„Az Isten országa nem kőből áll, hanem szívből”

Megújult a Túronyi Református Gondozói Egyházközség csarnótai temploma. Ez alkalomból tartott hálaadó istentiszteletet a gyülekezet június 10-én.



Istennél otthon

„Mi pedig tovább építettük a falat úgy, hogy már félig elkészült az egész fal, mert a nép nagy kedvvel dolgozott.” Az ünnepi alkalmon Nehémiás próféta könyve alapján hirdetett Igét Szloboda József, a Baranyai Református Egyházmegye megbízott esperese. „Amikor az Isten azt mondja, hogy egészen építsd fel a falat, akkor nem lehet neki azt mondani, hogy elég neked a fele. Ha az ember belefárad az élet dolgaiba, kifogást keres. Azt mondjuk, hogy ez így jó lesz, kész van. De az ember mindig téved, amikor az Istennek szab határt. Ez a templom is csak félig van kész, mert az Isten országa nem akkor van kész, amikor én mondom. A templom nem csak tégla és festék. Mert az Isten országa nem kőből áll, hanem szívből” – hívta fel az ünneplő gyülekezet figyelmét az esperes igehirdetésében.



Mint mondta, Jeruzsálemben sem akkor volt baj, amikor elfogyott a kő, hanem amikor a hit, a szív, a lélek és az odaszánás fogyott el. „Rá kell jönni, hogy a fal akkor épül fel, ha a szívünk a helyén van, és kapcsolódni tud Istenhez. Ha Ő áldást ad, akkor mindenre van erőnk” – magyarázta Szloboda József, aki a gyökerek fontosságát is hangsúlyozta. „Emlékeznünk kell a múltunkra, a gyökereinkre, mert akinek nincs múltja, az elvész. A török időkben az összeírás szerint kilenc család élt itt, akik nem menekültek el az adók, a nehézségek elől. Maradtak hitükben, reménységükben, és az Isten megtartotta ezt a falut” – utalt a település történelmi gyökereire az esperes. Mint mondta, fontos felismerjük, hogy Isten miattunk építette fel ezt a templomot. „Urunk, te elkészítettél mindent: templomot, időt, helyet és életet. Kegyelmed nem fogy el, és velünk vagy nélkülünk, a te időd halad tovább. – Adjon nekünk útmutatást, vezetést, hálaadást az Isten az Ő csodájáért. Ha elszakadunk is az otthonunktól, őmellette, az Ő templomában mindig otthon lehetünk.”



Testvéri összefogás
A csarnótai templom az ezernyolcszázhetvenes években épült. A több, mint százötven éves épület jelenleg egy maroknyi kis gyülekezet lelki otthona: mintegy tizenöt főt számlál a közösség. Több pályázatot nyújtottak be a templom felújítására, azonban mindet elutasították. A hálaadó alkalmon Hanvay Zoltán, a gyülekezet lelkipásztora beszélt arról is, hogy miért volt szükség a felújításra.



„2019 tavaszára olyan rossz állapotba került a templom, hogy a sisakról darabok hullottak le. Ekkor a Baranyai Református Egyházmegye gyorssegélyt adott” – emlékezett vissza a lelkipásztor. Mint mondta, a kapott összegből leemelték a torony sisakját, így megszűnt az életveszély, a torony azonban csonkán állt. Azért, hogy újból méltó lelki házként mutasson az ég felé, adománygyűjtést hirdettek. A felhívásra a gyülekezeti tagok, a helyi lakosok és az elszármazottak mellett közösségek is adakoztak. A budapesti Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség, Csarnóta testvérgyülekezete is segített, de a harkányi, a márfai, és a Pécs-Belvárosi gyülekezet is anyagi segítséget nyújtott a templom felújításához. „Az őszi mátraházi lelkészkonferencia perselypénzét is felajánlották a munkák elvégzésére. A Budapest-Északi Református Egyházmegye szintén adományozott a templom felújítására” – sorolta az adományozókat Hanvay Zoltán.



Az adományoknak köszönhetően 2020 nyarán visszakerülhetett a sisak a templom tornyára. „A torony kőműves és festési munkáit a csarnótai reformátusok ajánlották fel. A sisak levételétől számítva egy év sem telt el, és újra állt a torony, pedig semmink sem volt rá. A mi Urunk kirendelte számunkra a segítséget, anyagiakban, szakemberekben, mindig a kellő időben. A bajban testvérekre leltünk” – emlékezett vissza hálatelt szívvel a lelkipásztor.



Csodálatos megújulás
A torony megújulása után a templom többi része még mindig rossz állapotban volt. 2020 végén újabb pályázatot adott be a gyülekezet, amelyet azonban ismét elutasítottak. Csodaként élte meg a közösség, hogy bár a pályázat nem nyert, mégis kaptak kormányzati támogatást egy másik forrásból, tizennégymillió-hatszázezer forintot. Így tavaly tavasszal elkezdhették a templom többi részének felújítását, amely november végére fejeződött be.



„Kicseréltük a tetőléceket, emellett új cserép, eresz, csatorna és villámhárító került a templomra. A lábazat új vakolatot kapott, a falakat pedig kavicságy védi a vizesedéstől. Kívül-belül újrafestettük a templomot és a bejárati ajtót, a torony feljárata pedig új ajtót kapott” – sorolta a lelkipásztor, hogyan újult meg a templom, szinte csodával határos módon. „A Szentháromság Istenre mutatva elmondhatjuk, hogy így fejeztük be a templomunk felújítását egy elutasított pályázatból. Mert embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges. Az átélt csodák felelőssé tesznek minket: beszélni kell róla és megbecsülni, amit kaptunk. Keresztyén felelősségünk abban is áll, hogy továbbadjuk. Ahogy kaptuk a gyülekezetünk elődeitől, úgy kell nekünk is példát mutatva használni, megőrizni és átadni.”


Komorné Csernáth Erzsébet
Képek: Varga József