„Én itt ülök melletted, te pedig csaknem széttöröd a fejedet, hogy rólam gondolkozz, jártatod a szádat, hogy rólam beszélj, és falod a könyveket, hogy rólam olvass. Mikor csendesedsz el végre, hogy megérezd: itt vagyok?!"
Anthony de Mello
Parajdi dédi zserbója
Szabóné László Lilla családi receptje

A karácsonyi asztalról nálunk nem hiányozhat Édesanyám töltött káposztája, amit erdélyi szokás szerint szenteste fogyasztunk el. Jutka mama bejglije a férjem gyermekkorának karácsonyát idézi meg. Évekig édesanyja sütötte, de amióta elvesztettük, magunk veselkedünk neki, hogy legalább így köztünk lehessen. Éva mama, édesapám második felesége a házi ropiról híres. A dédik közül Tuci mamának, férjem nagymamájának a majomkenyérreceptjét készítjük el, de a legautentikusabb családi recept a parajdi dédi zserbója. Saját kézírásával írta bele még fiatal édesanya koromban a receptes füzetembe.
Gyerekként is többször sütöttem vele. Úgy kezdtük, hogy felmentünk a bátyámmal a padlásra dióért, majd kerestünk egy marokra álló követ, és a téli konyha lépcsőjén megpucoltuk gyorsan. Míg mamám begyúrta a tésztát, mi lemeccseltük a bátyámmal, hogy ki tekeri a diódarálót. Ripsz-ropsz elkészült a töltelék, és már csak egymásra kellett a rétegeket rakni.
De lássuk részletesen, hogyan is készül nálunk ez a jellegzetes karácsonyi sütemény!
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojás
3 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg cukor
késhegynyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 citrom héja reszelve
1 narancs héja reszelve
kb. 600 g baracklekvár
Hozzávalók a csokimázhoz:
20 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
1 ek. olaj
4 ek. forrásban lévő víz
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel szétmorzsoljuk a margarint, majd a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót beledolgozzuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összevegyítjük a cukorral, a reszelt citrom és narancs héjával.
A megkelt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a diós töltelék felét. Ugyanezt megismételjük a második kinyújtott lappal is, majd a harmadik lappal befedjük. Addig hagyjuk kelni, amíg a sütő hőlégkeverésen bemelegszik. 35 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A tepsire deszkát borítunk, majd gyors mozdulattal feje tetejére állítjuk, és a deszkán a süteményt hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, elkészítjük a csokimázt. A kakaóport a porcukorral alaposan elkeverjük, ráöntjük a négy evőkanál forrásban lévő vizet, és az egy evőkanál olajat. Gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd azon melegében egy vizes nagy késsel a zserbó tetejére simítjuk.
Jó étvágyat!
Áldott karácsonyt!
Megjelent a Parókia portál válogatás magazinja, a Karakter magazon 2025. decemberi számában.