Bibliai Kalandtúra

A BIBLIAI KALANDTÚRA egy E 100 program. Mi az, hogy E 100? Egyszerűen 100 történet a Bibliából. De az E behelyettesíthető – lényege szerint – több szóval is: Első, Elengedhetetlen, Evangéliumi, Edzésterv

A Kinizsi 100 – olyan gyalogtúra, amelyen 24 óra alatt 100 km-t kell megtenni. Mielőtt diákjaim elindultak volna a Kinizsi 100 túráján, sokat edzettek. Hajnalban keltek, naponta futottak, vagy túráztak hétvégéken. A felkészülés elengedhetetlen volt, hogy a fáradtság és a „szembenézés a sötét, éjszakai erdővel” kísértései között elérhessék a kitűzött célt. Egyikük magára maradt, mert lassú volt. Az éjszakában az volt a segítsége, hogy elkezdett énekelni. Már órák óta énekelt, mikor valaki utolérte, s rákérdezett: „Te tényleg hiszel Istenben? Énekeidtől zeng az erdő!” A beszélgetés és vita hevében megfeledkezett minden aggodalmáról, s a kitűzött 24 óra előtt együtt futottak be a célba.

A BIBLIAI KALANDTÚRA egy E 100 program. Mi az, hogy E 100? Egyszerűen 100 történet a Bibliából. De az E behelyettesíthető – lényege szerint – több szóval is: Első, Elengedhetetlen, Evangéliumi, Edzésterv stb. Mert mindegyik igaz lehet a BIBLIAI KALANDTÚRÁRA! S arra a 100 történetre, amely a Bibliából megszólítja a résztvevőket. Milyen is lehet egy-egy gyermeknek, ha elindul a BIBLIA megismerésének rögös útjain? Félelmes, érthetetlen, különös – de kalandos is! Kell egy „Első 100” történet, hogy segítsen eligazodni, vagy 100 „Elengedhetetlen” történet, hogy Istent Atyjának megismerhesse. De lehet az „Edzésterv 100” is akár, hiszen az életre – az örök életre – készül általa… Ezekben sem kevesebb a veszély, nem kevesebb az eltévedés lehetősége, a belefáradás kísértése, mint a Kinizsi 100 gyalogtúráján. Szükség van megállásra, beszélgetésre. Ha valaki odaáll a gyermek mellé, aki segíti útján, hogy célhoz érjen, végig tudja járni – úgy már vállalkozhat rá. Ki lehet ez a MÁSIK ember? ÚTITÁRS, BESZÉLGETŐTÁRS, aki a gyermek mellett megy ezen a kalandtúrán. Aki ki meri mondani azt is: „Nem tudom” – ha olyan kérdéshez érnek. De ki meri mondani azt is, amit megélt, megtanult, megértett. Akár a lelki megerősítés szavait a régiek hitvallásos énekei által, akár a kérdések őszinteségével, a meggyőzés sodrásával, lelkesedésével, vallást téve hitéről. S ez a vezető megtanítja a gyermeket élni, növekedni az imádság erőterében, miközben beszélget vele saját hitéről, kérdéseiről, megtalált válaszairól – Mesteréről.

Nem véletlen, hogy maga Isten is a személyes jelenlét által adott a legtöbbet tanítványainak: Jézus Krisztus szavaiban, tetteiben, együtt-úton-járásban, micsoda „kalandtúrán” vezette tanítványait! Éveken át türelmesen tanította őket, példájával bátorította, utat mutatott. S még Ő sem mindent mondott el, csak annyit amennyi elég volt az önálló elinduláshoz. Tudta, hogy a megfelelő időben eljön az, Akit Ő küld majd, s Aki továbbvezeti a tanítványokat, tanítja, vigasztalja, személyes hitükben növekedni, gyümölcsöt teremni, életüket megszentelni erősíti őket.

Egy édesapa megkérte a fiát, hogy nézze meg a térképen az utat, amelyet terveznek, s hozza magával azt a térképet a kirándulásukra. A gyermek – hogy ne kelljen cipekednie – kivágta az utat a térképből, s csak a kis papírcsíkot vitte magával. Amikor elbizonytalanodtak, hogy merre is kell továbbmenni, az apa kérte a fiát, hogy vegye elő a térképet. Amikor fia előhúzta a papírcsíkot, már sejtette, hogy valamit elrontott, nem lesz elég annyi a térképből. Mert az eltévedés összes lehetősége is kell ahhoz, hogy megtaláljuk a jó utat.

Nem elég egy történet. Pedig a lényeg benne van az egy történetben is. Kell legalább 100, hogy abból magunkra, s utunkra ismerjünk.

A BIBLIAI KALANDTÚRA mindenkinek szól, aki jobban meg szeretné ismerni a bibliai történeteket – s ezt együtt szeretné megtenni gyermekével, hittanosaival vagy éppen egy gyermekhét résztvevőivel. Nagyon gazdag, változatos feldolgozás, beszélgetésre alkalmas kérdések – eredeti bibliai történetek és üzenetet hordozó magyarázó képek sokasága, melyeket nézegetve is el lehet mondani a Biblia üzenetét. Mindig maga a bibliai történet kapja a legnagyobb hangsúlyt, de sok segítséget olvashatunk a feldolgozáshoz – a könyvhöz tartozó internetes honlapon: www. bibliaikalandtura.com.

Az E 100 olyan válogatott 100 történet, mely végigjárja a Biblia egészét a Mózes első könyvétől a Jelenések könyvéig – gyermekeknek is elmesélhetően. S közben nevel, közösséget teremt, eligazít a világ kérdéseire vonatkozóan is. S teszi ezt úgy, hogy a folyamatosságra is figyel – miből mi lesz, kiből kivé válik egy-egy szereplő. Segít, hogy később saját bibliaolvasásra is bátorodjanak a fiatalok.

Szeretettel ajánlom szülőknek, hitoktatóknak, gyermek-istentiszteletet tartóknak, akik maguk is vállalják a felkészülés rögös útjait, s szeretnének – egy már „bejárt úton” haladva – átfogó bibliaismeretre vezetni gyerekeket.

Fodorné Ablonczy Margit

DMREK ifjúsági lelkész