesénk hercegei, királylányai. Kaptunk hamuba' sült pogácsát, küzdünk a hétfejű sárkánnyal, kihúzzuk a bajból a segítséget kérő gyümölcsfát, kemencét, békát, majd sok-sok viszontagság után révbe érünk. Csakhogy a varázslatról az élet viharaiban megfeledkezünk" - A református udvaron felállított mesesátorban egy kis időre bárki újra gyermek lehet, hogy újra ráeszméljen, vannak történetek, amelyekben minden lehetséges.

És akinek egy mese nem elég, részt vehet egy mind az öt érzékét igénybe vevő utazáson. A gasztrokulturális és spirituális élményben minden nap du. 5-től lehet megmártózni. Az egyórás programnak egy-egy előadás és számos meglepetés is része. Az „öt érzék" utazás programja:

Szombat (július 26.)
Időutazás Izraelben
Manapság a Szentföldön

Vasárnap (július 27.)
Mit látott Pál apostol Asszoszban a tengeren kívül?
Török-görög útirajz Pál apostol nyomában

Hétfő (július 28.)
Jézus nyelvén a Miatyánk
Határterületen Szíria

Kedd (július 29.)
Napról napra közelebb 2017-hez
A reformáció európai útjain


Szerda (július 30.)
Különleges utódállam a Selyemúton
Üzbegisztán ma

Csütörtök (július 31.)
Mammajiii!
Kenyai üdvözlés a Szavannáról

Péntek (augusztus 1.)
Tényleg 714 km-re van a Gyimes?
A Kárpát-medence kívülről

Szombat (augusztus 2.)
„Rád adnám kockás takaróm"
Felföldi üzenetek Skóciából

A templom hangjai
A Művészetek Völgye idejére eső mindkét vasárnap tartanak istentiszteletet a taliándörögdi református templomban, július 28-án és augusztus 3-án is, délelőtt 10 órai kezdettel. Ezen kívül mindennap rövid, csendes lelki felfrissülésre van lehetőség délben.

A csendbe főként népzenei dallamok rajzolódnak:

Július 26-án, szombaton du. 3 órakor az EklekTrió Templomi líra című előadását hallhatják. A népszerű zenekar műsorában sokrétű, mégis egységet tükröző motívumokat találunk. A trió nagy erővel szólaltat meg népdalokat, versfeldolgozásokat és saját szerzeményeket is. Az együttes elnyerte az „In memoriam Cseh Tamás" emlékverseny első díját. Tagjai: Tóth Orsi, Sipos Gábor Gergő és Szabó Mátyás.

Július 28-án, hétfőn délután 3 órakor a Szvorák Vokál lép fel A capella című műsorával. Az énekesek vallják: a legősibb és legőszintébb hangszer az emberi hang. Az ezen megszólaltatott magyar népdalok találkoznak a környező népek dallamvilágával. A dalok életre keltői, újrateremtői: Szvorák Katalin, Orbán Johanna, Paár Julianna és Tímás Sára.

Július 30-án, szerdán délután 3 órakor Szanyi-Rusznyák Edit Citerával pengetni című előadását hallgathatják meg a református templomba betérők. Ismert és ismeretlen népdalok, népdalcsokrok, zsoltárok, dicséretek szólalnak meg az ősi hangszer, a citera segítségével. Az egyes énekeket prózai szövegek kötik össze.

Augusztus 1-jén, pénteken du. 3 órakor az Eredő Együttes Istenes népdalok - népies dicséretek című műsorát hozza el Taliándörögdre. A zenész barátaikkal fellépő Négyesi Adrienn és Trieb László házaspárként is szeretnek együtt énekelni, zenélni, a népzene kincseiből, a református énekeskönyv régi dicséreteiből meríteni. Ilyenkor új dicséretek is születnek, hiszen a közkedvelt dalok újragondolva és újra eljátszva szólalhatnak meg.

Élménytaxi
Benzingőzös dráma, intim transzport, katartikus száguldás - erre számíthatnak azok a színházkedvelők, akik negyed órára beszállnak a Homo Ludens Project új előadásába, a Car-men-be. A dráma ugyanis ezúttal a kocsiban zajlik majd, amelynek utasai a nézők és a színészek. Négy autó, négy történet, négy különböző élménytaxi várja az utasokat. Itt nincs buherált taxióra vagy kelepceútvonal, a végcél a mindent elsöprő katarzis. Az előadás szintén Taliándörögdön lesz, a szervezők javasolják az előzetes helyfoglalást, amelyre a független színházi csoportosulás, a Homo Ludens Project Facebook-oldalán lesz lehetőség.

Bármikor
Ha épp nincsen kötött program, a református udvarba akkor is érdemes betérni, hiszen a tartalmas kikapcsolódásra a szervezők mindvégig lehetőséget biztosítanak, a jó társaság pedig garantált.

További információk:
Református udvar a Völgyben