Tusványos Köztársaság

Valamikor 25 évvel ezelőtt néhány lelkes magyarországi és erdélyi fiatal úgy gondolta, elérkezett az ideje, hogy olyan dolgokról is beszélgessenek, amiről negyven évig nem volt szabad. Az akkori világmegváló gondolatok az évek során életszagúvá szelídültek, azonban ebből a folyamatból fejődött ki az, amit ma Tusványosnak nevezünk. Az idei jubileumi, 25. szabadegyetem és diáktábor mottója a „Történetekből történelem".

Vitahelyszín
1990 júliusában indult Bálványosfürdőn az első nyári szabadegyetem, mely hét évvel később költözött át a mai helyszínére, Tusnádfürdőre. E két név egybeolvasztása adja a rendezvény jelenlegi nevét, amit ma már mindenki csak Tusványosként emleget. Az idők során a rendezvény biztosított teret a magyar-román, illetve a magyar-magyar párbeszédnek, de nemcsak a politikusok találkozóhelye volt, hanem a különböző aktuális társadalmi kérdések vitahelyszíne is. Az elmúlt huszonöt évre visszatekintve nyomon követhető a rendezvény fejlődése is. Beszédes adat, hogy az idei táborba a meghívott előadók száma (csaknem négyszáz) annyi, mint az a 90-es induláskor a táborban résztvevők összlétszáma.


Gumicsizmában
Kedden a nulladik nappal megnyitotta kapuit a jubileumi születésnapját ünnepelő Tusványos. Az időjárás nem volt kedvező a nyitányon, a nyitókoncert alatt lehullott csapadékmennyiség szinte teljes egészében feláztatta a tábor területét, annyira, hogy még egy nap után is a gumicsizma volt a legpraktikusabb tábori eszköz. Ennek ellenére a tábor szépen benépesült a nyitóelőadásokon, volt olyan sátor, ahová az érdeklődők nem fértek mind be. Toró T. Tibor, a rendezvény egyik ötletgazdája „Tusványos Köztársaságnak” nevezte a szabadegyetemet, szerinte ugyanis nem történt a nemzetpolitikában vagy a magyar–magyar kapcsolatokban olyan jelentős esemény, amely ne lenne köthető a bálványosi folyamathoz. A Tusványos – mely idősebb némelyik európai köztársaságnál – már a történelem részévé vált. Ez a történelem azonban történetekből áll össze, aki már egyszer megfordult a táborban, annak megvan a maga saját „Tusványos” története.


Nemzetközi vizeken
David Campanale, a BBC újságírója, a tábor másik alapító atyja, mint „kívülálló” – értsd nem magyar - a rendszerváltás körülményeiben, valamint az azt megelőző és követő nyugat- és kelet-európai politikai-társadalmi folyamatokban látja a Tusványos gyökerét. Ugyanakkor hangsúlyozta: „A huszonötödik kiadásához érkező fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy az erdélyi magyar kisebbség megvitassa saját problémáit, majd tematizálja azokat nemzetközi fórumokon is.”


A Parókia portálon az elmúlt két évben is hírt adtunk Tusványosról. Mindazoknak, akik nem lehetnek jelen az idei jubileumi eseményen, megpróbálunk a következőkben is ízelítőt adni a táborról és néhány izgalmasnak ígérkező előadásról.

Juhász Ábel református lelkipásztor

 

A tábor részletes programja itt érhető el.