Mivel töltjük meg?

Sokan beszélnek manapság a böjtölés erejéről. Ezek között van olyan beszéd, amely egyfajta lelki wellnessként érzékelteti azt, amikor egy időszakban imádsággal és testünk megzabolázásával töltjük az időt. Van, aki összekeveri a fogyókúrával. Milyen lenne, ha végre igazán képesek lennénk elcsendesedni? Milyen lenne, ha a testünk az utolsó molekuláig képes lenne odafigyelni arra, aki ezt a testi életet adta? - teszi fel a kérdést Fekete Ágnes református lelkipásztor, a közelmúltban megjelent böjti áhítatos könyv szerzője.

A Kossuth Rádió Református félóra című műsorának szerkesztője negyven áhítatot foglalt egy kötetbe és együtt indul az olvasóval a keresztyén böjt útján. Március 9-éhez, vagyis idén böjt első vasárnapjához közeledve mutatták be a 40 nap című könyvet. A budafoki református gyülekezetben a szerző Fekete Ágnes mellett Szűcs Ferenc teológiai professzor, Toókos Péter (János testvér) és Nagy Péter református lelkipásztor mondták el gondolataikat a böjtről.


 

Tartalom
Sokan úgy gondolkodnak a böjtről, hogy az csupán tartózkodás a hústól és a zsíros ételektől, azonban a könyvbemutató résztvevői egybehangzóan állították, a böjt ennél jóval több. A böjt lényege, hogy lépéseket tegyünk önmagunk legyőzésére - fogalmazott Fekete Ágnes.
- Bármennyire divatosak is a léböjtkúrák, fogyókúrák, a valódi böjt valami egészen más, és valóban megtölthető keresztyén tartalommal. Ugyanis nem az a lényeg, hogy mit vonunk meg magunktól, hanem az, hogy a helyét mivel töltjük meg. Mi, keresztyének Krisztushoz szeretnénk közelebb kerülni a böjt által. A böjt ökumenikus, ajtókat nyit a többi ember felé, összeköt és életünk közös pontja lehet.

Vállalás
Toókos Péter (János testvér) református vallástanár, harmadrendi bencés szerzetes is azt hangsúlyozta elsőként, hogy a böjt átível a felekezeteken.
- Nekem fontos a böjtben, hogy együtt böjtölhetek bármilyen felekezetű testvéremmel, és ehhez nem kell semmiféle extra engedélyt kérnem. A bencés közösségben ahol élek, mi mindent közösen teszünk, együtt étkezünk, dolgozunk, ez egy régi szerzetesi koncepció. A nagyböjtre készülve minden testvér tesz valamilyen vállalást, amivel kicsit hátrébb lép a hétköznapoktól. Fontos azonban, hogy a böjt mentes legyen az egyéni bravúroktól, az énközpontúságtól, a rekordhajhászástól és együtt induljunk Isten felé. Van, aki kevesebbet telefonál vagy internetnetezik. Szent Benedek lelki olvasmányt is javasol a böjti időszakra - tette hozzá.

Fegyelem
A böjt az idő kihasználására, fegyelemre és a terjedelmesség visszaszorítására is tanít - vélte Szűcs Ferenc teológus professzor.
- Hiányok és összetorlódások jellemzik az életünket, ezek az egyenlőtlenségek kisimulnak böjt idején. Visszafogunk abból, amiből túl sok van. 1948-ban például énekböjtöt hirdettek, azt gondolták, hogy visszafognak a sok divatos énekből, hogy újra fölfedezzék a 16. századi énekkincset - emlékeztetett a professzor, majd sportos példákat hozott a böjtre. Úgy vélte, hogy a mai sportolók „nagy böjtölők", hiszen egy-egy kiváló teljesítmény mögött óriási lemondás áll.
- Pál apostol is példát vesz a korabeli sportolókról. A futó a célra tekint és összeszedi minden erejét, azonban a teljes erőbedobás nem a győzelemről szól, és nem is arról, hogy a győztes nyakába teszik a koszorút, hanem azt jelenti, hogy valaki a tőle telhető maximumot kihozta magából. Ez az ember önmagával szembeni igényességét is jelenti. Nem azt olvasom a Bibliában, hogy mindenáron meg kell előzni a másikat, hanem - amit Ágnes is említett - önmagunk legyőzése a fontos. Manapság gyakran megelégszünk a közepes alatti színvonallal is, amit mi, reformátusok ráadásul gyakran puritanizmusnak csúfolunk.

Megtalálhatom
Nagy Péter, a budafoki gyülekezet lelkipásztora az áhítatos könyvből idézett számára fontos részeket. A 10. fejezetből a következőket emelte ki: „Vajon önmagunkkal szeretnénk telepakolni a világot, vagy engedjük, hogy Istennel legyen tele a föld? Az önmegvalósítás pöffeszkedése kiszorítja az életet a földről. Ha Istent, aki magát szeretetként határozta meg, előreengedem, akkor megtalálhatom önmagamat is, mint örököst itt e földön. Adja Isten, hogy e gyönyörű szó: „szelíd" jellemezzen minket. Adja Isten, hogy örökösök legyünk!"
Nagy Péter szerint a felelős vezetőknek is szükséges lenne, „hogy menjenek ki a pusztába, mielőtt bármit kezdenek".

A böjt a bibliai hagyományok alapján húsvét előtt negyven napig tart. Isten népe negyven napig vándorolt a pusztában. Jézus negyven napig böjtölt, mielőtt tanítani kezdett. Ahogy Fekete Ágnes írja könyvének utolsó böjti áhítatában: „Mindenki megkeresheti a maga gyenge pontját, ahol több fegyelemre van szüksége. Kinek a tévé, kinek az étel, kinek a szavak. Nyilván nem görcsös böjtteljesítményeket vár Isten, hanem azt, hogy képesek legyünk az önmegtagadásra. Hiszen csak így lehetünk igazi önmagunk, csak így tudjuk befogadni Krisztus kegyelmét, aki nem ezt meg azt tagadott meg magától, hanem teljesen letette mindenét értünk."

Fekete Ágnes könyvét a Kálvin Kiadó adta ki. A kötet megvásárolható a Bibliás könyvesboltban is, Budapesten, a Ráday u. 28. szám alatt.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás