A Márk-kísérlet

Egy élénk fantáziával megáldott embert is gyakran akkor ragad igazán magával egy dráma világa, ha a színházban látja megelevenedni a cselekményt. Vajon mit adhat egy olyan előadás, amely az evangéliumot viszi színre – színpad, hangosítás és kellékek nélkül?
 

Néhány évvel ezelőtt Ausztriában egy brit férfi Márk evangéliumának tanulmányozása közben ráébredt: az evangélista által lejegyzett szöveg könnyen dramatizálható, az előadás révén pedig azok is megismerhetik Jézus életének eseményeit, akik nem vennék kezükbe a Bibliát.

Andrew Page a szimmetrikus szerkezetű történetfüzérből forgatókönyvet készített, és lelkes amatőrök közreműködésével megrendezte az első Márk-drámát. A kezdeményezés eljutott hazánkba is: először 2008-ban mutatták be a Márk-kísérletet, azóta több rendező és szereplőgárda feldolgozta a darabot. Nemrégiben a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség téli táborában, Egerben tekinthették meg egyetemisták.

– Bár amatőr színészek játszották a darabot, számítottam rá, hogy részben saját magukat adva, részben képzeletükre bízva formálják meg Jézus, a tanítványok, a gadarai megszállott vagy Heródes alakját. Ez sikerült is – nyilatkozta portálunknak Kis Zoltán Dániel rendező.
A tizennégy amatőr szereplő hat hét alatt sajátította el az evangélium struktúráját, a főszereplő pedig ez idő alatt tanulta meg Jézus szavait. A próbák néhány nappal a bemutató előtt kezdődtek meg.

A rendező szerint az egyszeri és megismételhetetlen előadások varázsát többek között az improvizációban rejlő spontaneitás adja.
– Megkönnyíti a szereplők dolgát, ha ismerik a történetet, így könnyebben átélhetővé válnak számukra a Közel-Keleten játszódó Jézus-korabeli események – fogalmazott.

Nem szokványos a nézőtér elrendezése sem. A közönséget egy folyosók szabdalta körben ültetik le. A cselekmény a kör közepén, a folyosókon és a sorok között játszódik; a szereplők a nézőket is bevonják némiképp a játékba. Attól függően, hogy hol foglal helyet, a darab más és más érzékszerveire ható részletei kerítik hatalmába a nézőt.

 

A Márk-kísérlet gyülekezeti tagokkal is megvalósítható. A darabbal kapcsolatos kérdéseivel bizalommal fordulhat az egri előadások rendezőjéhez.
Elérhetőség: Kis Zoltán Dániel – filologus7@yahoo.co.uk

Képek: Péterffy Márton, Schauermann Tamás