Parajdi dédi zserbója

Szabóné László Lilla családi receptje



A karácsonyi asztalról nálunk nem hiányozhat Édesanyám töltött káposztája, amit erdélyi szokás szerint szenteste fogyasztunk el. Jutka mama bejglije a férjem gyermekkorának karácsonyát idézi meg. Évekig édesanyja sütötte, de amióta elvesztettük, magunk veselkedünk neki, hogy legalább így köztünk lehessen. Éva mama, édesapám második felesége a házi ropiról híres. A dédik közül Tuci mamának, férjem nagymamájának a majomkenyérreceptjét készítjük el, de a legautentikusabb családi recept a parajdi dédi zserbója. Saját kézírásával írta bele még fiatal édesanya koromban a receptes füzetembe.

Gyerekként is többször sütöttem vele. Úgy kezdtük, hogy felmentünk a bátyámmal a padlásra dióért, majd kerestünk egy marokra álló követ, és a téli konyha lépcsőjén megpucoltuk gyorsan. Míg mamám begyúrta a tésztát, mi lemeccseltük a bátyámmal, hogy ki tekeri a diódarálót.  Ripsz-ropsz elkészült a töltelék, és már csak egymásra kellett a rétegeket rakni.

De lássuk részletesen, hogyan is készül nálunk ez a jellegzetes karácsonyi sütemény!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojás
3 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg cukor
késhegynyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 citrom héja reszelve
1 narancs héja reszelve
kb. 600 g baracklekvár

Hozzávalók a csokimázhoz:

20 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
1 ek. olaj
4 ek. forrásban lévő víz

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel szétmorzsoljuk a margarint, majd a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót beledolgozzuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összevegyítjük a cukorral, a reszelt citrom és narancs héjával.

A megkelt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a diós töltelék felét. Ugyanezt megismételjük a második kinyújtott lappal is, majd a harmadik lappal befedjük. Addig hagyjuk kelni, amíg a sütő hőlégkeverésen bemelegszik. 35 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A tepsire deszkát borítunk, majd gyors mozdulattal feje tetejére állítjuk, és a deszkán a süteményt hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, elkészítjük a csokimázt. A kakaóport a porcukorral alaposan elkeverjük, ráöntjük a négy evőkanál forrásban lévő vizet, és az egy evőkanál olajat. Gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd azon melegében egy vizes nagy késsel a zserbó tetejére simítjuk.

Jó étvágyat!
Áldott karácsonyt!

Megjelent a Parókia portál válogatás magazinja, a Karakter magazon 2025. decemberi számában.