Nagy idők nagy tanúi

A Károli Gáspár Református Egyetem életútinterjú-sorozat készítését kezdte meg néhány évvel ezelőtt. A „nagy idők nagy tanúit" szólaltatják meg, azokat, akik még köztünk élnek. A Károli Könyvek sorozatban megjelent Életútinterjú című kötet dr. Lenkey Istvánné dr. Semsey Klára életét mutatja be.

Dr. Lenkey Istvánné dr. Semsey Klára a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanáraként ment nyugdíjba. Ez önmagában még nem lenne különleges, az ő életútja mégis az, mert sok mindenben volt úttörő szerepe. A két háború között falun nőtt fel, amikor nem volt szokás, hogy a falusi fiatalok továbbtanulnak. Ráadásul, ő lány létére a teológiára ment, amikor nők még nem is lehettek református lelkészek. Sárospatakon kezdte el tanulmányait. Közben a pataki teológiát bezárták, így végül Debrecenben fejezte be azokat, ahol nagyon hamar tanársegéd lett, majd évek múlva tanszékvezető professzor. A református egyház első és egyetlen női teológiai professzora volt sokáig. Szokatlanul hosszú tanári pályája alatt több lelkésznemzedéket nevelt nyugdíjazásáig.

Ahhoz, hogy az emlékek még erőteljesebben előjöjjenek, az interjú készítői elvitték a különböző helyszínekre, többek között Sárospatakra is a professzor asszonyt. Talán az egyik leginkább tanulságos idézet az Életútinterjú című könyvből: „A kopogtatás pedig sokféle lehet. Például lehet ez az interjú, amit korábbi elhatározásommal szemben azért vállaltam el, hátha valakinek segítek azzal, hogy beszélek az életemről, tapasztalataimról, hitemről. Arra gondoltam, ha az olvasása, továbbgondolása során akár csak egy ember is közelebb kerül az Örökkévaló Istenhez, akkor már megérte!"

Sokak áldozatos munkája a most megjelent kötet, amely a közelmúltat is hitelesen mutatja be. Az interjúkötetet dokumentumértékű fényképek teszik teljessé, amelyek bepillantást engednek Lenkeyné Semsey Klára életébe és a Debreceni Református Theológiai Akadémia akkori hétköznapjaiba és ünnepeibe.

A Károli Könyvek sorozat monográfiája a L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben.

Dr. Győri István