A teremtett világ védelmében

„Ha van egy jó egy ötleted, amellyel szebbé és jobbá teheted a környezetedet, ennek megvalósításához lelkes barátokat is találsz, kész vagy összemérni és bővíteni a tudásodat, ráadásul szeretsz világot látni, akkor itt az alkalom, hogy jelentkezz" – áll a középiskolás fiataloknak meghirdetett országos teremtésvédelmi verseny felhívásában. Osztálytársak, gyülekezeti ifjúsági csoportok, baráti körök vagy egyéni indulók is nevezhetnek még a kutatómunkát és kreativitást egyaránt igénylő vetélkedőre, amelynek első fordulója június 4-én, csütörtökön veszi kezdetét.

Harmadik alkalommal hirdette meg az országos teremtésvédelmi versenyt középiskolás fiatalok részére a református Ökogyülekezeti Mozgalom és az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport. A verseny célja, hogy összekapcsolja a keresztyén fiatalok gondolkodásmódjában a hitet és a környezettudatos felelősségvállalást, és teret adjon annak gyakorlására is – állítják a szervezők.

Kutatás, terep, intuíció
„A verseny ötfordulós, a diákok bármelyik fordulóban bekapcsolódhatnak. Érdemes persze már a június 4-ei első körre jelentkezni, hogy minél több pontot gyűjthessen egy-egy csapat, esélyessé válva a nyereményekre is" – hívta fel a figyelmet Szűcs Boglárka, a református Ökogyülekezeti Mozgalom referense. „Az egyes fordulók nagyban különböznek: az elméleti-teológiai kérdések megválaszolásához szükséges kutatómunka mellett terepmunkát is végezhetnek a fiatalok, de lesz olyan, művészeti jellegű feladat, amely intuitív készségeiket igényli inkább."

Segítséget kapnak
A verseny szervezői szeretnék minél kevésbé terhelni a szaktanárokat, és minél nagyobb önállóságra serkenteni a fiatalokat, ezért idén először online versenyt hirdettek meg. Minden segítséget megadnak azonban a diákoknak, megosztva velük forrásmunkákat és a megfelelő szakirodalmat is – tette hozzá a referens.

Fel kell tölteniük
A versenyben részt vevő csapatok az általuk elvégzett terepmunkát fotókkal, amatőr videofelvételekkel kell dokumentálniuk – ezek feltöltése után bírálja el a zsűri az egyes projekteket. „Lesz feleletválasztós teszt, de esszéírás is: egy környezetvédelmi kérdést kell a versenyzőknek kifejteniük vagy a lakókörnyezetükre alkalmazva kell kitalálniuk egy projektet, amelynek része lehet például, hogy az ott élőkkel megismertetik a természeti kincseket, amelyekről talán sokan mit sem tudnak."

Bibliai vendégség
Leginkább játékos feladatokra számíthatnak a versenyzők – árulta el Szűcs Boglárka. „A gyerekek nagyon szeretik a terepmunkát. Korábban valamelyik csapat bibliai ételekkel vendégelte meg osztálytársait, tavaly pedig egy környezetvédelmi akciót hirdetett meg néhány versenyző, akik egy tó élővilágát ismertették meg a körülötte élőkkel. Saját fotókkal dokumentálták az akciót, bevontak természetvédelmi őröket és egyetemi hallgatókat is."

Nagyobb mozgástér
A verseny pozitív hozadékairól szólva a referens elmondta: a tananyag kötöttsége miatt a tanároknak kevéssé van lehetősége arra, hogy az érdeklődő, empatikus, az élővilághoz etikai alapon is közelítő diákoknak többet megmutassanak a teremtett világ szépségéből. Ha viszont a fiatalok bekapcsolódnak a versenybe, egy vezérfonal mentén haladva kedvüket lelhetik abban, amiben az iskolaév alatt is szívesen elmélyülnének.

Értékes nyeremények
A versenyre 14 és 19 év közötti, keresztyén elköteleződésű fiatalok jelentkezését várják felekezettől függetlenül. A verseny szeptember 20-án ér véget, az ünnepélyes eredményhirdetésre a teremtés hete záró alkalmán kerül sor október elején. A verseny fődíja egy háromnapos hosszú hétvége a Fertő-Hanság Nemzeti Park látogatóközpontjában, a sarródi Kócsagvárban. A programban vezetett túrák, megfigyelések (pl. madarászás), soproni városnézés, fertőrákosi kirándulás is szerepel a nyertes diákok és felkészítő tanáruk vagy kísérőjük részére. A második és harmadik díjat elnyert versenyzők látogatást tehetnek az egyik budapesti kutatóintézetben, a negyedik-ötödik helyezettek között pedig értékes tárgynyereményeket sorsolnak ki.

Jelentkezési határidő
A verseny első fordulójára június 4., csütörtökig lehet jelentkezni a www.okogyulekezet.hu weboldalon. A versenyfelhívást az abban szereplő további részletekkel itt találja.

Jakus Ágnes

Kép: Jerabek-Cserepes Csilla