Kamerával megfigyelt betlehem

Kézügyesség nélkül is belefoghatunk betlehem építésébe – állítja Pálos Anna. A képzőművész szerint számos érzés benn reked az emberekben, mert nem mernek felszabadultan rajzolni, táncolni, énekelni, vagy alkotni valamit, ami túllép a szavak adta kifejezés lehetőségein. A Hegyvidéki Önkormányzat ötödik éve hirdeti meg betlehemépítő versenyét, ahol közösségek, családok, iskolák, óvodák, baráti társaságok készíthetnek betlehemeket, ezzel is emlékeztetve a járókelőket a karácsony valódi üzenetére.

 

Pille betlehem
Bárki készíthet betlehemet, a feltétel csupán annyi, hogy az alkotás ne legyen kétszer két méternél nagyobb és bírja a téli időjárás viszontagságait – árulja el a részleteket Solymoss-Gáspár Fruzsina, a felhívás koordinátora. A betlehemeket a 12. kerület különböző pontjain állítják ki készítőik. A pályázóknak az önkormányzat biztosítja a szalmabálát és a raklapot a munkához. December közepén hattagú zsűri járja Budahegyvidék betlehemeit, és számos szempontot figyelembe véve egytől-tízig pontozza az alkotásokat.
– Minden betlehemre ráírjuk, hogy ki készítette. A zsűrit azonban nem befolyásolja a döntésnél, hogy családi, egyházi, baráti, vagy iskolai közösség, esetleg egy intézmény munkatársai az alkotók. Tavaly egy család betleheme lett a nyertes, és minden évben választunk különdíjasokat is. Az elmúlt évében egyedi ötlettel: újrahasznosított pillepalackokból készített betlehemmel nyert egy csapat.


A kívánság
Furcsa leírni a kifejezést: a betlehem-bíráló bizottsággal indulunk útnak, és már az első alkotásnál megható jelenetnek lehetünk tanúi. A jászol alján két boríték bújik meg. Matyi és Ábel írták meg karácsonyi kívánságaikat Jézusnak. Rövid tanakodás után „megsértjük" a levéltitkot, és kibontjuk az első levelet, amelyben a kisfiú egy papírrepülő hajtogatásról szóló könyvet kér ajándékba. Levelének aljára gazdagon díszített karácsonyfát rajzolt, ezzel kívánt áldott ünnepet.

Inspiráló üveg
Autóval indulunk a további állomáshelyekre, ahol számos ötletes, kreatív, profi és szép betlehemet ismerhetünk meg.
Pálos Anna képzőművész, művészetterapeuta szokatlan betlehemnél időzik hosszasan. A szalmán négy üveg sorakozik egymás mellett, amelyekre gyermekkezek festhették a három királyokat, a pásztorokat, Józsefet és Máriát.
– A szokatlansága és a kreativitása miatt fogott meg ez a betlehem. Az üveg arra is inspirál, hogy valamivel megtöltse az ember, talán ajándékot hozzon ide, és beletegye. Tetszik, hogy az alkotók nem akartak mindenáron profik lenni, hiszen látszik, hogy a gyerekek összemaszatolták a spontán megfestett befőttesüvegeket.

Bennrekedt érzések
A művészetterapeuta szerint nagyon jó kezdeményezés a betlehemépítő verseny, mert közösségi szinten mozgatja meg az emberek fantáziáját, manuális készségét és vizuális látásmódját.

– Fontosnak tartom azt is, hogy a közösségek, családok kilépnek otthonukból és mások örömére helyezik ki az utcára alkotásaikat. Teljesen mindegy, hogy egy-egy betlehem milyen művészi értéket képvisel, a kreativitás sokkal fontosabb. Kézügyesség nélkül is belefoghatunk betlehem építésébe. Jó lenne, ha mindenki elhinné magáról, hogy nemcsak szavakban fejezheti ki magát és az alkotáskor nem kell elvárásoknak megfelelni. Számos érzés benn reked az emberekben, mert nem mernek felszabadultan rajzolni, táncolni, énekelni, vagy alkotni valamit, ami túllép a szavak adta kifejezés lehetőségein.
A görcsösség tovább fokozódott az utóbbi időben azzal, hogy az embereknek egyre kevesebb idejük jut arra, hogy otthon babrálgassanak, a nők varrjanak, a férfiak szereljenek a sufniban. Mivel ezek a tevékenységek kikoptak, az önismerettel is nagy problémái vannak sokaknak.
Pálos Anna azzal magyarázza szavait, hogy az alkotás belső lelki folyamatokat indít el, amikor elgondolkodunk önmagunkon, cselekedeteinken, hogy vajon mit miért tettünk. Az érzéseinket kifejezni komoly önismereti munka, és sikerélményt is ad – teszi hozzá a képzőművész.
 

A valódi jelentés
Az alkotás öröme volt a betlehemépítő versenyük egyik célja – erősíti meg a művész szavait Fonti Krisztina. A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere azt mondja, hogy emellett fontos volt a hagyományok felélesztése és átadása is.
– Az emberek az adventi jövés-menésben megállnak és megnézik a betlehemeket, ez pedig alkalmat ad arra, hogy beszéljenek Jézusról, az ünnep misztériumáról, a karácsony valódi jelentéséről.

 

Bölcső és kereszt
A Gyöngyvirág utca sarkán egy kereszt tövében építette fel a betlehemet egy csapat. Különös látvány a megfeszített Krisztus lábainál fekvő betlehem, ahol együtt látható Jézus földi életének kezdete és vége. Pete Violettát, a bíráló bizottság egy tagját arról faggatom, mit lehet ennek a betlehemnek a tövében mondani a gyerekeknek.

– A piciknek még zavar van a fejükben azzal kapcsolatban, hogy Istennek van egy fia, akit babaként látunk karácsonykor, de később felnő, és nem marad mindig kicsi Jézus. Az elsősöknél leginkább Isten céljai felől közelítjük meg a megfeszítés kérdését, nem részletezzük, hogyan zajlott a kivégzés. Inkább azt hangsúlyozzuk, hogy az áldozat értünk, emberekért történt – mondja a református lelkipásztor.

Kamerával megfigyelt betlehem
Az elmúlt öt évben csaknem százötven betlehemet építettek a hegyvidékiek. Szász Mónika, a polgármesteri titkárság munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző négy év alkotásaiból jubileumi kiállítás nyílt a MOM Kulturális Központ előtti téren. A tavalyi győztes Angyalszárny néven indult, többgenerációs családi csapat alkotása, illetve az a „Művész-díjjal" jutalmazott meseszerű jászol is, amelyet két évvel ezelőtt a farkasréti Mindenszentek Plébánia apaklubja épített Kő Boldizsár szobrászművész tervei alapján.
– A pályázat elindításánál az volt a fontos, hogy közösséget alkossanak a hegyvidékiek, úgy éljünk, mint egy kisvárosban. A betlehemekre vigyáznak az emberek, nem rongálják meg őket. Úgy tűnik, megbecsülik azok munkáját, akik időt, energiát áldoztak arra, hogy a közösségnek alkossanak.

 A 21. század azonban a bizalmatlanság kora. Az óvatosabbak kiírták alkotásukra: „kamerával megfigyelt betlehem".

Fekete Zsuzsa