Egy szál fehér gyertya

Mit jelképezhet egyetlen fehér gyertya? Üldözött keresztyén testvéreivel vállalt szolidaritását fejezte ki a tömeg június 16-án este Budapesten. A Gyújts egy gyertyát elnevezésű megmozdulást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre szervezte, hogy felhívják a figyelmet az egyre súlyosbodó keresztyénüldözésre.

A résztvevők a Kálvin térről indulva, a Deák tér érintésével érkeztek a Bazilika elé. Mindhárom helyszínen együtt imádkoztak a különböző felekezetek képviselői: Bogárdi Szabó István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Gajer László káplán.

 

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Kálvin téri imádságában a Galatákhoz írott levélből idézett, miszerint „míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben", ilyen jócselekedet az üldözött testvéreinkért mondott imádság is – mondta. A püspök hálát adott azért, hogy Magyarországon békében és szabadságban élhetünk, és kérte, „hadd lehessünk élő üzenet azokhoz, akiknek hatalmukban áll megszüntetni az üldözést szerte a világon".

 

A rendezvényen számos felekezet képviseltette magát, fiatalok és idősek egyaránt. Az egyik felvonuló, Szabó Viktor így vélekedett a sétáról:
- Ha az üldözött keresztények helyében lennék és esetleg a fülembe jutna, hogy Budapesten volt egy ilyen séta, az számomra nagyon bátorító lenne.
Malajziában találkoztam egy idős hölggyel, aki elmesélte nekem, hogy imádkozni szokott a magyarokért és Magyarországért. Számomra sokat jelent, hogy tudom, valaki imádkozik értünk. Én is szoktam imádkozni a keresztyénekért, akiket hitük miatt üldöznek, ehhez konkrét iránymutatást adnak a Voice of Martyrs és az Open Doors Hungary hírlevelei.

A világ üldözött keresztényeiért tartott demonstráción az egyházak képviselői mellett részt vett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Horváth Zsuzsanna
Fotó: Horváth Zsuzsanna és MTI/Mohai Balázs