Kirakatban

Korábban kocsma volt, mostantól azonban egy közösség otthona az őrmezői református gyülekezet új imaterme. Az őrmezői reformátusok több mint tíz éve imádkoztak, hogy saját helyiségük lehessen a budapesti lakótelepen. Szombaton együtt adtak hálát azért, hogy imájuk valóra vált. Az ünnepi alkalmon Bogárdi Szabó István hirdetett igét.

Kitartó közösség
Még soha nem találkoztam a miénkhez hasonló kitartó közösséggel - meséli Badi Mária, aki húsz éve él családjával a budapesti őrmezői lakótelepen.
- Évekkel ezelőtt még csak tizennyolcan jártunk a gyülekezetbe, de fontosnak tartom, hogy mindenki kivette a részét a munkából, mindannyian vállaltunk valamilyen szolgálatot. Az imaterem elkészültével sokat változhat, kényelmesebb lehet az életünk. Korábban a lelkipásztor másfél szobás lakásában, szűkös körülmények között tartottuk a bibliaórákat. Az új helyen már bátran törhetjük a fejünket változatos programokon, több lehetőségünk lesz, bármit megszervezhetünk.


Az óvónő úgy tapasztalja, hogy bizalmi légkör övezi a gyülekezetet, a Biblia tanulmányozása, az Igéről való beszélgetés pedig segít megérteni saját élete történeteit.

A többlet
Melegszívű közösség a miénk, szívesen segítünk egymásnak - meséli Nagy Sándorné, aki harminchat éve lakója az őrmezői lakótelepnek. Az asszony azt mondja, hogy szereti a panel-létet, mindent megtalál a közelben, amire csak szüksége van.
- Amíg nem volt helyben református gyülekezet, nem gyakoroltam a vallásomat, így örülök, hogy idekerültem. Faragó Dávid lelkipásztorunk érdekfeszítő, mélyreható istentiszteleteket tart, idősként is sokat tanulok belőle. Bár békés életet éltem korábban is, mégis többletet hozott az életembe a gyülekezet. A három unokám is idejár, itt kereszteltük őket, a nagyobbik már konfirmált is.

Az új imateremről szólva az asszony úgy fogalmazott: eleinte szokatlanok voltak az üvegfalak, „de nekem teljesen mindegy, hogy milyen falak között találom meg a lelki békémet, sőt még jobb is így, mert egyre többen betérnek hozzánk."

 

Telve energiával és reménnyel
Fokozatosan növekszik a gyülekezetünk - erősíti meg Faragó Dávid, a gyülekezet lelkipásztora.
- Amikor Őrmezőre kerültem, azt az igét kaptam, hogy „nem egy év alatt". Tudom tehát, hogy szép lassan kell felépítkeznünk, de folyamatosan növekszünk, erősödünk. Gyülekezetünkben százszázalékosan szolgáló mindenki. Telve vagyunk energiával és reménnyel.
A lakótelepi élettel összefüggő nehézségek nem változtak az elmúlt években sem. A vékony falaknak hatalmas távoltartó erejük van - folytatja a lelkész.
- Az embereket nagyon nehéz kimozdítani otthonról és közösségbe hívni, pedig vágyódnak rá. Ezért is fontos lépés az életünkben az imaterem kialakítása, hiszen így könnyebben ránk találhatnak. Szó szerint a kirakatban ülünk és a négyes metró megnyitása óta szinte mindenki itt halad el hazafelé tartva, a gyülekezeti terem mellett.

Az őrmezői gyülekezet Kérői utcai imatermét Horváth Gyula belsőépítész tervezte.

Kocsmából imaterem
Bogárdi Szabó István püspök az ünnepségen félig viccesen megjegyezte, hogy jó projektje lenne az egyháznak, ha az őrmezőihez hasonlóan minden kocsmából imaterem lehetne. Az egyházvezető a Parókia portálnak arról beszélt, hogy bár a missziót általában egy-két ember indítja, ha befogadják az evangélium üzenetét, biztos, hogy nem torpannak meg.
- Őrmezőn sokan befogadták az evangéliumot és ezt közösségi módon élik meg. Az érem másik oldala, hogy ez a lakótelep is tipikusan a késő kádárizmus terméke. Minimális a közösségi életre alkalmas terek, helyek száma. Az itt élőknek fontos üzenet lehet, hogy itt is lehet közösséggé válni.
Az őrmezőiek a hatalmas üvegfalak miatt kirakatban ülnek, pedig egy istentiszteleti helyiségben fontos lehet az intimitás. A püspök szerint azonban az üvegablakok hívogatóak is lehetnek. - Az őrmezőiek megmutathatják, hogy milyen nyitottan lehet hívogatni az embereket. A keresztyén közösségek ereje abban van, hogy mindig arra néznek, ami fölülmúlja őket. Nem a létszám számít, hanem a minőség, a kvalitás.

A Dunamelléki Refomátus Egyházkerületben összesen tizenhét helyen folyik az őrmezőihez hasonló gyülekezetalapítási munka.
Fekete Zsuzsa
Fotó: Kalocsai Richárd  

Az őrmezői református gyülekezetet a Facebookon is megtalálja.