Amikor az altatóorvos énekel

Mesével, verssel is gyógyulhat a beteg vagy balesetet szenvedett gyermek? Klinikai tapasztalatok igazolják, igen. 

Kedves Anyuka, ne tessék aggódni, baleset érte fiát az iskolában, megbotlott az asztalban, s a dobogó éle felhasította a fülét! – mondta a telefonban kisebbik gyermekem osztályfőnöke. Az eset jó pár évvel ezelőtt történt. Torkomban dobogó szívvel rohantam érte. Máté azt mondta, leszakadt a füle. Leszakadt a füle? – hüledeztem, miközben rohantunk a Bethesda Kórházba. Az ápoló és az orvos engem jobban nyugtatgatott, mint őt, majd miután ellátták, mosolygó arccal bocsátottak utunkra. Minden rendben, egy hét múlva jöjjünk vissza kontrollra. Valójában nem volt akkora baj, mint gondoltam, csak a füle töve vált le, amit néhány öltéssel összevarrtak, de nekem ez is elég volt ahhoz, hogy pánikba essek. Mátéra pedig átragadt a félelem.

Egészségszövők
Éppen ez az, amin a Bethesda Kórház szakemberei szeretnének változtatni. Megfigyelték, hogy ha a gyerekek és szüleik szoronganak, félnek a bizonytalanságtól, az ismeretlentől, nem tudják, milyen beavatkozás vár rájuk, a gyógyulás is nehezebb. A feszültség oldására saját terápiás mesekönyvet jelentetett meg az intézmény, amely egyszerre jelenthet segítséget a gyerekeknek, családtagjaiknak, sőt, az intézmény orvosainak és szakszemélyzetének is, hogy kezelni tudják a traumatikus helyzeteket. A könyv célja az, hogy szeretetteljes, nyugodt légkört varázsoljanak a kórház falai közé, ami a fizikai gyógyítás mellett hozzájárul az egészség visszanyeréséhez. 

Az Egészségszövők című kötetben olyan mesék, köztük afrikai, eszkimó, breton, lapp és perzsa történetek, továbbá versek és énekek szerepelnek, amelyeket ha a szülők felolvasnak gyermekeiknek, azzal beindíthatják a fantáziájukat, elterelhetik figyelmüket, és megnyugtathatják őket. Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, a kötet egyik szerkesztője szerint sokkal hasznosabb a gyerekek figyelmét lekötni meseolvasással, mint azzal, hogy tabletet vagy mobiltelefont adunk a kezükbe.



Érzelmi megterhelés
A mesék hallgatása révén a gyerekek ugyanis oldottabb pszichés állapotba kerülnek, így a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Korzenszky Klára a kötetbemutatón elmondta, a fájdalom, a bizonytalanság hatalmas érzelmi megterhelést jelent a gyermekek mellett a szülőknek is. „Pszichológusként azt tapasztaltam, bármennyire  igyekszik is a család, ilyen helyzetekben eszköztelenekké válik, nem tudja a gyermek figyelmét elterelni. Ezért adjuk a kezükbe ezeket a meséket!” Mint mondta, az éneklés és a mese a fantázia, a szerepjáték világába repít, amik részei a gyerekek mindennapjainak. Visszahozzák számukra ezt az ismerős helyzetet, ami máris oldja a feszültséget. A mesék bátorító ereje nagymértékben csökkenti a szorongást.

Igazi meglepetést keltett a főigazgató, Velkey György, amikor elmondta, hogy pályája elején az altatás előtt minden kis betegének énekelt. Eredeti szakmája ugyanis gyermekaneszteziológiai és intenzívterápiás szakorvos. Velkey úgy fogalmazott, ez egy kis eszköz volt akkor a számára, hogy oldja a betegek szorongását.  „Sok gyermekem mellett sok altatót tanultam meg, s azt láttam, nagyon megnyugtatja őket, otthonossá teszi a kórházi közeget számukra. Aki nem félve, nem idegesen alszik el, annak sokkal könnyebb a műtét után az ébredés. És mi is sokkal jobban érezzük magunkat egy meleg, kedves, szeretetteljes közegben” – hangsúlyozta.

Tamásné Bese Nóra, az intézmény kommunikációs vezetője, a könyv szerkesztője úgy fogalmazott, egyedülálló kezdeményezés a Bethesda részéről a kötet megjelentetése, mivel eddig ilyen gyógyító eszközzel más hazai kórházak még nem próbálkoztak. Az Egészségszövők cím arra utal, hogy mindenki az ide kerülő betegek felépülésén munkálkodik. Láthatatlan szálakkal vannak összekötve egymással. A gyógyítás, gyógyulás is közös mű, nagy szőttes, amelyben az orvosoktól a szakszemélyezeten át a szülőkig mindenkinek fontos szerepe van. Sőt, a gyermekeknek is, hiszen nekik is akarniuk kell gyógyulni, meg kell bátorodniuk, le kell győzniük a félelmüket, ami, valljuk be, nem könnyű. A gyönyörűen illusztrált kötetben osztályonként szerepelnek az ott dolgozó orvosok, ápolók, szakemberek fotói, így a gyermekek és szüleik örömmel fedezhetik fel, kik foglalkoznak velük.

Velkey György úgy fogalmazott, nem szerencsés, hogy a gyógyító intézmény neve kórház, amelyben a kór előtag arra utal, mintha a betegségek állnának a központban. „Éppen hogy egészségháznak gondoljuk magunkat, az egészség helyreállítása a legfőbb kérdés” – mondta. A gyógyítás során a Bethesdában épp ezért igyekeznek megismerni a gyermekek és családjaik világát. Ez komplex feladat, nem kizárólag orvosi, hiszen sok segítő részt vesz ebben a szociális munkásoktól a pszichológuson át a kommunikációs szakemberekig.

Egy egészségügyi intézményben, mint mondta, nagyon fontos az is, hogy a beteg és az orvos értsék egymást. „Saját bőrömön is tapasztaltam, hogy nem mindegy, hogyan fordulunk a gyermekhez és családjához. Rengeteg a feszültség műtét, altatás előtt, s hogy az hogyan sikerül, nagyban függ attól, milyen kapcsolatot tudunk teremteni velük” – foglalta össze tapasztalatait. A kórházban a gyógyítók igyekeznek mindent elmondani, hogy mi fog történni, pontosan azért, hogy értse, s otthonosan érezze magát a gyermek, mert ez a legfontosabb.

Csak egyszer lehet festeni"
Sorompó Anett, a könyv illusztrátora arról számolt be, heteken át készültek a kötetet díszítő akvarellképek. Igyekeztek olyan vizuális élményt teremteni, amely megragadja a gyermekek fantáziáját, de adott esetben segíthet az orvosoknak és a szakszemélyzetnek is, hiszen nekik sem könnyű végignézni, hogy a gyógyítás során – akaratlanul – fájdalmat okoznak a betegeknek. Borzalmas végignézni a szenvedésüket. A mese, a fantázia világa oldja a feszültséget, segít elviselni a fájdalmat.

S miért az akvarelltechnika? „Azért, mert csak egyszer lehet felfesteni, nem javítható. A szavaink is ilyenek, nagyon oda kell figyelni, mit mondunk, hogy visszük be egy altatásba a gyermeket!” – emelte ki. A cél az volt, hogy a szülők és gyermekeik is találjanak benne kapaszkodót, köteléket. Érezzék meg, a kórházban mindenki segíteni akar nekik, és ők is legyenek aktív részesei a gyógyulásnak!

Kinek szól a könyv? Velkey György főigazgató a kérdésre azt felelte: „Ötvenhat éveseknek biztosan, mert amikor a kezembe vettem, le sem tudtam tenni.” Amúgy nullától százévesig mindenkinek.

S ajándékba kapja minden kis beteg, aki több napot kénytelen eltölteni az intézményben. A pályázati pénzből finanszírozott első kiadás során kétezer darabot nyomtattak, ami idén bizonyosan elegendő.

A főigazgató arra tett ígéretet, mindent megtesznek azért, hogy a mesekönyvet a szponzoráció révén a következő években is ki tudják adni.