Testi és lelki gyógyulásért

Mintegy 6-10 millióan szenvednek ma is leprában, és bár néhány évtizede kiváló gyógyszerek állnak már rendelkezésre, naponta majdnem ugyanannyian betegszenek meg, mint ahányan meggyógyulnak. A világ legnagyobb lepraszervezete: a Nemzetközi Lepramisszió nemcsak a betegség gyógyítását tekinti feladatának, hanem a betegek lelki és társadalmi helyzetén, emberi jogain is igyekszik segíteni. 


Az elmúlt vasárnap a negyvenéves magyarországi Lepramisszió támogatói a 140 éves Nemzetközi Lepramisszióról (The Leprosy Mission International) emlékeztek meg a világszerte 60. alkalommal megtartott Leprások Világnapján. Az ünnepi ökumenikus rendezvényen támogatókat és a magyarországi szervezet vezetőjét többek között arról kérdeztük, miért fontos számukra a Lepramisszió.

Egy érintés csodája
Fekete Tünde gyülekezetében ismerkedett meg a Lepramisszióval. A szociális munkás végzettségű fiatal nő családgondozóként dolgozik a hétköznapokban, nem áll távol tőle tehát az elesettek támogatása.
– A rászoruló embereket és a bajba jutottakat mindig fontos és jó dolog támogatni. A leprabetegek azért különlegesek, mert közülük sokan még ma is számkivetettként élnek, nem olyan egyértelmű dolog hozzájuk közelíteni. Míg például egy árva gyerekhez hamarabb és sokkal könnyebben fordulnak segítő szándékkal, addig egy leprás a betegsége miatt megbélyegzett – vélekedik Tünde.

Az adományokkal és az imádsággal sokat lehet tenni a leprabetegekért, vélekedik Zarándi Anikó
– Sokszor beszélgettem a Dobos Károly bácsival, a magyarországi misszió alapítójával. Mivel gyógyszerész és mikrobiológus is vagyok, mindig kérdezte, hogy olvastam-e valamit a szakirodalomban, mi a véleményem. Mostmár több jó gyógyszer van, jobb hatásúak, mint régebben voltak, és talán nem lesz olyan nyomorúságos az életük a leprabetegeknek, mint korábban. 


– Az Úrtól kaptuk azt a feladatot, hogy a betegeken, a nyomorúságban levőkön segítsünk, és a szeretet nem tud mást tenni – mondja Asztalos Imre. A nyugalmazott baptista lelkipásztor szerint a leprások megsegítését a számos bibliai történet és példa viszi még közelebb a keresztyén emberhez.
– Egy időben Magyarországon talán a TBC hasonlított a leprához, hiszen annak tartóssága és fertőzésveszélye miatt az emberek elzárkóztak a betegtől. Ezért a keresztyén embernek még fokozottabb késztetést érez a szíve. Szerintem már maga az a tudat is segíthet nekik, hogy vannak, akik őket számon tartják. A mai igehirdetésben a lelkészünk említett valakit, aki a vállára tette a kezét egy leprásnak és az olyan boldog volt, mert eddig hozzá csak gumikesztyűvel nyúltak. Tehát a Krisztustól eredő szeretetnek mindenféleképpen van valamilyen többlete a leprások felé. 
Nem csak testi gyógyulás
– A magyar Lepramisszió a Nemzetközi Lepramissziónak, a világ legnagyobb lepraszervezetének az egyetlen kelet-európai tagja – árulta el portálunk érdeklődésére Riskóné Fazekas Márta, a hazai szervezet vezetője. A nemzetközi misszió Ázsiában és Afrikában összesen 27 országban van jelen.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos számadatai szerint minden 2. percben megállapítják valakiről a földön, hogy leprás, és közülük minden 5. egy gyermek.Bár néhány évtizede valóban kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre, naponta majdnem ugyanannyian betegszenek meg, mint ahányan meggyógyulnak. A mélységes nyomor termeli ki magából ezt a betegséget. A magyar támogatók adományai idén egy indiai és egy kínai projektet támogatnak.

– A misszió munkatársai gyógyító, rehabilitáló és életminőség-javító tevékenységeket végeznek ezekben az országokban. Tehát a Nemzetközi Lepramisszió mint keresztyén szervezet nem annyit tesz csupán, mint sok más jótékonysági vagy akár orvosi szervezet, hogy kiosztja a gyógyszereket, hogy klinikai értelemben meggyógyuljanak a betegek. A Lepramisszió többlete, hogy a betegek életével utána is foglalkozik, ahogy Jézus is tette: nem pusztán testi gyógyulást adott, hanem rendezte lelki és társadalmi kapcsolataikat is. A Lepramisszió akár Indiában, Kínában, Bangladesben, Nepálban, és az afrikai országokban a meggyógyított betegek hátterét is rendezi. Ezeknek a szegény leprabetegeknek például esélyük sincs, hogy a gyermekeiket taníttatni tudnák, vagy befogadnák őket az iskolába. A helyi társadalmak még mindig az évezredes előítéletek alapján gondolkodnak róluk. A Lepramissziónak minden területen vannak például saját iskolái, ahová a lepra hátterű gyermekeket – leprabeteg szülők egészséges gyermekeit vagy egészséges szülők leprabeteg gyermekeit – beiskolázzák, hogy legalább néhány osztályt elvégezzenek, hiszen a mélynyomorból csakis a tanulás útján lehet kitörni – vélekedik Fazekas Márta. Néhány éve a magyar Lepramisszió 100 indiai kisgyermek egyévi taníttatását is finanszírozta.

Jobb élet lehetősége
– Nagyon fontos tevékenység az alapoktatás mellett a szakmára tanítás is – mondja a református lelkipásztor.
– A tizenéveseknek és a felnőtteknek szakképzettség nélkül a kolduláson kívül nincs más esélyük. Ezért a Nemzetközi Lepramissziónak nagyon jelentős projektjei, hogy segítséget adjanak ezen a téren is. A fiúkat kerékpárjavításra vagy valamilyen mechanikai műszerész tevékenységre, a lányokat pedig elsősorban varrni, háztartási ismeretekre tanítják meg a misszió intézeteiben. Így ha egy lány, aki azelőtt csak koldult Kalkutta utcáin, például kap egy régi típusú varrógépet, azzal már el tud kezdeni dolgozni, s ezáltal nemcsak szerény jövedelemre tesz szert, hanem az egész társadalmi helyzete megváltozik. A korábbi számkivetettségéből ő a társadalom megbecsült tagja lesz és férjhez fog tudni menni, ami szintén nagyon jelentős dolog azokban a társadalmakban.
 

A környezetért is
A nemzetközi szervezet tevékenysége olyan átfogó projektekben valósul meg, amelyek a meggyógyított emberek egész környezetét érintik, - árulja el Fazekas Márta.
– Sokszor egész faluközösségeket segít a Lepramisszió azzal, hogy például kutat fúr vagy áramot visz egy faluba, ahol sok meggyógyított leprabeteg él. Tulajdonképpen az emberi jogaikért harcol közben, hiszen ki kell járni a helyi szerveknél, hogy mindehhez a vállalkozásokhoz segítséget nyújtsanak. Egy faluközösségben akár a törzsfőnök meggyőzése is heteket vehet igénybe.
A Nemzetközi Lepramisszió nem csak külhoni misszionáriusok, orvosok és betegápolók segítségével végzi tevékenységét, hanem mindig cél a helyiek bevonása is. Riskóné Fazekas Márta az ünnepségen arról számolt be, hogy például Indiában a Nemzetközi Lepramisszió 140 éves tevékenységének köszönhetően már nincs is külföldi munkatársa a szervezetnek, hanem teljes mértékben helyi keresztyén szakemberekre tudják bízni mind a gyógyító, mind a rehabilitáló munkát.

Egyedüliként Kelet-Európából
Az igazgató szerint nagyon jó üzenete van annak, hogy a magyarországi szervezet is képes támogatni nemzetközi projekteket.
– A Nemzetközi Lepramisszió régi, nyugati tagországainál egészen más a történelmi helyzet is, mint nálunk. Ezek az országok tulajdonképpen a hajdani gyarmataikat segítik, mert továbbra is felelősséget éreznek ezekért az afrikai, ázsiai országokért. Magyarországról azonban tudják, hogy soha nem voltak tengerentúli gyarmatai, tehát még inkább értékelik, hogy nehéz gazdasági helyzetünk, megterhelt történelmi múltunk ellenére részt veszünk a munkájukban – mondja a hazai tagszervezet vezetője. 

Személyes bizonyságtétel
Bár a nemzetközi szervezethez érkező támogatások a gyógyítási és rehabilitációs projekteket finanszírozzák, az igazgató elárulja, miben különbözik a Lepramisszió küldetése más orvosi és humanitárius szervezetekétől.
– Sokan nem tudják, hogy a Lepramisszió: külmisszió. A Lepramisszió olyan embereknek hirdeti az evangéliumot, akik még soha nem hallották. Ahogy Pál apostol is írja, nem tehetnek arról, hogy nem hallottak róla. Elsőrendűen India az egymilliárd lakosával. Hiába ment Tamás apostol az első században Dél-Indiába és hirdette az evangéliumot (itt még ma is Tamás-keresztyéneknek hívják Jézus követőit), a mérhetetlen hindu erő és később az iszlám miatt nem tudott a keresztyénség terjedni. A Lepramisszió kórházaiban lélektől lélekig terjed az evangélium, ahol felolvasnak a betegeknek a Bibliából. Az ápolónők, az orvosok kizárólag keresztyének lehetnek és ők a gyógyítás közben mindig megtalálják annak a módját, hogy a keresztyén bizonyságtételt elmondják. Sokan meg is térnek és hívő keresztyénné lesznek, és gyermekeiket már keresztyénnek nevelik. Sok helyen kis közösségek alakulnak ki, mint az első században az őskeresztyének, talán bújva, rejtve kell találkozniuk, mert életveszélyben vannak a hitük miatt, mégis testvéreinkké lesznek az Úrban. Mindez együtt jelenti azt, hogy a Lepramisszió Jézus parancsának engedelmeskedik: „...Menjetek el és hirdessétek: egészen közel van már a mennyek országa! Gyógyítsatok meg betegeket,...tisztítsatok meg leprásokat...!"(Máté 10,7-8)

Dobó Márta

A 40 éves magyar Lepramisszió jubileumi ünnepsége április 6-án délután 4 órakor lesz Budapesten a VI. Vörösmarty u. 51. szám alatt, a Skót Misszió templomában. A Lepramissziót (1151 Bp, Alag u.3.) a következő számlaszámon támogathatják: 11702036-20705549 (OTP Bank) 

Csatolt állományok