Egymást erősíteni

Tízéves évfordulóját ünnepli a REND, a Dunántúli Református Egyházi Napok, amelyet ezen a nyáron Őriszentpéteren tartanak július 4. és 6. között. Steinbach József püspök úgy fogalmazott, hogy idén egymás erősítésére teszik a hangsúlyt a reformátusok.

A REND református fesztivál a találkozásra, a vidámságra és az elcsendesedésre is lehetőséget ad. A szervezők célja a nyitás az egész reformátusság, a más felekezetűek és a világ felé egyaránt. A nyitottság mellett idén a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetnek egymás erősítésére a reformátusok - mondta a Parókia portál érdeklődésére Steinbach József püspök.
- A REND tizedik évfordulóját ünnepeljük az idén, a mostani a dunántúli reformátusok hatodik fesztiválja. A veszprémi kivételével minden dunántúli egyházmegye volt már „rendes"házigazda. Az őriszentpéteri után, két év múlva, 2016-ban Zánkára megyünk fesztiválozni.


A nyitottság azt is jelenti, hogy a hagyományos egyházi programok mellett számos egyéb kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget kínálnak a REND résztvevőinek. A programok közös vonása, hogy akár észrevétlenül is megtöltődnek evangéliumi tartalommal. A cél ugyanis, hogy szeretnék megszólítani a ma emberét Jézus Krisztus evangéliumával, amely ma is közösségteremtő és gyógyító, rendet teremtő hatalom - olvasható a fesztivál honlapján.

A REND programjai között szerepelnek a hagyományos egyházi alkalmak: istentisztelet, áhítat, imaközösség, lelki elcsendesedés. Különböző előadásokon, fórumbeszélgetéseken hallhatnak a REND fő igei témájáról: „Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám" (Habakuk próféta könyve 2. rész,1 vers), majd számos program bontja ki és aktualizálja a téma teológiai, egyházi, társadalmi, etikai összetevőit. Különböző találkozókra hívják az érintetteket; többek között nőszövetségi, kórus-, presbiter-, lelkipásztortalálkozókat rendeznek. Színvonalas komoly- és könnyűzenei programokkal, élőkoncertekkel is várják a REND-re látogatókat.

A REND két év múlva Zánkán folytatódik, majd új fejezet kezdődik a fesztivál életében - árulta el Steinbach József püspök.
- A további terveink között az szerepel, hogy állandó helyszínt keresünk a REND-nek, hiszen meglehetősen bonyolult feladat kétévente új infrastruktúrát kiépíteni a fesztiválnak. Bízunk benne, hogy találunk majd végleges otthont a rendezvényünknek.

A REND-ről készített korábbi beszámolónkat az alábbi linken olvashatja:

Megízleltük 

A REND hivatalos honlapja:

www.rend.hu